孕媽媽唔可以食葉酸?!

sunnypoon
|
我本身想食架,但記得之前新聞講話有葉酸丸本身已經係過量,跟指示食有機會生BB會有問題...都唔知食唔食好
EstrellaDamm
|
sunnypoon 發表於 18-11-8 16:44
我本身想食架,但記得之前新聞講話有葉酸丸本身已經係過量,跟指示食有機會生BB會有問題...都唔知食唔食好 ...

你可以睇清楚劑量,唔清楚就問醫生。唔係隻隻劑量都一樣的。

如果正常服食真係有問題,咁近年嘅問題BB應該一街都係了。實情並非這樣。
musiccisum
|
sunnypoon 發表於 18-11-8 16:44
我本身想食架,但記得之前新聞講話有葉酸丸本身已經係過量,跟指示食有機會生BB會有問題...都唔知食唔食好 ...

睇清楚份量就得
pancake65
|
really?! 咩新聞呀? 有無link?
mclau2012
|
我之前生2胎都有食葉酸(materna果d),無問題
|

回覆 sunnypoon 的帖子

Hellosunnypoon, 恭喜媽媽! 根據香港衛生署資料, 懷孕前至懷孕頭三個月每日至少服用 400 微克葉酸補充劑, 可以減低BB患上脊柱裂既機會, 不過所需份量都要視乎媽媽身體狀況同飲食習慣, 建議產檢時問問醫生意見先呀
FlippyFlp
|
sunnypoon
|
FlippyFlp 發表於 18-11-9 17:50
回覆 pancake65 的帖子

係咪呢單?!https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180918/bkn-20180918100019517-091 ...
係呢單新聞喇!thx...咁係咪即係唔應該再食?其他補充品仲會唔會食?
kellyffung
|

我陀呀女個陣有飲媽媽奶粉, 平時當下午茶開杯黎飲, 好過飲咖啡奶茶
musiccisum
|
sunnypoon 發表於 18-11-10 10:24
係呢單新聞喇!thx...咁係咪即係唔應該再食?其他補充品仲會唔會食?

都係嗰句你要睇清楚份量咯,GNC都有400mcg嘅葉酸買,孕婦上限係1000mcg,咁你自己計下
ice-lemon
|
我自己就係食MATERNA 入面有葉酸同維他命.同埋靠日常飲食就夠
julianachar
|
kellyffung 發表於 18-11-10 12:43

我陀呀女個陣有飲媽媽奶粉, 平時當下午茶開杯黎飲, 好過飲咖啡奶茶 ...
me too! 我飲緊雅x,我覺得飲左之後好似無咁易攰
pianna
|
葉酸一定要食!
之前聽產前講座話唔夠葉酸好似可能會令BB崎型定有問題架,
一般係食400-800, 睇邊個階段
wingin206
|
醫生都叫我食 跟返佢指引就可以
KarenC
|
唔放心就問左醫生先食。

到依家27週都有食materna....婦產科醫生都係開呢隻俾我
JouR
|
pianna 發表於 18-11-13 10:34
葉酸一定要食!
之前聽產前講座話唔夠葉酸好似可能會令BB崎型定有問題架,
一般係食400-800, 睇邊個階段 ...
係, 初頭400, 之後800
年尾唔知仲有咩talk 可以報呢? 岩岩搵到美贊臣有一場, 報左名了