請問起銀行開保管箱,是否一定要開埋銀行戶口?

ktng2000
|
請問起銀行開保管箱,是否一定要開埋銀行戶口?有無銀行提供淨開保管箱服務?
girlbear
|
應該要開埋戶口FOR AUTOPAY箱租
TPMummy
|
唔一定,可以每年寄支票或親身去交。
不過重點係有冇箱,而家全港都缺,可能要新開的分行才有機會有位
小可愛11
|
ktng2000 發表於 18-11-8 11:00
請問起銀行開保管箱,是否一定要開埋銀行戶口?有無銀行提供淨開保管箱服務?
...

可能間間銀行唔同,不如你親身去銀行問實際啲。
小鈴鐺
|
我用緊東亞個箱, 但無戶口,
之前用南洋商業個箱, 亦無開戶口.
crystal媽咪
|
...

中國銀行一定要。我淨係有中國銀行嘅保險箱,佢要自動轉帳保險箱嘅費用
20150618bb
|
...
好難有,唔係甘易搵到
HL711
|
回覆 ktng2000 的帖子

在8月開東亞銀行都一定要,我淨想用BEA嘅保險箱,佢要自動轉帳保險箱嘅費用...
missyoungforeve
|
理論上市面上保管箱奇缺,各銀行都是優先提供給本行自己客人。
Poyau
|
不一定
Poyau
|
HL711 發表於 18-11-8 12:40
回覆 ktng2000 的帖子

在8月開東亞銀行都一定要,我淨想用BEA嘅保險箱,佢要自動轉帳保險箱嘅費用... ...

原來東亞轉咗 之前開保險箱不用開戶口
bero
|
創興銀行要.
ktng2000
|
回覆 TPMummy 的帖子

請問邊間唔駛開埋銀行戶口的?
TPMummy
|
ktng2000 發表於 18-11-9 11:54
回覆 TPMummy 的帖子

請問邊間唔駛開埋銀行戶口的?

我保險箱已經開咗有三十年。
以前好似叫華比銀行,改過幾次名,而家叫ICBC中國工商(亞洲)銀行。

30年前,我係開咗保險箱和saving a/c(但其實我冇用的,就係用嚟每年交保險箱費用), 每年會係a/c扣數,收到通知就去a/c入定錢。

至近幾年我欠麻煩,經過銀行入去問佢,佢話其實唔係一定要扣數,寄支票或親自去交都得。咁我就取消咗,每年寄支票算啦。

順帶一提,而家保險箱好短缺。我嗰個係細嘅,三年前想換個大嘅,銀行話未有箱。我問是否可以登記排隊,點知佢話連排隊都暫停咗。因為而家排緊的,基本上最少的都已經排咗幾年仍未有,有D已經排咗10年。基本上依家除非有新開又大間既銀行,先有機會有。

stepo
|
唔一定
但順手開埋唔駛煩
cattz288
|
有戶口都排緊隊, 又點比百無人士呢?