母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

盧大力 發表於 18-11-10 14:17
你可以試下 黑麥汁

賴醫師進一步表示,有人提到有麥芽成分的中藥易退奶,但其實應看品種,一般中藥用來 ...

多謝你!不過我已決定回奶啦!因為個個都擔心我,我自己身體好虛又冇奶!就算陪月又上奶湯又按摩都係少奶!真係好冇用!當做左呢個決定之後反而身心都放鬆晒壓力又少左!係會唔捨得bb埋身啜個種溫馨感覺!

複式洋房

Wingwing1223 發表於 18-11-10 01:50
對住自己個bb真係咩都特別緊張!頭幾晚直程夜晚係咁醒睇下bb...雖然我都想比最好嘅人奶佢,
但奈何第1冇奶 ...

別墅

Guppy_fish 發表於 18-11-9 20:09
其實bb肯啜,要比佢啜多d先會越多奶架!但初初真係會好辛苦直頭冇得休息咁,但慢慢會上奶。有時可能只係唔 ...

想問會唔受泵?因為如果我泵得20ml,但又會漏奶,印以都唔知自己有冇奶

複式洋房

Wingwing1223 發表於 18-11-8 19:28
10月30號開刀生左阿仔,2號出院先開始谷奶!雖然有陪月姨姨幫手又上奶湯又炒米茶!又比阿仔埋身啜,但d奶量 ...

我8月22日生,一直都唔夠奶要補奶粉,到9月尾開始飲媽媽茶先收支平行,到而家已經成為富媽媽。你要努力,唔好灰心。心情好,BB好,奶路就好。如想要資料,我可以PM你。

別墅

dindin984 發表於 18-11-12 12:31
我8月22日生,一直都唔夠奶要補奶粉,到9月尾開始飲媽媽茶先收支平行,到而家已經成為富媽媽。你要努力, ...

多謝你!但我已經決定左唔餵人奶啦。。呢排都飲緊回奶湯水!唔想迫到自己去牆角,屋企人個個都擔心我,加上生完身體好虛弱,好明顯比未生之前差左好多!本身同老公都有共識餵到人奶就餵,餵唔到都唔會勉強!依家餵奶粉,BB都飲得好好

複式洋房

Wingwing1223 發表於 18-11-12 12:36
多謝你!但我已經決定左唔餵人奶啦。。呢排都飲緊回奶湯水!唔想迫到自己去牆角,屋企人個個都擔心我,加 ...

心情好返就好了,生完最緊要放鬆自己。媽媽好,bb先會好!

別墅

Wingwing1223 發表於 18-11-9 17:52
依家夜晚我睇住阿仔!早上就陪月同奶奶睇住!我就可以休息!真係想像唔到如果冇人幫手會點!有時諗諗下仲 ...

我情況同你差唔多,已經算好有人幫都會負面情緒上來...

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

Wingwing1223 發表於 18-11-9 17:52
依家夜晚我睇住阿仔!早上就陪月同奶奶睇住!我就可以休息!真係想像唔到如果冇人幫手會點!有時諗諗下仲 ...

我同你一樣呀媽媽 我生左之後我老公咁岩有大project 請唔到假之餘仲要晚晚開夜,我晚晚一個人對住個初生b 壓力真係好大,成日無啦啦哭 好驚搞個b唔掂,同埋真係好掛住以前無憂無慮的生活
大事化小, 小事化毛.........

別墅

dindin984 發表於 18-11-12 12:42
心情好返就好了,生完最緊要放鬆自己。媽媽好,bb先會好!

知道!我會慢慢調節自己心態架啦

別墅

soha2018 發表於 18-11-12 15:18
我情況同你差唔多,已經算好有人幫都會負面情緒上來...

係。。可能我未十分準備好做人媽媽!係好彩有陪月有奶奶有老公幫手!已經令我輕鬆好多架啦。。一定冇得同生之前比較架啦!依家有個責任係度,一時之間適應唔到,所以前排諗法好負面!依家我會搵媽媽朋友們傾訴下,令自己唔好諗埋一邊。。。

別墅

kmbb519 發表於 18-11-12 19:27
我同你一樣呀媽媽 我生左之後我老公咁岩有大project 請唔到假之餘仲要晚晚開夜,我晚晚一個人對住個 ...

