有無人喺平日搭過港珠澳大橋?多人嗎?

熊囡
|
想去東涌坐金巴去澳門,為免假日多人,會揀平日去。想問平日人流如何?
dreamboy_man
|
今星期一上午10點搭左。算多人,keep住2架車係咁上客開車,排左35分鐘。
熊囡
|
dreamboy_man 發表於 18-11-8 01:59
今星期一上午10點搭左。算多人,keep住2架車係咁上客開車,排左35分鐘。

咁由東涌去到澳門共要幾耐
|
熊囡 發表於 18-11-8 02:08
咁由東涌去到澳門共要幾耐

係口岸的車程40分鐘。2邊過關都快嘅
不過去到澳門,一係坐巴士入市區,一係坐發財車去外港碼頭再轉車,呢度可能用你一頭半個鐘,因為係要等車 澳門呢方面未太完善

我由旺角出發坐A車到議事庭前地用4個鐘。9點出發1點到達
Poyau
|
dreamboy_man 發表於 18-11-8 09:09
不過去到澳門,一係坐巴士入市區,一係坐發財車去外港碼頭再轉車,呢度可 ...

澳門配套有改善空間
sukkiu
|
我都想行一次,平日都要咁耐,朋友講當一個景點行,但要4個鐘耐,如果我6點出發,會否快些?
飛哥與發仔
|
睇來去澳門還是搭船好,最怕行上行落,又要排隊,老人家會更辛苦
熊囡
|
飛哥與發仔 發表於 18-11-8 10:27
睇來去澳門還是搭船好,最怕行上行落,又要排隊,老人家會更辛苦

因為我怕坐船
熊囡
|
飛哥與發仔 發表於 18-11-8 10:27

我都等左條橋好耐,終於等到,但要4個鐘。。。
|
熊囡 發表於 18-11-8 10:28
我都等左條橋好耐,終於等到,但要4個鐘。。。

我覺得香港呢邊配套好好多。
星期二回程係澳門又是要搭巴士去大橋口岸 講緊係普通單層巴士,坐得幾多人呢?
之後坐金巴和A車的對比好大

可能澳門係呢期搞緊大賽車所以路面有影響掛
熊囡
|
dreamboy_man 發表於 18-11-8 09:09
不過去到澳門,一係坐巴士入市區,一係坐發財車去外港碼頭再轉車,呢度可 ...

咩叫發財車?
mandy952
|
熊囡 發表於 18-11-8 11:32
咩叫發財車?

賭場巴士
mandy952
|
Poyau 發表於 18-11-8 10:22
澳門配套有改善空間

澳門交通一向係咁,又有黑的,其實管治真係麻麻地
olkan
|

仲耐過搭船。
熊囡
|
mandy952 發表於 18-11-8 11:39
澳門交通一向係咁,又有黑的,其實管治真係麻麻地

澳門算唔算都有叫「內地」?
熊囡
|
可唔可以教我點系東涌搭/轉車去澳門呀?中間有咩程序同轉咩車?
mandy952
|
熊囡 發表於 18-11-8 11:45
澳門算唔算都有叫「內地」?

隻隻字都識,但唔明問咩
熊囡
|
mandy952 發表於 18-11-8 12:11
隻隻字都識,但唔明問咩

哈,Sor,我意思係澳門算唔算係大陸地方?即係我地香港稱中國其他地方叫「內地」
mandy952
|
熊囡 發表於 18-11-8 12:19
哈,Sor,我意思係澳門算唔算係大陸地方?即係我地香港稱中國其他地方叫「內地」
...

澳門係特區,唔係內地
熊囡
|
mandy952 發表於 18-11-8 12:19
澳門係特區,唔係內地

THANKS!