就黎被人炒(emoji)

sweetbeaniemum
|
我係一個準媽媽,係一個contractor,派去工作嗰間公司要炒人,好快就無工開了。Agent公司又想縮數,打電話黎話淨係賠產假俾我,又話問過晒律師大我。聽完電話真係好嬲。我打去1823問,明明有代通知金同一個月薪金賠償,佢全部都扮唔知。又話其他人佢地無賠架,叫我唔好同其他人講。明明係我有返工就應得嘅嘢,講到好似公司施捨我咁,仲要想賠少啲俾我,搏我唔識告佢,真係一肚氣!
JD930    發表於 18-11-8 11:34
fish30011988
|
sweetbeaniemum 發表於 18-11-8 10:15
我係一個準媽媽,係一個contractor,派去工作嗰間公司要炒人,好快就無工開了。Agent公司又想縮數,打電話 ...

你大肚佢唔可以炒你架喎!
Gloria22sen
|
吾洗同佢講甘多,可以告去勞工處架,吾緊要啦生完湊下B再搵新工囉!
|
Agent好古惑,佢話唔係解僱我,係想傾下點樣做可以幫到我...又話會盡量幫我搵下有無job...我唔信佢有客可以接受一個大肚婆做幾個月又要去生仔行開幾個月。根本佢唔想搵job俾我又想賠最少。
不過喺度講完我已經舒服咗好多,我會去搵勞工處幫手,起碼拎返我應得嘅嘢。多謝你地留言支持呀!
hamsterma
|
sweetbeaniemum 發表於 18-11-8 10:15
我係一個準媽媽,係一個contractor,派去工作嗰間公司要炒人,好快就無工開了。Agent公司又想縮數,打電話 ...

吾洗同佢講甘多,可以告去勞工處,佢唔可以炒你
|
hamsterma 發表於 18-11-8 19:09
吾洗同佢講甘多,可以告去勞工處,佢唔可以炒你

收到
dolldollk
|
去勞工署開定file, 佢地講既每一句野都留record, 要炒?得!賠返哂咁多個月先講野
我要做媽媽
|
你大肚佢就唔可以炒你,或者你打電話勞工處問問
GracieChiu
|

我之前試過,公司就出糧到產假後上班第二日
bchuma
|

點解可以遇到點咁嘅公司 氣憤
|
GracieChiu 發表於 18-11-8 22:29
我之前試過,公司就出糧到產假後上班第二日

agent公司搵唔到job俾我都要出糧俾我嗎?我以為佢地大條道理可以唔出糧...
|
bchuma 發表於 18-11-8 23:35
點解可以遇到點咁嘅公司 氣憤

我覺得自己唔好彩...偏偏呢個時候先黎無工開...
haha748494
|

走合法程序,最好聯合你嘅同事。。
mint2014
|
去勞工署開file!
金牌阿四
|

蝦大肚婆
cookingbaby
|
既然公司咁衰,就去告佢,羅翻自己應得嘅。
RubyYu07
|
大肚婆唔炒得架~勞工處見啦!
|
岩岩佢又同我重申一次只係賠償十週產假,我星期一就去勞工處開file!
rosey2056
|
其實你叫佢做 agent 公司, 你employment contract 係同邊間簽?佢係你 employer, 佢無客都要出糧比你
|
rosey2056 發表於 18-11-9 17:38
其實你叫佢做 agent 公司, 你employment contract 係同邊間簽?佢係你 employer, 佢無客都要出糧比你
...

對呀,employment contract 係同agent簽,佢係我強積金封信上面個僱主。我之前打去1823問,佢話佢無job派俾我,係咪可以唔出糧,呢個問題好爭議,佢都係叫我去勞工處問清楚,所以我都係要去勞工處開個file先可以問到。