自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

南丁媽咪 發表於 18-11-10 01:43
係呀
個排連去廁所三點都俾阿姐話我地擅離職守(我做office不是frontline ),話要去廁所前打電話俾佢,佢安 ...

resign laaa, 為咗份工唔值得

男爵府

blue02 發表於 18-11-10 07:17

同意

男爵府

南丁媽咪 發表於 18-11-9 07:09
唔簽
咪更加俾大阿姐覺得我玩野

你要弄淸楚玩嘢與為自己爭取權益是兩回事,你阿姐睇中你這弱點,只是食住你上!
你還後生,有點嘢係唔可退讓!莫講無得升,就算當年我試過升,遇著家庭問題又遇到不合理嘅boss, 最後為了家庭只可選擇在不同unit降回原位,我當時咪更難受及無奈,到最後對於我不合理嘅appraisal我選擇拒簽。
你現在都可將心力轉做扮靚,但我放棄事業的心力又要再轉向處理家庭嘅困難,回想起這段漫長低潮期,只係我人生的寶貴經歷,有失去的但人生亦有得著。
遲了噤多年,現在才將心力放回扮靚,但失去的卻追不回了!

男爵府

issactmaria 發表於 18-11-10 12:41
你要弄淸楚玩嘢與為自己爭取權益是兩回事,你阿姐睇中你這弱點,只是食住你上!
你還後生,有點嘢係唔可退 ...

我覺得有啲嘢如果係自己應該得到嘅, 唔應該咁易就認命, 其實如果楼主嘅直屬上司係一名西人,咁呢個部門都會有其他人睇到佢係一個西人, 根本就唔需要驚, 公道自在人心

侯爵府

回覆樓主:

我發覺職場真係好常見
我為咁而離開了
剛剛朋友也因為呢個原因辭職

伯爵府

唔係玩野問題
比d顛人睇中你軟弱一面,真係可以不斷折磨你
要有正常appraisal,你一定要比佢知佢郁你,你一定還拖
所以之前我比人玩咁耐,report 一樣冇寫衰
之後坐定就唔敢玩我了
你一定要比人知你好我好大家好
我唔好,你亦唔會好過
不要怕麻煩
政府係講程序

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

有無得轉去第2個部門

男爵府

Herobear 發表於 18-11-10 13:45
唔係玩野問題
比d顛人睇中你軟弱一面,真係可以不斷折磨你
要有正常appraisal,你一定要比佢知佢郁你,你一 ...

exactly 我好後悔當年我太順服,仕途慢了人地一陪,人工少賺了好多
其實楼主冇40 歲都有35/36, 你上司最多40幾,大家都係中年人,咁高咁大,你怕佢乜嘢呢? 講一俗D好多所謂中年上司只不過係一個活得不如意的柒頭(我以前嘅男上司就係,因為佢懶、卸膊, 一路冇得升,所以佢寫下面每一個下屬嘅report都好差,其實就係佢个人酸、自己心理不平衡 )

男爵府

南丁媽咪 發表於 18-11-9 02:48
我本來年年appraisal 都係good .上司都好鍾意我。直至三年前一位老seafood上司調黎,因為我做野妥當(而呢個 ...

我廿幾歲初出茅廬時,會覺得啲中年上司講嘅每一句說話,我都不可以逾越, 但而家我睇番好多活咗好多年嘅人,其實都不外如是。 賤人都係欺善怕惡,你喺做interview 嗰陣時直接confront佢 ,最差嘅後果係乜嘢呢? 佢又炒你唔到 ,但我覺得一定要迫佢, 唔剔你可以act,都唔可以喺你嘅appraisal report寫晒你嘅壞話。 我咁著緊寫咁多段嘢,係希望樓主 可以逃出生天,以淚洗臉日子,我都經歷過

伯爵府

回覆樓主:

樓主在HA做?其實樓主果邊D人肯要你,原本工作既地方無權留人架wor!最多hold你兩三個月(要睇返HR Policy)。

伯爵府

blue02 發表於 18-11-10 07:17

其實上司真係想升你,appraisal 寫得衰,做錯一單大野都可以升!只係上司根本唔想升你,又想你賣命而已。

首頁

尾頁

跳至