自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 18-11-13 14:29
我同你一樣呀~我要著堂哥啲二手衫,學校生日會,個個同學著公主裙,我就......
妹就好彩啲,執我表妹啲三手衫, ...

咪係!呢種痛苦唔經歷過嘅人唔會明白!十幾歲發育年齡係女仔都貪靚架啦,要被迫著男裝衫褲,你話咩感受!!!

侯爵府

sunnymama2 發表於 18-11-9 08:43
冇錯,生女傳統上係唔需要比首期呢個思想。

但問心我唔會重男輕女,除非一方親家非常有錢啦。

我老公想生多個,睇完我真係要認真諗諗

分散資源我都唔想,我想盡量做到公平,都係做好避孕算

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

窮到好似張活游要賣馮寶寶咁,一早紮鬼咗自己算了!
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

親子皇帝 發表於 18-11-13 14:44
仲有呢種男尊女卑既心態,一蚊都唔好比佢地

我都養足佢地十年, 後來我離婚搬去爸媽家暫住, 我媽DAY 1講明搵到男人要即搬, 無可能比我咁耐, 因要留比我廢兄留地方第日佢娶老婆

我住左一年, 爸媽夾埋搵個借口趕我走, 一生人第二次比父母趕走, 內心痛苦到C

爸前個月死左, 老實講, 佢個骨灰位我唔多想夾錢, 因為我死後唔想同爸媽合葬, 個骨灰位係都留比我兩個哥第時走人搬入去, 我是女, 外姓人, 無資格入去

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

公爵府

CorrineNg 發表於 18-11-9 07:52
如果自己2公婆都未搞得惦。生小朋友咪辛苦。想食好 d。玩好d都唔得。

同意,真係大家二大一小攬炒,自己大人食,住也不夠,何來有多餘錢養育及有時間心力慢慢教呀?

珍珠宮

超級特務 發表於 18-11-13 14:51
窮到好似張活游要賣馮寶寶咁,一早紮鬼咗自己算了!

以前既人窮=無娛樂, 唯一HAPPY既事係在家做人

所以窮人多細路

好似我亞嫲咁, 窮到生左D仔女出來都無飽飯食, 去食人地食剩既野, 因為咁, 其中一個仔食完得了病, 死左

但個仔死左後繼續生生生, 生多5個

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

親子皇帝 發表於 18-11-13 14:44
仲有呢種男尊女卑既心態,一蚊都唔好比佢地

我小時都成日穿亞哥既衫

大D我見我媽買衫比哥哥, 我無份

我都是自己儲錢買衫比自己, 鞋得一對而已

有一次好深刻, 小學56年級左右, 就是我好怕凍, 我媽買羊毛內衣比我哥, 我無份, 只能穿多兩年內衣打底保暖, 有次穿了我哥的羊先內衣, 我媽知道後好惡咁罵我要我除番出黎比番佢

得我一個女都咁對待, 呢D父母都唔識做父母, 點解又要走去生

所有遇見,皆有因果

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

annacckong 發表於 18-11-9 12:37
我覺得做人本身已經幾辛苦. 莫講話我唔算窮都有好多壓力, 工作壓力, 照顧父母
如果仲要窮, 真係超辛苦. 咁都仲要製造個生命黎受苦, 好自私. 害左下一代 ...

非常同意!!
窮唔窮都唔好生, 做人已經夠辛苦了 !

別墅

小詠 發表於 18-11-13 15:06
我小時都成日穿亞哥既衫

太多呢D父母,比比皆是
所以之前有JM都開鋪話"天下無不是之父母 呢句說話仲難聽過粗口"

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

小詠 發表於 18-11-13 15:06
我小時都成日穿亞哥既衫

我呀媽好要面,所以過年會買一次新衫,我反而覺得麻煩,平時都係是但著攪咁多仲咩。 有次家姐叫我一齊夾錢買一件T 恤,查實係佢睇中昆我夾錢,買完初期我無機會著,到佢著舊就直頭話送咗件T俾我。 窮令我家姐好精,但我好笨。

珍珠宮

littlecar 發表於 18-11-13 15:26
我呀媽好要面,所以過年會買一次新衫,我反而覺得麻煩,平時都係是但著攪咁多仲咩。 有次家姐叫我一齊夾 ...

