自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

maili 發表於 18-11-8 12:20
早排同朋友食飯,佢係IT公司老闆嚟新請咗個同事,應該係有亞氏保加嘅,
寫program 能力超班
但同人溝通有D ...

會約佢食飯了解下佢,因為真係要知佢咩情況先幫到佢,如果佢有要求,例如要坐D角位既會盡量配合,但係問咗佢咩都唔答,會考慮留唔留佢,始終要同佢溝通到先可以交野俾佢做

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

A仔唔識同人溝通、唔識睇人眉頭眼額甚至行為古怪啲,其實佢都唔想,只係呢類人有自己嘅生活方式啫。老板请人當然请個有能力少是非,都好過请個得把口做野唔叻嘅員工。A仔嘅人性情率直冇機心,有時得罪人都唔知,如果行為影響到人,上司可以適量安排下、教下佢通常會有改善。

大宅

早排同朋友食飯,佢係IT公司老闆嚟新請咗個同事,應該係有亞氏保加嘅,
但同人溝通有D ...

佢地做野認真盡責 吾會輕易轉工 比d時間教下佢 呢段時間請同事包容下 人材要珍惜

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

精神有無問題先?會唔會好少事就鬧人、掟野?如果無就時運高當聽唔到算啦

子爵府

回覆樓主

一樣米養百樣人,出嚟社會工作喺互相包容和適應。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

crystal媽咪 發表於 18-11-8 12:52
咁頻密我會叫救命。一係畀間房佢坐,一係畀佢home office一段時間
...

AGREE, HOME OFFICE 或轉FREELANCE 形式, 我諗佢自己都會覺得舒服D, 唔洗面對人。

Childhood is journey, not a race.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

是是但但 發表於 18-11-8 14:10
AGREE, HOME OFFICE 或轉FREELANCE 形式, 我諗佢自己都會覺得舒服D, 唔洗面對人。

...

係好應該畀多啲機會佢哋,因為佢哋有啲有工作嘅能力,但係就未必識得處理其他嘅問題。不過樓主嘅朋友問得佢,應該都好困擾
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

crystal媽咪 發表於 18-11-8 14:14
係好應該畀多啲機會佢哋,因為佢哋有啲有工作嘅能力,但係就未必識得處理其他嘅問題。不過樓主嘅朋友問得 ...

同埋佢崗位既工作,home office應該問題唔大,最多需要時先回公司交接一下。
Childhood is journey, not a race.

子爵府

佢可能有妥瑞症,因此不自主地叫,佢自己都控制唔到的。大家同事體諒下!

珍珠宮

但同人溝通有D ...

我係老細會整間房佢坐,難得有人做野超班,對佢好應該穩定唔走,又專心做野唔識吞pop

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

是是但但 發表於 18-11-8 14:17
同埋佢崗位既工作,home office應該問題唔大,最多需要時先回公司交接一下。
...

要睇老細點諗同埋點樣傾,因為有啲老細鍾意啲人坐喺個office度
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 18-11-8 12:24
最緊要做到嘢,不過怪叫影響別人需要提醒佢。 唔得就唯有另請第二個。 至於同同事溝通有問題我唔會理咁多
...

佢應該係控制唔到自己,所以同佢講係冇用
如果佢既工作係要同其他同事一齊做既真係要請過第二個 作為同事都冇咩可以做,最緊要睇老細點處理

大宅

rose-mag 發表於 18-11-8 13:16
呢D係有阿氏保加或特殊嘅特徵,佢怪叫唔嚇親就遷就下,佢咁叻,俾個機會佢啦,或者你朋友自己戴個headphone ...
唔係我朋友自己覺得有問題,我朋友係老細,坐房
係朋友嘅其他下屬投訴

大宅

mangobama 發表於 18-11-8 13:39
佢地做野認真盡責 吾會輕易轉工 比d時間教下佢 呢段時間請同事包容下 人材要珍惜
...
聽朋友講,A仔同事係好盡責,好多時都快過deadline 好多完成而且無甩漏

大宅

俾間房佢

大宅

咪咪兔 發表於 18-11-8 14:26
佢應該係控制唔到自己,所以同佢講係冇用
如果佢既工作係要同其他同事一齊做既真係要請過第二個: ...
朋友就係走嚟徵求我嘅意見
我淨係叫佢調咗位先睇下好冇D

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

maili 發表於 18-11-7 22:39
唔係我朋友自己覺得有問題,我朋友係老細,坐房
係朋友嘅其他下屬投訴

咁D下屬有冇A仔咁叻?如果你朋友炒咗佢,下屬們可以做埋佢果份又好過佢嗎?唔得就叫佢地包容下,同A仔相處都係一個學習機會,點解佢咁叻就係因為專注,咁佢專注嘅時候會發出一D佢認為舒服或開心嘅聲音,就好似人地沖涼時唱歌咁囉,不過我知要其他非親人去包容係好難,根本社會上同主流不一樣已經會被排擠,希望你朋友搵到方法可以留低個叻員工,其他人又唔再投訴。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

tansyneko 發表於 18-11-8 13:05
隔個位俾佢坐得唔得?

無辦法,社會係咁,細時人人會話要包容有問題細路,但當佢哋長大成人,就好少會有人去包 ...
但佢地始終有一日會變大人

珍珠宮

回覆樓主:

影響唔太大,包容包容,佢都唔想

大宅

呢個post令我諗起岩岩明珠台播果套美劇The Good Doctor!

首頁
12345...7

尾頁

跳至