自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

rean_chau 發表於 18-11-9 09:47
心態好好丫~~~ 向你學習.

你識一個人都唔會問人有無樓,有你先尊重,而將來有囡既父母都知D男仔有樓係父母本事,咁個囡跟一個父母本事既仔係咪真係咁重要呢!!??? 假如外家因為我仔無樓有氣焰,佢地教出黎既女又會係一個咩價值觀既人!!!???

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

窮人真係唔好生, 只會無限輪迴, 跨代又跨代貧窮.
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

littlecar 發表於 18-11-9 09:38
如果你年紀唔大又有足夠爰心,可以俾到小朋友基本所需更多,生多一個對小朋友成長係一件好事,有時未必係 ...

年紀唔細啦,再生係高齡產婦,同意生多個對小朋友成長有幫助

水晶宮

littlecar 發表於 18-11-9 09:53
你識一個人都唔會問人有無樓,有你先尊重,而將來有囡既父母都知D男仔有樓係父母本事,咁個囡跟一個父母 ...

但好現實、而家後生邊邊幫到手有資源就親邊家

公爵府

newspaperhang 發表於 18-11-9 09:42
我路過搭咀,唔好介意。
見身邊有朋友既屋企係咁做法:父母供大既出國,大既供細既出國。而大既不需特別供 ...

都多謝你意見

你身邊的人的兩個小孩都好乖。要好乖又孝順才做到呢。

大宅

SabrinaR 發表於 18-11-9 06:59
其實有d都好慘...

節錄

個老細好好人,比我會呢世都記住

水晶宮

newspaperhang 發表於 18-11-9 09:42
我路過搭咀,唔好介意。
見身邊有朋友既屋企係咁做法:父母供大既出國,大既供細既出國。而大既不需特別供 ...

大供細出國?而家應該唔得了

伯爵府

回覆 SabrinaR 的帖子

事實從來都硬耳!但我一直都信,無錢唔好生,唔該唔好害人。

翡翠宮

sunnymama2 發表於 18-11-9 09:53
年紀唔細啦,再生係高齡產婦,同意生多個對小朋友成長有幫助

如果係咁一個會好D,生小朋友體力消耗太多,唔好太辛苦。

水晶宮

hhz 發表於 18-11-9 09:27
Case 3 又係喎,佢唔驚個女一日用一塊m巾會感染出事咩。m巾都唔俾用多,咁佢自己呢?個阿媽自己又唔用m巾 ...

用紙巾

男爵府

我的育兒心得勳章

luckybaby2011 發表於 18-11-9 10:00
用紙巾

真?唔會漏嗎?

公爵府

littlecar 發表於 18-11-9 09:58
如果係咁一個會好D,生小朋友體力消耗太多,唔好太辛苦。

都係

男爵府

pple 發表於 18-11-9 09:34
我認我mean, 今時今日太窮真係唔好生仔女,我有個friend得個女,之前考到一間出名私立一條龍學校,$4xxx一 ...

個女叻都比唔到好既教育佢,呢樣堅慘

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rean_chau 發表於 18-11-9 09:28
嗯...當屋企多左一個人要養時, 你對將來生活會諗得長遠左.. 好多以前唔會諗既野 係生左小朋友之後就會諗, ...

講緊廿年後嘅世界,廿年前都冇諗過人人用smart phone.....

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樣禾糖 發表於 18-11-9 09:16
廿年後既世界應該會仲難搵食

又回想返廿年前再廿年前,即係40年前係點?

子爵府

我認同呀,連自己都照顧唔掂,點照顧下一代﹖

翡翠宮

luckybaby2011 發表於 18-11-9 09:55
但好現實、而家後生邊邊幫到手有資源就親邊家

後生親邊家無所謂啦,湊仔咁多年咩都夠,我朋友未必多但興趣多,將來仔大要搵番自己,但去到唔尊重就唔得,除非個仔唔生,唔係D長老人品咁俾D孫睇到就唔好。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

Astra00 發表於 18-11-9 07:20
看呢個帖很感慨。我父母是中產收入,有私樓住。但我們生活過得好窮。父母係不捨得用錢仔女度,父母執人地親 ...

你唔同,你地心知屋企唔系窮,祇系父母唔將資源投放系仔女度。同10蚊俾5蚊&10000蚊俾10蚊同理。

侯爵府

親子王國15週年勳章

我覺得.... 窮人生仔唔係唔得, 但睇下點解窮......

有啲窮真係運氣問題, 或父母其中一方身體問題, 呢啲只要用心教仔女, 香港地有書讀, 有公屋, 有綜援, 無大問題的, 圖書館, 公園都係免費的

但有啲, 係因為賭(買股有時都算) / 懶, 就真心唔好..... 因為呢啲人已經去到控制唔到自己既地步, 佢只會一路吸盡身邊所有人, 呢啲人既仔女會好慘, 因為仔女只係佢地另一個金錢來源, 會攞埋啲資助去賭

水晶宮

回覆樓主:

無錢,睇吓點無法。如果自己都養唔掂,就無謂了。

有賭癮、毒癮,唔鍾意小朋友為留住個男人生等等,唔該唔好害人。

首頁
34567...15

尾頁

跳至