有無媽媽好似我咁懷孕中後期突然手指麻痺兼痛!

餃子媽
|
14年我陀第一胎時已經係咁,醫生話生完會好!結果生完都唔好,只要一做家務湊B就會麻痺,最後轉介去職業治療話係腕管綜合症!帶佐個手托好似好d,但唔會完全好翻!宜家陀第二胎從8個月開始,麻痺更犀利,平時攞電話都會痺,真係好驚終身都係咁!有無媽媽試過依種情況?!
花花小熊
|
我都係懷孕中後期開始手指麻痺,啱啱生完果個月比起未生果陣痺得仲勁啲,但到2個幾月開始慢慢好,而家生完3個幾月無覺得痺了
我生完之後有試過煲薑水(偏熱)浸手,浸左好似好啲,你到時試下睇下有無用
餃子媽
|
花花小熊 發表於 18-11-8 18:14
我都係懷孕中後期開始手指麻痺,啱啱生完果個月比起未生果陣痺得仲勁啲,但到2個幾月開始慢慢好,而家生完3 ...

多謝你分享,等我坐月都試下先!
Portia911
|
餃子媽 發表於 18-11-8 17:49
14年我陀第一胎時已經係咁,醫生話生完會好!結果生完都唔好,只要一做家務湊B就會麻痺,最後轉介去職業治 ...

驗下類風濕關節炎
我要做媽媽
|
我建議你再睇過第個醫生問問意見喇
sandylam117720
|
回覆 餃子媽 的帖子

我28週開始到而家都係手指麻痺同痛 尤其夜晚訓教突別嚴重
餃子媽
|
Portia911 發表於 18-11-8 20:52
驗下類風濕關節炎

其實我有定期複診類風濕關節,但醫生話唔關事!我隻手放低fing兩下就無咁痺!
餃子媽
|
我要做媽媽 發表於 18-11-8 20:57
我建議你再睇過第個醫生問問意見喇

請問可以睇咩科醫生?
餃子媽
|
sandylam117720 發表於 18-11-8 22:32
回覆 餃子媽 的帖子

我28週開始到而家都係手指麻痺同痛 尤其夜晚訓教突別嚴重 ...

我夜晚訓覺都會
bchuma
|
14年我陀第一胎時已經係咁,醫生話生完會好!結果生完都唔好,只要一做家務湊B就會麻痺,最後轉介去職業治 ...

我兩隻手都痛。本來懷孕一隻手痛,而家生完兩隻

餃子媽
|
bchuma 發表於 18-11-8 23:20
我兩隻手都痛。本來懷孕一隻手痛,而家生完兩隻

有無睇過醫生?
haha748494
|
聽D長輩講,只要坐月坐得好,好多病痛可以減少。
我要做媽媽
|
餃子媽 發表於 18-11-8 23:13
請問可以睇咩科醫生?

試下睇骨科?
bchuma
|
餃子媽 發表於 18-11-9 05:18
有無睇過醫生?

醫生話我唔用手就會好翻⋯⋯有乜可能唔用手。唔可以用藥,因為哺乳期,針灸又要針灸好多次,用翻手始終又會痛翻!
餃子媽
|
bchuma 發表於 18-11-9 23:29
醫生話我唔用手就會好翻⋯⋯有乜可能唔用手。唔可以用藥,因為哺乳期,針灸又要針灸好多次,用翻手始終又 ...

就係囖,邊有可能唔用手!針灸有無效呀?
bchuma
|
餃子媽 發表於 18-11-10 11:45
就係囖,邊有可能唔用手!針灸有無效呀?

針灸幾次後,用翻手又米衰。我乾脆無針,對手求期用得到就ok啦。希望寶寶大個慢慢好轉。無我懷孕個時候咁痛,當時育下都痛,而家係右手撐唔到地下,醫生話比較鬆弛,最近左手又開始有點痛。遲早報廢
RubyYu07
|

試過,不過次數好少,都係手指位

aamanyu
|

我上胎都係懷孕後期手腕痛,睇佐醫生都冇用,到阿B三個月先開始好轉返
oken
|

第一胎懷孕中期開始手痹,後尾斷証為腕管綜合症,但大住肚咩都唔做得,生完再去check無改善仲差左,扎住神經線兼肌肉委縮,最終要做手術,做完麻痹感仍然有,只係手術令情況唔會再惡化

建議你都係去睇醫生拎專業意見,祝早日康復
餃子媽
|
oken 發表於 18-11-10 18:38
第一胎懷孕中期開始手痹,後尾斷証為腕管綜合症,但大住肚咩都唔做得,生完再去check無改善仲差左,扎住神 ...

多謝你分享!宜家唯有等生佐先再處理。