你咁傻, 信家姐呀, 叫你夾錢買件衫, 買左咪日日比佢著晒

我無家姐, 所以無呢D事發生在我身上, 但小時亞哥都有扼我既錢

最近朋友先講我人思想好灰, 乜都會想到好壞既地步, 唔識向好既方向去想, 我相信同我童年和父母對待我方式好有關係

至少我不信世上有愛, 有無條件付出既愛在我身上發生, 同埋我唔多信人, 包括我家人什至對仔

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

黑白豬 發表於 18-11-10 18:10
我fd個姑仔就係咁既人(80後,住劏房),係咁生,依家生咗3個,然後又唔理,仲成日大大聲話第時仔女大晒就 ...
佢姑仔之所以有這思想,係咪因為姑仔父母都有這思想,所以傳染左比姑仔?

萬一第時仔女都係好窮,或者吳比姑仔依靠,咁點算

珍珠宮

小詠 發表於 18-11-13 14:31
我同你剛相反, 小時亞爸搵到下錢, 生活係好好, 但到我17歲開始, 爸搵唔到錢行衰運, 乜都無晒, 佢剩下既錢 ...
咁你阿嫂,你媽會否服務你哥咁服務佢

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 18-11-13 15:45
咁你阿嫂,你媽會否服務你哥咁服務佢

我媽對我亞嫂客氣到賓客咁看待, 裝飯裝埋湯比佢同我D亞哥

所有遇見,皆有因果

翡翠宮

小詠 發表於 18-11-13 15:34
你咁傻, 信家姐呀, 叫你夾錢買件衫, 買左咪日日比佢著晒

我無家姐, 所以無呢D事發生在我身上, 但小時亞哥 ...

咁我細個真係笨,所以同家姐相處無問題,但大咗我唔再聽佢老點,佢就開始針對我,到最後我同佢係電話講"為咗個仔多個親人照應,我已經處處忍讓,如果你都唔滿意我都無法。" CUT 咗線之後大家永不聯絡。

我信自己有能力去愛一個人,但我唔認為有太多人值得我去愛,既然我都無咩付出得唔到亦無所謂。 天下間既愛情有不多不少利益存在,我無咩利益俾人,何來吸引人地去愛。 如果你係當婆,無論男人/家人/仔女可以維繫到既機會相當高,相反你顧自己都吃力既,家人/仔女想念你既程度亦會變得低咗。

一切都唔好強求,活得開心自在,前事改變唔到,往後總要開心地過先對得住自己。

子爵府

SabrinaR 發表於 18-11-9 06:59
其實有d都好慘...

節錄

睇左幾頁,結論係無錯,窮人唔好生! 生左小朋友,自己又搞唔掂自己,小朋友又要一齊辛苦,搞到大怨細,細怨大,何必呢

珍珠宮

redhot 發表於 18-11-13 14:45
咪係!呢種痛苦唔經歷過嘅人唔會明白!十幾歲發育年齡係女仔都貪靚架啦,要被迫著男裝衫褲,你話咩感受! ...
我覺得但更差嘅係,我家不是窮到無飯開,係媽將啲錢分配得吳好,我記得我申請書簿津貼係不批嫁

媽為左要我同妹上興趣班,將啲錢放曬落興趣班度(根本吳想學,係媽迫),讀貴價幼稚園讀曬啲錢,仲要大屋搬細屋,我提出過吳上自己的興趣班,都想著衫著好啲食好啲(小學時啲同學成日話去邊度食自助餐,我最貴果餐都只係每年爺麻生日飯,去高級酒樓)住好啲(吳上興趣班就可以同妹分房,我非常願意),媽鬧我淨係識顧外表吳理內在,第時聽做雞

珍珠宮

littlecar 發表於 18-11-13 15:48
咁我細個真係笨,所以同家姐相處無問題,但大咗我唔再聽佢老點,佢就開始針對我,到最後我同佢係電話講" ...

我那個受父母寵愛既哥都好少和我聯絡, 他喜歡和有錢親友聯誼

窮妹- 緊係少見為妙啦

所以你唔駛難過, 乜鬼都講錢/緣份

有錢有緣份

所有遇見,皆有因果

翡翠宮

小詠 發表於 18-11-13 15:56
我那個受父母寵愛既哥都好少和我聯絡, 他喜歡和有錢親友聯誼

窮妹- 緊係少見為妙啦

窮風流係我做人目標

男爵府

Gmama 發表於 18-11-13 14:54
同意,真係大家二大一小攬炒,自己大人食,住也不夠,何來有多餘錢養育及有時間心力慢慢教呀?
...

現實講無謂累下一代。

首頁

尾頁

跳至