有關ILLUMA由一號轉二號

yaka001
|
你好,BB 6個月大,依家由一號轉二號, 食一號時, 格4個鐘食6安 (3匙奶粉). 現在,見二號開奶分量,係3匙,140ML水, 會否不夠?
我要做媽媽
|
你跟住佢寫既開就得喇,如果你覺得唔夠既話,你自己可以開多D,我覺得冇所謂既
kaman0617
|
yaka001 發表於 18-11-9 09:16
你好,BB 6個月大,依家由一號轉二號, 食一號時, 格4個鐘食6安 (3匙奶粉). 現在,見二號開奶分量,係3匙,140ML ...

我就沖150ml(5安)水⋯3個鐘一次!
1日2餐米糊⋯4-5餐奶!
其實我計過2號,大約50ml水就1匙奶粉、你想6安就落4殻奶粉

yaka001
|
好的, 同埋我覺得2號仔, 好難溶~~~~
sinaman167
|
跟返奶粉罐個指示去落就可以架啦,平時我都係咁沖既
yaka001
|
我有, 但係好多未溶奶粉係底/_\
Cannonak
|
yaka001 發表於 18-11-12 11:09

我又係剛剛1號轉2號
飲完見到個底有一pat

yaka001
|
回覆 Cannonak 的帖子

今晚試下搵支筷子搞搞去先~
emimi
|
我女食180加4匙奶粉,轉左2號真係好難溶,食完即刻沖水都有奶粉痴住,洗奶樽都耐左
Cannonak
|
yaka001 發表於 18-11-13 10:19
回覆 Cannonak 的帖子

今晚試下搵支筷子搞搞去先~

睇返個罐話要用 lukewarm water, 微溫暖水, 好似好啲, 唔好咁熱既水, 今日幾順利
kaman0617
|
yaka001 發表於 18-11-12 11:09

係呀...有橋妙!
落奶粉一陣先搖支奶就會溶
yaka001
|
回覆 kaman0617 的帖子

好啦, 今日再用微熱水, 試試先