職場A仔

maili
|

早排同朋友食飯,佢係IT公司老闆嚟
新請咗個同事,應該係有亞氏保加嘅,
寫program 能力超班
但同人溝通有D問題,仲成日喺個位一路做嘢一路怪叫
其他同事對於佢咁樣有D微言,
如果你係老細,你會點做?

crystal媽咪
|
maili 發表於 18-11-8 12:20
早排同朋友食飯,佢係IT公司老闆嚟新請咗個同事,應該係有亞氏保加嘅,
但同人溝通有D ...

最緊要做到嘢,不過怪叫影響別人需要提醒佢。 唔得就唯有另請第二個。 至於同同事溝通有問題我唔會理咁多
maili
|
crystal媽咪 發表於 18-11-8 12:24
最緊要做到嘢,不過怪叫影響別人需要提醒佢。 唔得就唯有另請第二個。 至於同同事溝通有問題我唔會理咁多
...
我有同佢講如果提完都係咁,不如調位
坐入少少無咁影響人嘅位置
crystal媽咪
|
maili 發表於 18-11-8 12:25
我有同佢講如果提完都係咁,不如調位
坐入少少無咁影響人嘅位置

要睇下佢怪叫嘅情況有幾大聲、幾嚴重。其實有時會嚇親人,我好怕突然間啲人大叫,我會震。同埋如果office經常有人聽電話,就要留意會唔會有啲客聽到
lalalalalala
|
調個偏遠地區位比佢得唔得
做野掂既就留啦。
good_pig
|
早排同朋友食飯,佢係IT公司老闆嚟新請咗個同事,應該係有亞氏保加嘅,
但同人溝通有D ...

可能唔怪叫好d
maili
|
crystal媽咪 發表於 18-11-8 12:30
要睇下佢怪叫嘅情況有幾大聲、幾嚴重。其實有時會嚇親人,我好怕突然間啲人大叫,我會震。同埋如果office ...
朋友話佢會叫到呻吟咁
但一兩聲又停一陣
隔一陣又嗌
maili
|
lalalalalala 發表於 18-11-8 12:32
調個偏遠地區位比佢得唔得
做野掂既就留啦。
就係做野掂先至要諗下點
唔掂就炒咗算
SMKATHY
|
但同人溝通有D ...

呢d人真係做野,不懂說事非,無機心。係好幫手。
要有一個人,要亦師亦友咁帶住佢以及多加提佢就得架。(真係好似呀媽教仔咁,不過不是教佢公事,是教佢返工禮儀呢d).
crystal媽咪
|
maili 發表於 18-11-8 12:49
朋友話佢會叫到呻吟咁
但一兩聲又停一陣
隔一陣又嗌

咁頻密我會叫救命。一係畀間房佢坐,一係畀佢home office一段時間
茜口口
|
要念想要一個做得野行為怪慨同事,
定係做野一般普通同事,
我會選前者,習慣下, 可能相處下來會改變
二小姐
|
我公司個個工作壓力大,好多人會在辦公室大叫
發洩一下姐
wcpcelia    發表於 18-11-8 16:52
vencyk
|
Program 超班咪得,其實比spec 做到真係唔使溝通,睇下你朋友要A仔做乜,做到咪比過機會佢,不過預佢要特別關顧
cy101
|
俾會議室佢坐住先!!
狐朦
|
maili 發表於 18-11-8 12:49
朋友話佢會叫到呻吟咁
但一兩聲又停一陣
隔一陣又嗌

似係多動症病徵,佢都唔想
同佢掉位,比個機會佢
tansyneko
|

隔個位俾佢坐得唔得?

無辦法,社會係咁,細時人人會話要包容有問題細路,但當佢哋長大成人,就好少會有人去包容有問題的大人
mao2008
|
佢做得野,體諒下比個遠位佢做野就ok
blackberry
|
係空間佢,怪行為可多提醒佢唔好成日叫,當訓練
請呢類人冇是非,認真工作
rose-mag
|
呢D係有阿氏保加或特殊嘅特徵,佢怪叫唔嚇親就遷就下,佢咁叻,俾個機會佢啦,或者你朋友自己戴個headphone得唔得?有時呢D係可以行為上訓練得到,不過要好多時間心機,同事又點會好似屋企人咁好耐性。
Poyau
|
坐房可以嗎?