自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

腦退化這個病只有一直退,莫講好返,有進步都難,我爸爸就係腦退化,去到尾時,全部人都唔認得,基本生活自理能力都全失,吞食有困難,一吞錯去氣管好易引致肺炎,最後連食野既樂趣都冇,直接駁胃喉,諗起都心痛,照顧者可以話一同受苦,唔係一件易事,入老人院會比較好,希望政府可以係呢方面做多啲支援,比有此病的老人家有尊嚴的離去...

公爵府

建議住老人院,有心可以曰日探,每曰可以探足12小時!
想一下,24小時,每一分鐘問你同一條問題一次!耐性可以在三兩年內磨掉的!仲有換片,冲涼,冬天除衫,夏天著冬天衫!
食完飯三分鈡後話肚餓未食飯!
真是唔容易

我奶奶有腦退化,住老人院,亦有工人每天去十小時照顧!

大宅

mama01 發表於 18-11-9 08:48
咁貴?我親人住東華三院,$2000/月包床位,$300蚊雜費,一日六餐,有社工安排活動,24小時護士,物理治療 ...

可以我要港島區,加上又等吾倒政府的隊,我99有要求,今次我都大開眼界,一係最好窮到全部靠政府技援! 老咗唔能夠照顧自己,真係唔知可以点!

珍珠宮

cheung2000 發表於 18-11-9 07:49
都唔係架,我知有好多工人唔鍾意湊b,寧願照顧老人家(當然唔係成日抹屎尿嗰啲工),所以話唔埋

我爸爸當年 ...

我覺得辭工照顧父母嘅人好偉大,唔係錢嘅問題,係願意落手落腳照顧患病父母係好幸苦!

珍珠宮

iris23407 發表於 18-11-9 12:43
我媽媽系,已經超過15年,一直系我哥哥全職在家照顧(十分感激我哥哥)。頭幾年亞媽仲行得走得,又吾係乜 ...

你哥哥好好,你哋放假時可以同佢接力,等佢有多D私人空間

伯爵府

有工人 最後都要老人院
工人去照顧下

珍珠宮

karshing 發表於 18-11-11 20:27
我覺得辭工照顧父母嘅人好偉大,唔係錢嘅問題,係願意落手落腳照顧患病父母係好幸苦!
...

同意呀!

子爵府

hellomiki 發表於 18-11-9 01:33
所以多數會入老人院而不請工人照顧? 兩者係咪前者會好d?

請工人老人家有自主權,老人院就無自主權,如果可以搵到工人,一定工人好過老人院

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

mama01 發表於 18-11-9 08:48
咁貴?我親人住東華三院,$2000/月包床位,$300蚊雜費,一日六餐,有社工安排活動,24小時護士,物理治療 ...

2000蚊應該係政府位,而排年幾不分區應該係特快位,要醫生及社工推薦,應該係咁

珍珠宮

karshing 發表於 18-11-11 20:27
...

唔講得偉大,係我有得選擇又見爸爸身體日差所以先有呢個決定,相信好多jm如果無經濟負擔都想自己照顧翻屋企人嘅

侯爵府

jkbabe 發表於 18-11-11 23:00
2000蚊應該係政府位,而排年幾不分區應該係特快位,要醫生及社工推薦,應該係咁
...

唔係公屋、無咩特唔特快。社工講,唔選區,邊區既政府院舍有位就輪到入,如果選某區,而果區得一兩間政府院舍,間間院舍當200人至400人,每年約有5-10個老人家離世,排既人係以萬計。所以我親人不選區,就好快排到

侯爵府

whywhywhywhy 發表於 18-11-11 22:26
請工人老人家有自主權,老人院就無自主權,如果可以搵到工人,一定工人好過老人院
...

呢樣我親身話你知唔係,至少我親人係無仔女情況下,佢覺得現在的政府院舍照顧得好好,又多活動,以前一個人在家,遠d都唔敢去。
最後有兩個新入住,本身在家有工人,但工人越做越差,最後d仔女排到現在呢間院舍,就抄工人。我諗除左工人唔乖外,錢應該都係考慮,呢到$2000/月,雜費幾百蚊,包陪診包車出入醫院覆診,返到黎有護士派藥已經非常抵。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hellomiki 發表於 18-11-9 08:20
入老人院/療養院係咪要65歲先可以入? 65歲前係咪唔入得或收費好貴?
有時我諗如去到家人照顧唔到嘅時候,即 ...

我哥未夠 40 歲就入左老人院,只要證明到佢有需要就得,我哥要坐輪椅需要有人照顧 ( 我哥話之前有人上去睇,話我哥未夠 65 歲唔可以住老人院,即比我哥噴佢 )
愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

kitwong 發表於 18-11-12 20:51
我哥未夠 40 歲就入左老人院,只要證明到佢有需要就得,我哥要坐輪椅需要有人照顧 ( 我哥話之前有人上去睇 ...

請問你哥係入政府老人院或私人?
如係政府老人院,初初話要65歲先入得,你哥鬧下佢就可以入?

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hellomiki 發表於 18-11-12 21:08
請問你哥係入政府老人院或私人?
如係政府老人院,初初話要65歲先入得,你哥鬧下佢就可以入?
...

我哥果間係私人,政府買位佢未夠年齡排

我爸在生時排政府買位排到佢人都走左都未有位比佢,兩年後姑娘打比我話要再幫我爸檢查,我話佢兩年前走左喇喎
愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

kitwong 發表於 18-11-12 21:39
我哥果間係私人,政府買位佢未夠年齡排

我爸在生時排政府買位排到佢人都走左都未有位比佢,兩年後姑娘打 ...

私人都咁...我以為政府...
唉…老人院將來需求更多呢!真是排到走左都未到

大宅

有腦退化症的老人家當病態嚴重時候,家人很難照顧的,我家有兩位老人家都是,曾經試過在家照顧,很難很難最後社工同我們講你們將他安排入老人院吧,因為專業的老人院有照顧他們的儀器及治療,你們在家是很難照顧他們的,無論起床上床餵食都要專業儀器,社工同醫生都同我們講入老人院不是代表你們不要老人家,只是用一個更適宜更安全照顧老人家的想法

子爵府

mama01 發表於 18-11-12 19:28
呢樣我親身話你知唔係,至少我親人係無仔女情況下,佢覺得現在的政府院舍照顧得好好,又多活動,以前一個 ...

政府院舍一定好,但要排好耐,我老爺以前都係住政府院舍,但私人安老院就唔會太好

首頁

尾頁

跳至