自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

持之以恆 發表於 18-11-9 08:49
某D人成人講咩點解窮人無生仔權利?!
最衰係生完又唔理,仲指意仔女盡快出黎打工俾晒家用佢地,諗住靠仔女 ...

我fd個姑仔就係咁既人(80後,住劏房),係咁生,依家生咗3個,然後又唔理,仲成日大大聲話第時仔女大晒就靠佢地養

sushiroll    發表於 18-11-11 07:43

珍珠宮

我認同架,窮到要攞綜援,根本就唔應該生仔

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我哋屋企一家六口, 三個女一個仔 ,我係最大嘅 ,我嘅記憶係最深刻,亦都係最痛苦,呀媽為咗追仔 ,就算屋企家徒四壁 ,佢都要生到仔為止 ,所以我細佬係最細 ,生都唔係問題 ,搞到個身體壞曬 ,50歲就中風, 病咗十幾年, 就返天家了, 佢中風嗰年, 我先係中五畢業 ,我都好想好似人哋咁 ,鍾意讀咩科就讀咩科, 但係我唔得, 因為我仲有好多細佬妹要養, 所以我求其讀vtc酒店, 就要拿拿聲出嚟做嘢 ,我記得畢業禮完咗之後,我仲要即刻返工 ,因為未畢業我已經畀人請咗, 都唔知係開心事定唔開心事。

yiu_mimi    發表於 18-11-13 16:06

侯爵府

回覆 萍pig 的帖子

唔一定。父母賺10蚊俾9蚊仔女身上。他日仔女都會孝敬父母。仔女識用心感受

水晶宮

sp2007wtm 發表於 18-11-10 20:05
我哋屋企一家六口, 三個女一個仔 ,我係最大嘅 ,我嘅記憶係最深刻,亦都係最痛苦,呀媽為咗追仔 ,就算屋 ...
咁你而家有沒改善環境?希望你堅強捱過!

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

Astra00 發表於 18-11-10 21:55
咁你而家有沒改善環境?希望你堅強捱過!

而家自己組織咗家庭, 只生了一個女, 兩公婆都有返工, 希望可以畀到正常又健康的生活給女女。
新的一天...希望真的有新的希望吧...

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

而家女女就黎讀中學, 我真係會有陰影, 可以講得上係童年陰影, 我記得我細個時候, 想申請書簿津貼, 我自己已經填好曬個表格, 我諗住畀佢簽名, 因為佢做廚房落場時候返嚟瞓覺, 佢一手就將我份表格搣爛, 我喊咗好耐, 因為佢要面, 佢唔想攞呢個津貼 但屋企真係有需要 ,加上 以前邊有咁多人攞 返到學校唔知點樣同老師解釋。
新的一天...希望真的有新的希望吧...

珍珠宮

~緣~ 發表於 18-11-9 18:52
我就差不多八十年代出世 ,阿爸阿媽有做嘢。住公屋,本身係搵到錢但係將啲錢攞曬去炒股同買無謂嘢,從來都 ...

你有表姐二手衫都好吖,我著表哥啲男裝衫褲詐!我話你聽我真係好憎好憎要人啲舊衫!支持窮人就唔好生細路,我真係好憎生喺窮困家庭,我成個童年都生活得好痛苦!

子爵府

redhot 發表於 18-11-10 23:20
你有表姐二手衫都好吖,我著表哥啲男裝衫褲詐!我話你聽我真係好憎好憎要人啲舊衫!支持窮人就唔好生細路 ...

我同你一樣唔會接受二手物品, 可能真係有心理上嘅缺乏影響 ,其實我表姐身型同我爭好遠佢係xxS 仲要生得好高 差不多係model身型,我 係medium size 仲要生得細粒, 根本佢啲衫我就係唔啱著

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

sunnymama2 發表於 18-11-9 08:43
冇錯,生女傳統上係唔需要比首期呢個思想。

但問心我唔會重男輕女,除非一方親家非常有錢啦。

你講到將所有資源集中一個孩子身上,希望將來佢有機會做上等人...會唔會因為對個仔有好大期望,形成佢會有好大壓力呢?因為呢個世界,大部分人都係普通平凡嘅人。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

traeh 發表於 18-11-11 00:16
你講到將所有資源集中一個孩子身上,希望將來佢有機會做上等人...會唔會因為對個仔有好大期望,形成佢會有 ...

絕對認同你最後嗰句!唔駛睇將來,我而家已經知自己的仔好平凡。

但係我暫時睇到的係,只要有資源,平凡人都有多些選擇,如可選擇出外升學,或者我有多舊錢俾佢買樓。事實係殘酷的,而家唔同我以前嗰代,而家係有資源比冇資源上流的機會大好多。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

traeh 發表於 18-11-11 00:16
你講到將所有資源集中一個孩子身上,希望將來佢有機會做上等人...會唔會因為對個仔有好大期望,形成佢會有 ...

