請問有冇人試過突然菠蘿蓋痛

chaeey
|
我都唔知係因為重的問題引起定痛風。
有冇有經驗媽媽知道我應該点樣做?
美之選468
|
chaeey 發表於 18-11-9 07:46

你可能是風濕,我見過別人痛風....是腳指公,又紅又腫的,不能行路。
chaeey
|
美之選468 發表於 18-11-9 07:53
你可能是風濕,我見過別人痛風....是腳指公,又紅又腫的,不能行路。

幾年前試過輕微腳指公痛。之後減左幾磅。冇事。
但我一直這幾年都是這磅數。琴日開始覺得菠蘿蓋痛。好擔心
topyy
|

長期痛定間唔士痛呀?
chaeey
|
topyy 發表於 18-11-9 08:08
長期痛定間唔士痛呀?

行就痛,要就住
H.O.P.E
|

如果唔係受過傷,一般都係因為體重太重,要減d重就會唔痛! 痛風一般係手指腳指痛先,所以唔似!開始控制飲食。輕到幾磅就會好d
YY1101
|
我試過痛到企吾直
但跟住又冇事
chaeey
|
YY1101 發表於 18-11-9 08:40
我試過痛到企吾直
但跟住又冇事

我開始企唔值啦!用咩方法冇事。你記得嗎?
wachau
|
chaeey 發表於 18-11-9 08:15
行就痛,要就住

去照下X光 或 MRTI
jy0022
|

我早排試過,痛到上落樓梯都唔得,後尾搽下跌打酒就ok了
brindlewin
|
chaeey 發表於 18-11-9 08:15
行就痛,要就住

軟骨磨損,盡快睇醫生,
chaeey
|
brindlewin 發表於 18-11-9 09:24
軟骨磨損,盡快睇醫生,

同飲coffee有關嗎?
Amy1974
|
chaeey 發表於 18-11-9 09:25
同飲coffee有關嗎?

咖啡或茶裡面含有咖啡因,是一種微弱的利尿劑,進而可能會增加鈣質的排出機會。高雄榮總骨科部醫師陳俊宇提到,咖啡與茶中的單寧酸與草酸,有可能和鈣質結合,在身體吸收鈣前,搶先把鈣搶下來,讓身體無法吸收

有無關係,都係戒咗佢吧。身體係自己嘅,咁大個人,應該有自制能力。唔好搞到出事先至去做。

其實軟骨磨損係無得醫嘅,醫生只會開消炎止痛藥俾你。

不過,有事都係要盡快睇醫生,先診斷係乜事,上網問其實無乜用。大家又唔係醫生,點知係骨頭,軟骨,肌肉,定係其他機能失效引致嘅問題。咁樣網上斷症係搵嚟搞。

快啲去搵家庭醫生,寫信轉介去睇骨科啦。

Portialeung
|
我試過,痛左半年,行得快就痛,唔可以下痞低,後尾的起心肝去推拿,醫師同我推屁股腰對落個位,痛到爆炸,後尾推鬆左就好番