對生雞蛋敏感打流感針

NANCYSW
|
請問大家有冇人對生雞蛋敏感仍然打流感針?
小女而家5歲,自1歲時知道佢對生雞蛋敏感,熟雞蛋冇事,每年打流感針時我都好猶豫(emoji)因為對生雞蛋敏感系唔建議打流感針,所以冇打過。但今日幼稚園安排打,醫生都系唔建議我女打,醫生建議我帶我女出去診所打,要開埋抗敏藥。請問有冇人對生雞蛋敏感而打左系冇事、冇過敏?我唔知帶唔帶個女打好,唔打又驚萬一中招有併發症
dxf920
|
NANCYSW 發表於 18-11-9 02:24
小女而家5歲,自1歲時知道佢對生雞蛋敏感,熟雞蛋冇事,每年打 ...

請問樓主你點知自己囡囡對生雞蛋過敏咖?
cylchris717
|
我個仔都對蛋白敏感,所以從來咁多年都冇同佢打過流感針!敏感嚴重,可以死人㗎,其實唔打流感針,咁多年都係咁過,樓主你想清楚吧!(emoji)
csy_0101
|
cylchris717 發表於 18-11-9 06:20
我個仔都對蛋白敏感,所以從來咁多年都冇同佢打過流感針!敏感嚴重,可以死人㗎,其實唔打流感針,咁多年都 ...

Agreed, 流感針姐,食維他命+ 做好防護措施+ 多運動,有可增強免疫力,減少患流感風險.....無打流感針係會易巿拼發症,所以小朋友一有感冒,要盡快處理,唔可以拖
I9528
|
樓主
人地有敏感打咗無事,唔一定你個小朋友打咗都無事
既然醫生當面同你講咗,你認為討論區上,39547 嘅陌生人,會比醫生專業嗎?
小曳人
|
流感針本身就唔係非打不可,點解要放女女at risk呢?!

流感針對你女女有無效仲係未知之素,但敏感係已知危險..
zoekayan
|
有敏感唔好打啦,好危險
bebeyi
|
NANCYSW 發表於 18-11-9 02:24
小女而家5歲,自1歲時知道佢對生雞蛋敏感,熟雞蛋冇事,每年打 ...

如果係敏感反應就唔好打啦
自己注意衛生、保持低抗力
係,中流感「可能」好大鑊
但係敏感反應係可以死得人

啱啱先有新聞話有個廿幾歲嘅女人打完抗生素敏感、變咗植物人

NANCYSW
|
dxf920 發表於 18-11-9 05:43
請問樓主你點知自己囡囡對生雞蛋過敏咖?

細個時佢貪玩開雪櫃打爛左隻雞蛋,果陣我沖緊涼,之後佢整到成手都系雞蛋,好快咁佢面,頸,手,腳發到一達達,一粒粒,我即刻帶佢去醫院先知佢對生雞蛋敏感。
NANCYSW
|
多謝咁多位意見,我明白了。。
dxf920
|
NANCYSW 發表於 18-11-9 08:12
細個時佢貪玩開雪櫃打爛左隻雞蛋,果陣我沖緊涼,之後佢整到成手都系雞蛋,好快咁佢面,頸,手,腳發到一 ...

原來如此。甘你千祈唔好幫囡囡打
AGa1111
|
掂到都咁,打落身體可大可小,真係唔打好過打,平時注意衛生,做多d運動,增強抵抗力好過
NANCYSW
|
dxf920 發表於 18-11-9 08:23
原來如此。甘你千祈唔好幫囡囡打

系啊,唔打了
NANCYSW
|
AGa1111 發表於 18-11-9 08:39
掂到都咁,打落身體可大可小,真係唔打好過打,平時注意衛生,做多d運動,增強抵抗力好過
...

系,唔打了。日常注意d
Poyau    發表於 18-11-9 12:25