懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

我係岩岩生完bb嘅媽媽,bb 出世後護士唔好即時同bb沖涼原來有好多好處,皮膚少啲機會生濕疹,皮膚有多啲保濕分子,皮膚無咁乾燥,小朋友抵抗力高d,我覺得同小朋友關係好左好多,餵人奶都方便左,唔知家長們有咩睇法呢?

水晶宮

呢d 野,雖然可能係真,但其實都係一堆數據,對逐個媽媽嚟計唔會好大分別。
我自己係開刀,影完相 bb 就去沖涼喇。 睇返你講嗰 d :
我bb 無濕濕,皮膚ok 唔乾 (我好懶同佢搽cream)抵抗力touch wood so far ok (2.5 歲感冒過 3 次 無試過腸胃炎)
我同小朋友關係好好 (即使係工人湊都好痴我)
無埋身餵人奶

民房

回覆 Nbs 的帖子

因為我老公有濕疹,所以都好驚啊b第時都有,希望d姑娘遲左同bb沖涼對佢皮膚好d啦,其他家族有濕疹病史嘅媽媽覺得bb 出世後護士唔好即時同bb 沖涼有冇用呢?

民房

回覆 yeungmiki99091 的帖子

有無媽媽覺得bb 出世後護士唔好即時同bb沖涼容易餵人奶同埋bb食得叻d?

水晶宮

yeungmiki99091 發表於 18-11-8 22:49

有無媽媽覺得bb 出世後護士唔好即時同bb沖涼容易餵人奶同埋bb食得叻d?

我舊年喺政府醫院生第二胎。醫院助理話現時佢地醫院標準做法就係唔幫BB即刻沖涼,只係抹乾淨。第二日沖第一次,之後隔日沖。

我唔知咁做確實有冇幫助。我BB係全人奶埋身的,好順利,不過我覺得係因為第二胎關係,有之前的經驗。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我覺得冇分別。

食奶係咪好,睇媽媽經驗外,都要睇bb 本身,同埋生b 果陣有有用止痛針。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yeungmiki99091 發表於 18-11-8 22:49

無科學根據

民房

回覆 EstrellaDamm 的帖子

你係邊間醫院生啊b?

水晶宮

yeungmiki99091 發表於 18-11-13 18:45
回覆 EstrellaDamm 的帖子

你係邊間醫院生啊b?

東區

首頁

尾頁

跳至