富貴同學仔

Sumyeema1
|
朋友個女有日同媽媽講:同學仔去旅行,用萬幾蚊買咗個球星親筆簽名……

哇,乜依家D小朋友咁富貴。
333s    發表於 18-11-9 11:44
bmuimami
|
有都係屋企啫
birdbird
|
Sumyeema1 發表於 18-11-9 10:25
朋友個女有日同媽媽講:同學仔去旅行,用萬幾蚊買咗個球星親筆簽名……

哇,乜依家D小朋友咁富貴。 :money ...

屋企有米, 仲要個家長慣性弦耀, 小朋友就學晒, 向同學講買咗d 咩, 用咗幾多錢。
birdbird
|

令我諗起叮噹卡通的 牙擦仔阿福 (而今好似叫 "小孚"?)
MM2H
|
一樣米養百樣人,
有有錢的但從來唔曬
有有錢的全身掛名牌.... 向人曬
有冇錢的扮有錢嚟曬
有冇錢的踏實人
有冇錢的借錢渡日

所以呢個世界咁有趣,日日都有新奇事
Mm233
|
肯定唔係「依家」啦

富家子弟由古代到而家一樣有
wcpcelia    發表於 18-11-9 11:03
Cara2006
|

一山還有一山高,再有都見過。
早 d 比小朋友見識下,世界就是如此。

Jane1983
|
呢d碎料,再曬都聽過,仲要係大人講。

而家d細路個個食飽唔憂米,佢地聽完就算ga啦,無乜反應。
|
我成日覺得,小朋友現在過慣左豪華的生活,將來出來工作要靠自己怎算好?
333s    發表於 18-11-9 11:45
(Samantha)
|
Mm233 發表於 18-11-9 10:46
肯定唔係「依家」啦

富家子弟由古代到而家一樣有

咩年代都有
mydearson
|
我仔有同學仔term break 返嚟分享歐洲之旅,話來回坐business class, 我仔提議下次我地去旅行都試下坐。

咩人都有,不過真心唔覺得同學仔在炫耀。
angiehouse
|

真正有錢吾會講,因為屋企當小事,用左幾多錢吾會掛在口邊
Jane1983
|
1314625 發表於 18-11-9 10:55
我成日覺得,小朋友現在過慣左豪華的生活,將來出來工作要靠自己怎算好?
...

無啦,屋企要養佢一世啦。佢地習慣咗的使費,第日靠自己邊搞得掂。
luckybaby2011
|

佢間咩學校?又會唔會佢誤會左、我仔成日話佢有好錢、其實得十蚊
333s    發表於 18-11-9 11:46
FJmom    發表於 18-11-9 11:27
Jane1983
|
angiehouse 發表於 18-11-9 11:01
真正有錢吾會講,因為屋企當小事,用左幾多錢吾會掛在口邊

“ 真正有錢”都會咁講,尤其大陸富翁。香港大家族、富二三代就無咁低莊。
luckybaby2011
|
mydearson 發表於 18-11-9 10:58
我仔有同學仔term break 返嚟分享歐洲之旅,話來回坐business class, 我仔提議下次我地去旅行都試下坐。

...

咁你點答?
蕃薯仔媽媽
|
朋友個女咩學校呀?
可能嗰間學校啲學生"全部"都慣性炫耀呢?
記唔記得昨天個港鐵爭位坐嗰個鋪屎?
vivibabyvivi
|
1314625 發表於 18-11-9 10:55
...

啲家長話留返晒啲錢,又買樓俾小朋友
happeecc
|
或者佢老豆買嚟炒呢?同學間成日講D唔講D㗎啦!
|
vivibabyvivi 發表於 18-11-9 11:11
啲家長話留返晒啲錢,又買樓俾小朋友

係買埋比佢都重要埋怨你令佢人生只剩下供樓

最好係full pay 的樓,唔好要佢「有手尾」跟的
魚兒小寶貝    發表於 18-11-9 18:34