母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

10月30號開刀生左阿仔,2號出院先開始谷奶!雖然有陪月姨姨幫手又上奶湯又炒米茶!又比阿仔埋身啜,但d奶量真係好少!每次飲奶時間左邊比阿仔啜20分鐘,右邊因爲之前整損左就轉左全泵出黎!啜完再補2安半奶粉比阿仔,我就繼續泵奶,但2邊加埋得個1安,真係令我好氣餒!難得阿仔肯啜,但我反而冇奶,我覺得對佢唔住咁!好想堅持落去,但見到咁嘅成績真係好灰心!真係好羨慕d富媽媽!究竟幾時先會見到署光。。。我唔想咁快放棄呀

侯爵府

Wingwing1223 發表於 18-11-8 19:28
10月30號開刀生左阿仔,2號出院先開始谷奶!雖然有陪月姨姨幫手又上奶湯又炒米茶!又比阿仔埋身啜,但d奶量 ...

富媽都有苦處架
就係成日塞奶
塞奶既痛真係會攪到人都癲

其實唔夠奶補奶粉係冇問題架
唔好太執著一定要食人奶

你都試下煲黑豆水當水飲
煲乜湯都落黑豆
人地試左係會多奶

大宅

回覆樓主:

我明呀..我仔唔肯埋身,已經2個鐘泵1次,加埋先得果40ml 都唔夠食半餐,過幾日都滿月啦

別墅

Mary媽咪 發表於 18-11-8 21:52
富媽都有苦處架
就係成日塞奶
塞奶既痛真係會攪到人都癲

我個陪月已經整左好多上奶湯水比我飲啦!但都係好少好少!已經補奶粉架啦!我想餵一個月人奶先轉全奶粉!

別墅

hohoyin731 發表於 18-11-8 22:32
我明呀..我仔唔肯埋身,已經2個鐘泵1次,加埋先得果40ml 都唔夠食半餐,過幾日都滿月啦
...

我仔好肯埋身!有時肚餓已經搵奶啜!我仲期望之後會多d奶,依家唯有有幾多泵幾多啦!滿月後都係咁就會停人奶全奶粉啦!

大宅

Wingwing1223 發表於 18-11-8 22:42
我仔好肯埋身!有時肚餓已經搵奶啜!我仲期望之後會多d奶,依家唯有有幾多泵幾多啦!滿月後都係咁就會停人 ...

左邊啜完20分鐘仔仔都仲好似唔夠,會唔會夠奶只係唔受泵呀?

別墅

hohoyin731 發表於 18-11-8 22:48
左邊啜完20分鐘仔仔都仲好似唔夠,會唔會夠奶只係唔受泵呀?

我覺得係阿仔當左係奶嘴!啜住訓!前2日去覆診個醫生都話埋身再飲奶粉應該係我唔上奶!

侯爵府

Wingwing1223 發表於 18-11-8 22:40
我個陪月已經整左好多上奶湯水比我飲啦!但都係好少好少!已經補奶粉架啦!我想餵一個月人奶先轉全奶粉!
...

我自己本身係富媽
我一d 上奶食品都冇食過
我仔仔依家8個月大
但呢8個月我塞奶谷奶真係慘痛經歷
我就算飲豆漿都會谷奶谷到想死

我自己覺得
就算冇餵人奶餵全奶粉唔係罪
不過我個仔唔飲奶粉亦唔肯用樽
你話我係富媽bb 係咪大大隻肥dodo
又唔係喎
之前每次去健康院
每次都話佢跌半格生長線
我想我仔食奶粉佢又唔肯

你bb 食人奶再肯食奶粉其實已經好好

別墅

Mary媽咪 發表於 18-11-8 23:51
我自己本身係富媽
我一d 上奶食品都冇食過
我仔仔依家8個月大

我都明谷奶嘅痛,我第1次谷奶要通返痛到眼淚水都流出黎!阿仔9日人仔飲奶粉飲得2安半,我怕係因為慣左人奶唔願食樽!依家停左比佢啜人奶,主力奶粉!有時佢扭計會想啜陣人奶先肯訓!我依家進退兩難咁,冇乜奶但又係咁谷!好想停左泵人奶,等自己多d休息時間!照顧初生bb真係好攰好攰!