至於壓力,我無時無刻提醒自己,要該仔仔做個冇乜壓力的快樂孩子。

默書佢即使爭少少滿分,我會講你好叻呀,可以合格。有時叫佢温書,同佢講唔温唔合格,佢冇所謂ga

佢話唔識同學教佢,我唔會話佢冇用要人幫,我會問佢朋友係唔係好正呢,朋友就係要互相幫忙。

佢又唔介意成績差,佢琴日仲好開心咁和同學仔媽咪講佢上完堂做乜乜卷錯左好多(我心諗咁瘀你都講出黎)。

我諗我小朋友最大的優點,就係(暫時)冇壓力,呢個都係我引以為榮的一樣野。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

Angel_Rose 發表於 18-11-10 11:46
如果個個媽媽都好似你咁,世界會和諧好多

我係心目中封左你做好媽咪~

多謝你先, 希望我2個小朋友都覺得我係就好LU.

我2個小朋友, 一有D唔滿意(例如我唔比佢食太多糖), 佢就會話 "你係全世界最既媽媽黎架, 咩都唔比"

子爵府

你有表姐二手衫都好吖,我著表哥啲男裝衫褲詐!我話你聽我真係好憎好憎要人啲舊衫!支持窮人就唔好生細路 ...

做亞媽的,話鬼之你又幾痛苦! 最緊要係佢唔洗返工就有錢洗!

大宅

SabrinaR 發表於 18-11-9 06:59
其實有d都好慘...

節錄
我無你咁陰公,但係每次諗返起自己書簿津貼呀學費津貼,全班得兩三個好似我咁係全額資助,然後同學問我咁窮架既時候,真係好難受…依家諗返都好難受……

大宅

萍pig 發表於 18-11-9 07:21

窮人生仔冇所謂,但唔好諗著個仔大咗養返你!你比惡劣的童年 ...
真係大大力點頭認同!可惜父母唔係咁諗

珍珠宮

我同你一樣呀~我要著堂哥啲二手衫,學校生日會,個個同學著公主裙,我就......
妹就好彩啲,執我表妹啲三手衫,表妹的家姐(我大表姐呀)著時係一手,表妹(同我同年)就係二手,到我妹時就三手,有時我諗,執三手女裝都好過二手男裝

別墅

窮人係可以生仔,但切記唔好本住養兒防老既心態
教佢發奮脫貧,呢樣野如果做父母既做到,就唔洗教個仔做啦
老豆養仔仔養仔,生佢出黎,要講欠既都係父母欠佢,唔係佢要求出世

珍珠宮

rainbow2016 發表於 18-11-10 17:38
樓主勾起我心中深深處既苦。細個一家四口住劏房,我地無得攞任何福利,每日行30分鐘返學,行9層樓梯,所以 ...

我同你剛相反, 小時亞爸搵到下錢, 生活係好好, 但到我17歲開始, 爸搵唔到錢行衰運, 乜都無晒, 佢剩下既錢只給我哥結婚考車牌, 我係女想讀書, 想考車牌都一蚊唔比, 住既房無冷氣, 但我個唔做野日日在家發呆既哥, 房所有傢俱都是新的, 仲有冷氣, 房也是大的, 我訓的房是似士多房, 放到單人床和一個好細既櫃

20歲到我爸媽成日想我搬走, 咁佢地又慳一筆, 又想我嫁有錢人, 叫我窮既男仔唔好同佢拍拖
我爸媽無晒錢仲要養個廢哥, 成日打我主意, 問我有無錢, 嫁個男人有無錢, 成日想分D比佢地

但是, 我父母在我小時除了給我食和住, 都無乜點培育, 及我完全感受到重男輕女的痛苦, 食飯我要自己裝飯, 但我爸和哥, 由我媽裝飯, 我個廢哥和爸, 飲杯水都要我媽倒比佢, 我哥只會講: 水!, 我媽就即去廚房拿比佢

我才無可能有咁好待遇, 我小時都問媽點解要咁分得咁清, 佢一句: 因你係女

後來我爸媽年紀大D, 又老又病又無錢, 佢地既仔一蚊都唔肯養佢地, 於是父母又打我主意要我養晒佢地

tamacat89    發表於 18-11-14 15:37
親子皇帝    發表於 18-11-13 14:43
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

別墅

小詠 發表於 18-11-13 14:31
我同你剛相反, 小時亞爸搵到下錢, 生活係好好, 但到我17歲開始, 爸搵唔到錢行衰運, 乜都無晒, 佢剩下既錢 ...
仲有呢種男尊女卑既心態,一蚊都唔好比佢地

首頁

尾頁

跳至