係。。。係非常掛住以前無憂無慮嘅生活!我有d迷失自己咁,我本身個人係及時行樂,順其自然嘅人!所以依家好大責任令我放鬆唔到!我個仔已經算好,好少喊易湊!其實我已經好好有陪月又有奶奶老公幫手!只係一時之間適應唔到個身份,不過都發生左啦。。所以只好努力做好自己!

複式洋房

Wingwing1223 發表於 18-11-12 20:00
係。。。係非常掛住以前無憂無慮嘅生活!我有d迷失自己咁,我本身個人係及時行樂,順其自然嘅人!所以依家 ...

我都好掛住未做媽媽之前既生活。跑山,跑街,跳舞,參加山賽!而家只可以係屋企唱下歌仔比個細老闆聽。不過見到佢開心,我都開心慨!

別墅

dindin984 發表於 18-11-12 20:02
我都好掛住未做媽媽之前既生活。跑山,跑街,跳舞,參加山賽!而家只可以係屋企唱下歌仔比個細老闆聽。不 ...

以前好恨做FTM,以為好爽!依家未坐完月已經同老公講要出返黎做野。。所以我覺得FTM同生幾胎嘅媽媽好勁!之前仲話一係唔生,一係生2個,依家唔敢諗,一個已經咁!等bb再大d識比反應我應該會好好多!依家都只係13日人仔

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

Wingwing1223 發表於 18-11-12 12:36
多謝你!但我已經決定左唔餵人奶啦。。呢排都飲緊回奶湯水!唔想迫到自己去牆角,屋企人個個都擔心我,加 ...

其實我個醫生同我講,人奶有餵到就得,食到就有抗體,唔駛逼自己全人奶,奶粉都有佢的營養, 我同我朋友傾開,佢話佢個醫生都係咁講!係政府醫生先主張全人奶
大事化小, 小事化毛.........

別墅

kmbb519 發表於 18-11-12 21:10
其實我個醫生同我講,人奶有餵到就得,食到就有抗體,唔駛逼自己全人奶,奶粉都有佢的營養, 我 ...

其實我屋企人冇個餵人奶,最多一個月!所以我媽一早都話我應該冇奶!我因爲人奶問題係咁問我妹,我妹都有安慰我阿b食過人奶就有抗體架啦。。連我7歲姨甥仔都安慰我話佢都冇食人奶大架!真係令我好感動不過餵人奶個感覺係幾溫馨嘅。。。

大宅

慢慢黎啦...無咁快架...不過如果想通乳線就可以飲田原x個王不留行滴雞精, 我以前全人奶都係靠佢架咋

大宅

Wingwing1223 發表於 18-11-12 22:21
其實我屋企人冇個餵人奶,最多一個月!所以我媽一早都話我應該冇奶!我因爲人奶問題係咁問我妹,我妹都有 ...

我是一個窮媽媽,我都是產後虛弱(失血過多)令到無乜奶,現在BB六個月,我只可一日俾到一餐。我既堅持,是因為我BB仲肯啜......到現在,我都仲好迷失,產後同之前幻想既距離太大,自己身體變差,肥左又樣衰,到現在我都仲未適應到。

別墅

yettapopo 發表於 18-11-21 11:46
慢慢黎啦...無咁快架...不過如果想通乳線就可以飲田原x個王不留行滴雞精, 我以前全人奶都係靠佢架咋 ...

唔餵人奶啦!轉左奶粉lu..啱啱生完情緒差身體差休息唔夠人奶又少之下放棄左。。係會好掛住ar b埋身個種溫馨感。。。

別墅

Rositalky 發表於 18-11-21 17:18
我是一個窮媽媽,我都是產後虛弱(失血過多)令到無乜奶,現在BB六個月,我只可一日俾到一餐。我既堅持, ...

你已經做得好好架啦!放棄比堅持容易。。我開頭1日8泵,幾日後1日4泵,d奶量都係勁少!休息又唔夠情緒又低落勁負能量!之前太天真以為做媽媽好容易,依家先知媽媽嘅偉大!我都要時間去適應做媽媽嘅角色。。

大宅

Wingwing1223 發表於 18-11-21 17:55
你已經做得好好架啦!放棄比堅持容易。。我開頭1日8泵,幾日後1日4泵,d奶量都係勁少!休息又唔夠情緒又低 ...

講得好!我都好天真 哈哈!加油呀!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