複式洋房

回覆 Wingwing1223 的帖子

放鬆心情,休息多D先,定時泵奶;加油呀

別墅

elmowong108 發表於 18-11-9 17:14
回覆 Wingwing1223 的帖子

放鬆心情,休息多D先,定時泵奶;加油呀

依家夜晚我睇住阿仔!早上就陪月同奶奶睇住!我就可以休息!真係想像唔到如果冇人幫手會點!有時諗諗下仲會後悔生仔!好多負面野。。好掛住以前嘅生活。。。

複式洋房

Wingwing1223 發表於 18-11-9 17:52
依家夜晚我睇住阿仔!早上就陪月同奶奶睇住!我就可以休息!真係想像唔到如果冇人幫手會點!有時諗諗下仲 ...
唔洗後悔,你會覺得係值得架

別墅

elmowong108 發表於 18-11-9 17:55
唔洗後悔,你會覺得係值得架

我發覺我每次泵奶都占寒占凍!不停出冷汗!加上又冇奶身體又虛,所以唔餵人奶啦!想搞好自己身體先!我費時搞到產後憂鬱。。

大宅

其實bb肯啜,要比佢啜多d先會越多奶架!但初初真係會好辛苦直頭冇得休息咁,但慢慢會上奶。有時可能只係唔受泵而唔係無奶。不過坐月期間小心唔好冷親

別墅

Guppy_fish 發表於 18-11-9 20:09
其實bb肯啜,要比佢啜多d先會越多奶架!但初初真係會好辛苦直頭冇得休息咁,但慢慢會上奶。有時可能只係唔 ...

我係每次泵奶都標冷汗!又泵得少,壓力又大!老爺奶奶連我媽都叫我唔好餵,雖然好想堅持最少一個月,我覺得自己好虛弱!

複式洋房

Wingwing1223 發表於 18-11-9 19:54
我發覺我每次泵奶都占寒占凍!不停出冷汗!加上又冇奶身體又虛,所以唔餵人奶啦!想搞好自己身體先!我費 ...

支持你呀!最緊要係你自己心情,同養好身體先。
都係果句,對住個寶貝,咩都值得架,加油!

子爵府

回覆樓主:

養好身體先。奶粉不是毒藥。

泵奶時 占寒占凍,你會唔會係乳腺未通? 乳腺炎? 食幾日卵磷脂試下, 或者睇下醫生。

別墅

elmowong108 發表於 18-11-10 01:14
支持你呀!最緊要係你自己心情,同養好身體先。
都係果句,對住個寶貝,咩都值得架,加油!
...

對住自己個bb真係咩都特別緊張!頭幾晚直程夜晚係咁醒睇下bb...雖然我都想比最好嘅人奶佢,
但奈何第1冇奶第2好大壓力!所以我唔餵人奶啦。。當今晚正式唔餵之後,反正成個人輕鬆左,訓得好左!所以有時有d野睇開d,自己反而有得著!

別墅

joetreemo 發表於 18-11-10 01:29
養好身體先。奶粉不是毒藥。

泵奶時 占寒占凍,你會唔會係乳腺未通? 乳腺炎? 食幾日卵磷脂試下, 或者 ...

本身已經有補奶粉,可能呢幾年係咁話人奶有幾好幾好,所以令我好想好想比最好嘅比阿仔!
我係呢幾日每次泵奶就開始占寒占凍,開頭好驚係攝親,因為初頭我唔著衫泵奶,依家當然唔敢唔著衫泵奶!但今日泵完奶成個背脊出冷汗,個人好唔舒服又冇胃口!我有問過陪月係未乳線炎,佢又話唔係!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