囡囡咩都唔肯食 驚佢營養不良

shun_yi
|
囡囡成日唔肯食野
唔係因為佢偏食揀飲擇食 而係因為佢胃口好細
成日食左一兩啖就話飽
之前睇醫生已經話佢比正常小朋友size細
再咁落去真係擔心佢營養不良
loved
|
幾多歲?
Mary媽咪
|
shun_yi 發表於 18-11-8 19:46
囡囡成日唔肯食野
成日食左一兩啖就話飽

食1,2啖就話飽真係好誇喎
就算係bb 食糊仔都唔會食1,2啖咁少掛
pooh仔
|
囡囡成日唔肯食野
成日食左一兩啖就話飽

幾多歲?
是否在正餐以外食咗好多雜食?

章太郎
|
囡囡成日唔肯食野
成日食左一兩啖就話飽

musiccisum
|
囡囡成日唔肯食野
成日食左一兩啖就話飽

咁佢最鍾意食乜呀?有無食零食?
Nbs
|
我女都係練仙的, 要餓好耐先食兩啖,嗰兩啖由餓變唔餓跟住又繼續練仙。
我有比下維他命比佢,同埋佢有飲奶,而且非常活躍,所以我無理佢喇。
shun_yi    發表於 18-11-12 09:51
新用戶
|
章太郎 發表於 18-11-8 20:30
醫生有無建議照下胃腸? 有朋友個女細個一直好瘦好細粒, 到小學醫生安排照腸/胃(之類)發現有瘜肉(我亦唔太 ...

大肥婆
honeybibibibi
|
囡囡成日唔肯食野
成日食左一兩啖就話飽

你要講下小朋友幾大人地先俾到意見你
如食麥當勞會唔會食多d呀?
試下整d偽垃圾食物俾佢吸引下佢
例如自家制芝蛋漢堡少茄汁,雜豆肉醬公主粉等等
brindlewin
|
囡囡成日唔肯食野
成日食左一兩啖就話飽

佢每日有幾多活動?唔郁嘅細路胃口唔會好。
豬吉
|
長遠會矮小啲
hanscheng9
|
會吾會系因為平時比得太多零食果d佢食呀? 個肚裝哂d零食咪無胃口食正餐囉...
leungszeon
|
新用戶 發表於 18-11-8 21:54
大肥婆

可能將來長大左怪父母切左舊肉....
wachau
|
囡囡成日唔肯食野
成日食左一兩啖就話飽

我的女也是這樣,只要他覺得飽,他就不吃。
等他最大的時候,我會比佢入球類活動的隊伍
等佢體力勞動,應該會胃口大少少
shun_yi    發表於 18-11-12 09:51
mysterious22
|
有D人天生胃口細,要少食多餐
shun_yi
|
我諗唔會係呢個原因 因為我地屋企本身都好少會有零食果啲 再者知道佢要食飯就更加唔會比tea time佢
littlecar
|
我個仔細個都係咁,仲要成日俾人話呢樣話果樣,D人根本唔明有D小朋友係難湊。 樓主要慢慢試唔同食物,睇下有無邊D佢開胃D,另外要俾佢多做運動。
fatping
|
囡囡成日唔肯食野
成日食左一兩啖就話飽

鍾意食芝士乳酪鮮奶嗎?我對仔女超愛,我覺得應該好多小朋友都愛,呢3樣都可當正餐先
jennkim
|
咁有機會真係佢本身腸胃有D問題,唔係咁好,會唔會試下食飯前比D生果佢食開下胃口
hideewong0514
|
食多點流質野食