有腦退化症多數會入住老人院/療養院嗎?

hellomiki
|
如題
c.vieri
|
有人照顧到或請工人照顧到咪可以唔入囉

之前有親戚腦退化,最後都係要入老人院
hellomiki
|
c.vieri 發表於 18-11-9 00:58
有人照顧到或請工人照顧到咪可以唔入囉

之前有親戚腦退化,最後都係要入老人院

點解要入老人院嘅?難請工人? 搵工人照顧腦退化症嘅人難請人嗎?我覺得工人會揀照顧bb多過照顧長期病患者
bosch
|
hellomiki 發表於 18-11-9 01:22
點解要入老人院嘅?難請工人? 搵工人照顧腦退化症嘅人難請人嗎?我覺得工人會揀照顧bb多過照顧長期病患者
...

工人梗係揀照顧bb 啦. 照顧一個大人要好多體力架, 只講換衫換片已經係兩回事.

除此之外, 一般家居未必有足夠空間同配套同人手去照顧老人家, 更何況係腦退化既老人家...

hellomiki
|
bosch 發表於 18-11-9 01:30
工人梗係揀照顧bb 啦. 照顧一個大人要好多體力架, 只講換衫換片已經係兩回事.

所以多數會入老人院而不請工人照顧? 兩者係咪前者會好d?
bosch
|
hellomiki 發表於 18-11-9 01:33
所以多數會入老人院而不請工人照顧? 兩者係咪前者會好d?

唔係係咪多數入老人院.... 有人會請工人, 或仔女照顧番.

入老人院係咪好d 亦都好難講. 有心機照顧當然係子女自己照顧番比較好, 因為老人院時不時有虐老新聞爆出黎, 老人院環境亦唔係間間都好, 另外工人亦未必會細心照顧. 我見過有工人推住輪椅衝紅燈過馬路, 兩個工人跑到騎騎笑, 難委個阿伯邊流口水邊個頭 chok 到好似點頭咁...

ASUS_JT
|
我都想知道去到腦退化後期,在家安老難度大嗎?

進食用的胃喉,我所知有社康服務上門更換。安老院用沖涼床,在家怎樣沖呢?有冇jm有這方面照顧經驗分享一下,謝謝。
wendykaka
|
請 2 位工人姐姐 24 小時分段照顧到就可以唔入. 不要成日看到報導話療養院縛住長者. 其實怕佢冇意式周圍走. 容易受傷.
wcpcelia    發表於 18-11-9 11:02
caryfox
|

最好當然是家人。自己屋企
chanhei267
|

家人要長時間睇住佢, 仲要超有耐性
你想像下佢會問你野, 做同一樣野, 短時間內20次,
你會點?
到真係要你睇住佢就唔係口講咁輕鬆
stkyo
|
bosch 發表於 18-11-9 01:30

我朋友個老豆,同佢著片,佢成日自己除出黎周圍掉,我朋友個99,成日自己走去煮野食,然後唔關gas。。。

真係睇少陣都唔得,如果行動不便既老人家,真係要請多個男助理,因為跌親老人家仲麻煩
PCCW2319
|
hellomiki 發表於 18-11-9 00:52
如題

如果有能力請到外傭, 就請外傭幫手照顧老人家。我個人覺得入左老人院, 老人家健康情況會越來越差。或者政府老人家及超級豪華老人院會好d。

而且, 現在一般私家老人院收費唔會比請一個外傭平。
cheung2000
|
hellomiki 發表於 18-11-9 01:22
...

都唔係架,我知有好多工人唔鍾意湊b,寧願照顧老人家(當然唔係成日抹屎尿嗰啲工),所以話唔埋

我爸爸當年有初期腦退化症,初初諗住安排佢住老人院但最後唔忍心,於是請左個工人,但工人又遊雲加上之後爸爸身體其他地方有事我就辭職自己照顧佢,半年後就走左

我自己照顧都覺得要好有耐性包容(有時瀨濕條褲要幫佢換)所以真係唔容易,加油
蛋皇哥0127    發表於 18-11-11 23:07
蛋皇哥0127    發表於 18-11-11 23:07
hellomiki
|
cheung2000 發表於 18-11-9 07:49
都唔係架,我知有好多工人唔鍾意湊b,寧願照顧老人家(當然唔係成日抹屎尿嗰啲工),所以話唔埋

我爸爸當年 ...

jm你已經好叻,但有d人屋企得一個子女要搵食,未必話可以唔做嘢去照顧老人家,我覺得湊一個腦退化症的人辛苦過bb..
佢哋鬧情緒,周圍走,又勸唔聽...家人真是心力交瘁
想問,腦退化症50歲有機會就有嗎?我99有腦退化症的,我懷疑c6都開始有,成日忘記嘢,講過嘅嘢又話自己無講過...
crystal媽咪
|
hellomiki 發表於 18-11-9 00:52
如題

在家/去老人院也有。 視乎有冇照顧者或者屋企嘅配套
hellomiki
|
入老人院/療養院係咪要65歲先可以入? 65歲前係咪唔入得或收費好貴?
有時我諗如去到家人照顧唔到嘅時候,即已經好多嘢唔記得,自己子女都唔記得,但行動自如成日出走/去廚房煮食唔關火等,性情大變又固執,工人受唔住佢d脾氣走埋好難請人,加上佢又唔肯入老人院,唔知點算?(朋友個爸類似咁)
BK999
|
PCCW2319 發表於 18-11-9 07:20
如果有能力請到外傭, 就請外傭幫手照顧老人家。我個人覺得入左老人院, 老人家健康情況會越來越差。或者政 ...

一般老人院话$9000 -$12500 只供食和住,環境唔多好得。我睇到$24000 排隊中,$35000 -$50000 有位,但我比唔起了
唔好煩我
|
視乎去到邊個地步。好多未經歷過嘅以為請個工人就得,低估了其中壓力及辛苦程度,仲有家居配套未必配合到,亦有為數不少係要24小時看住,所以對一般家庭而言,去院舍係較安全及全面做法。但。。。大前提係要有間近屋企、又好、又唔貴,仲要有位喎,你話係咪難過中六合彩
hellomiki
|
唔好煩我 發表於 18-11-9 08:25
視乎去到邊個地步。好多未經歷過嘅以為請個工人就得,低估了其中壓力及辛苦程度,仲有家居配套未必配合到, ...

朋友都是咁講,唔好以為請工人就得,家人好辛苦,做子女搵錢請到人,但媽媽幫手照顧阿爸更辛苦,講咁已請工人,個爸成日鬧人,甚至打人,出街拎人哋d嘢又鬧人,但又唔肯入老人院
唔好煩我
|
ASUS_JT 發表於 18-11-9 02:46
我都想知道去到腦退化後期,在家安老難度大嗎?

進食用的胃喉,我所知有社康服務上門更換。安老院用沖涼床 ...

你有無見過果張沖涼床?都唔細㗎喎,你屋企要有空間放,浴室要夠位放,又要有空間比佢出入浴室,仲有,廁所本身唔可以有一級級,同門口不可以有地台吸咀阻礙出入

其實有胃喉都不一定係用水床,做過評估如果係可以坐著沖,就不用水床。但你要做咗評估先知