想唔想年輕20歲 (包括身份証)?

櫺囹桼
|

荷蘭阿納姆一名69歲演說家入稟法院,要求准許他在出世紙上更改出生年份,將自己的年齡「減少」20歲,令他可以在約會app「Tinder」更容易結識異性。
雷特曼(EmileRatelband)於1949年3月11日出生,他要求當地部門在自己的出世紙上改為1969年出生,換言之由69歲「回春」至49歲,但不獲批准,於是提出訴訟。他指出自己接受身體檢查後,顯示生理年齡只是45歲,而且現時變性人都獲准在出生紙上改變性別,那麼他為何不可縮減歲數。「當我在Tinder說自己69歲,我得不到任何回應,如果我只是49歲,加上我的臉孔,我會變得吃香。」
他更指自己因為年齡在社會上受到歧視,例如公司不願聘請高齡人士作顧問,「當我是69歲時,我受到限制,如果我是49歲,我可以買一間新屋、駕駛一輛新車,可以做更多工作。」而且他深信自己此舉對政府亦有好處,因為他會放棄領取自己的退休金,直至他「再次」退休。
法官表示明白雷特曼的苦衷,但亦坦言更改出生年份的難度,遠較更改變性別為大,因為在技術上存在不少問題,因為如果批准更改,便等如合法刪除別人的部份人生。這宗官司估計在4周內作出裁決。
假如批准,世界即將大亂...隨時親生老寶比兒子”年輕”!

sweet__heart
|
咁都得
wantaima
|
真係無其不有
cy101
|
真係咩人都有!!
|
tinder係“約炮”用 男人果然一日未死都要用盡下半身
plumtree
|
櫺囹桼 發表於 18-11-9 10:33
荷蘭阿納姆一名69歲演說家入稟法院,要求准許他在出世紙上更改出生年份,將自己的年齡「減少」20歲,令他 ...

真係精神病,自欺欺人,仲聲大夾惡。根本變性人可改性別同佢想更改年齡係兩碼子嘅事。性別可以改,的確係改左,咁改得性別好正常。旦佢嘅年齡係佢真實嘅出生年份,點改呀?叫佢重生囉!入返阿媽個肚再出嚟,咪改得囉!打橫嚟嘅 真係傻傻地。
crystal媽咪
|
荷蘭阿納姆一名69歲演說家入稟法院,要求准許他在出世紙上更改出生年份,將自己的年齡「減少」20歲,令他 ...

如果係個樣或者身份證後生廿年冇所謂,但係要我返去廿年前重新捱過就唔得
tigerpopo
|

叫佢再投胎囉!
Poyau
|
無奇不有
花仙子886
|
下。。咁都得
|

約咗個異性出嚟,見到佢咁老咪仲衰
kI07904
|
20162016 發表於 18-11-9 12:08
約咗個異性出嚟,見到佢咁老咪仲衰

重點係佢覺得自己個樣在tinder會好吃香
樣禾糖
|
kI07904 發表於 18-11-9 18:54
重點係佢覺得自己個樣在tinder會好吃香

圖中係佢?

邊到似49
YY1101
|
樣禾糖 發表於 18-11-9 19:06
圖中係佢?

邊到似49

佢話内裏似
外在......
ssssum
|
都說服唔到人啦
Jasmine-4711
|
,自己去蒲bar識女啦
falalala
|
想法好新鮮
bosch
|
佢以為夏令轉冬令時間, 將時間較慢d, 連日出日落時間真係會變.
靚靚C9
|

tsung
|