眼見同期入職的都已升職....好灰

南丁媽咪
|

我本來年年appraisal 都係good .上司都好鍾意我。直至三年前一位老seafood上司調黎,因為我做野妥當(而呢個上司出名搞事和能力低),而同事和其他team都同我好好,結果佢唔鍾意我,年年寫我差report。我唯有少說話多做事,從不頂撞佢,做好本份問心無愧就得。

以前的上司和同事知道後都替我不值,叫我入左紙調部門,當時真係太唔開心(直頭似有情緒病),咁就試下申請team,婉轉話想轉下環境,但自己大阿姐唔想放我走,仲可能已經標籤左我係搞事....唔多唔少可能blacklist 埋...唉c6又怪我唔忍下衰衝動....(但我個陣真係唔開心到晚晚返工喊)

南丁媽咪
|

做左十多年,同期的都已升職,自己升職無望....已說服自己唔好再咁搏,事業心唔好咁強,返工等放工,重心放回家庭....但始終心入面總係屈住屈住...好想唔撈但自己又唔可能辭職(工作穩定人工唔錯加上我要返工屋企經濟負擔)

多謝聽我呻(希望手下留情勿插)

南丁媽咪
|
見有個post話零事業心

我都好想做到
dlee_ca
|
Go & Love your supervisor.
sjssjssjs
|
南丁媽咪 發表於 18-11-9 02:48
我本來年年appraisal 都係good .上司都好鍾意我。直至三年前一位老seafood上司調黎,因為我做野妥當(而呢個 ...

睇開d ..... 加油……最緊要身體健康……吾好屈住
purpletwinstar
|
我同你遭遇好似,最近幾年都冇因為呢件事成日唔開心,本來個人好開朗,eq 高,而家變得個人冇耐性,好容易燥底。自己好唔開心,好努力做嘢,都叫有一啲成績,就係因為自己直屬上司埋沒左,加上升職嘅機會唔係成日出現,錯過咗又唔知幾時先有。
blackypurin
|
會唔會考慮轉工?
小華子
|
你好似係做政府?
上份report同佢寫嗰份差咁遠你都肯簽?
南丁媽咪
|
小華子 發表於 18-11-9 06:50
你好似係做政府?
上份report同佢寫嗰份差咁遠你都肯簽?

唔簽
咪更加俾大阿姐覺得我玩野

政府的阿姐,都係多一事不如少一事

南丁媽咪
|
blackypurin 發表於 18-11-9 06:42
會唔會考慮轉工?

應該唔喇雖然我好想
但做左1x年,年資人工福利都有返咁上下

所以都只可以呻下就算
南丁媽咪
|
sjssjssjs 發表於 18-11-9 03:31
睇開d ..... 加油……最緊要身體健康……吾好屈住

我已經好努力睇開d
成日同自己講家庭最重要
南丁媽咪
|
purpletwinstar 發表於 18-11-9 06:09
我同你遭遇好似,最近幾年都冇因為呢件事成日唔開心,本來個人好開朗,eq 高,而家變得個人冇耐性,好容易 ...

身同感受
happeecc
|
用另一角度諗,有小朋友,又要多一點時間和精力放屋企,平平淡淡一份工作可能仲適合,升了職可能仲大壓力。
2007WNIP
|
南丁媽咪 發表於 18-11-9 07:13
身同感受

楼主,看開D自然開心D,我……
同期及遲我幾年都升唒,但升了自然加班量多,辛苦好多,最緊要身體健康,日子日日過
毛小孩
|
繼續做好自己,
其他嘢唔到你諗咁多
vivibabyvivi
|
purpletwinstar 發表於 18-11-9 06:09
我同你遭遇好似,最近幾年都冇因為呢件事成日唔開心,本來個人好開朗,eq 高,而家變得個人冇耐性,好容易 ...

為左份工,搞到性格都變埋,值得咩
vivibabyvivi
|
南丁媽咪 發表於 18-11-9 07:13
我已經好努力睇開d
成日同自己講家庭最重要

做女人當然家庭最重要啦
小姐變太太
|

我都係差不多情況,我唯有自己同自己講,有得見又點姐,我見左都一定唔會升我,只會升男和識擦鞋。。有時都幾唔開心。
kangaroomama
|
南丁媽咪 發表於 18-11-9 07:11
應該唔喇雖然我好想
但做左1x年,年資人工福利都有返咁上下

政府唔係會rotate?隔離部門有位唔可以去考?
既然佢唔like你,你都無謂比面佢,考位咪考位。你咁逆來順受,佢仲蝦多你幾錢重。
小貓1124
|
感同身受,年尾做appraisal先俾人投訴下屬,結果暗示我辦事不力。
成件事都唔關我事,極度無奈,無啦啦俾人寫咗bad report。
我已經喺到做咗8年, 但好有衝動裸辭