養貓貓既你地仲有冇親自幫貓貓換貓砂盆?

vclk
|
我唔係擔心弓形蟲問題
每次自己換完貓砂盆個肚
都有啲緊緊地
你地係咪都會咁架?
而加先6w....
2meandhoho
|
由有左到而家坐月都係我換
係大肚後期踎低會唔舒服
Mamolin
|
vclk 發表於 18-11-9 11:02
我唔係擔心弓形蟲問題
每次自己換完貓砂盆個肚
都有啲緊緊地

聽獸醫建議,都係搵家人幫手做。
我仲特別去同貓貓、自己去驗血,睇吓有冇事。
vclk
|
2meandhoho 發表於 18-11-9 12:56
由有左到而家坐月都係我換
係大肚後期踎低會唔舒服

我都係搵隻佬幫手換
一踎低個人就暈暈地
vclk
|
Mamolin 發表於 18-11-9 13:13
聽獸醫建議,都係搵家人幫手做。
我仲特別去同貓貓、自己去驗血,睇吓有冇事。
...

我上一胎都冇驗阿
個時仲未同奶奶住
係佢或隻佬幫手換
而加我同奶奶一齊住
每次都係我換貓砂
有戴手套換.
不過而加有左後換貓砂
會暈暈地 同埋肚有少少唔舒服
我諗都係叫隻佬幫手換返
Babygirl2012
|
有唔舒服就叫屋企人幫手,我一直都自己清砂盤,印象係去到後期都無咩特別感覺,只係個肚太大頂住左
ipngaying
|
唔好掂便便 有箘
金牌阿四
|
vclk 發表於 18-11-9 13:15
我都係搵隻佬幫手換
一踎低個人就暈暈地

大肚的權利
Sw55
|
驗到有左後,一直都係老公負責,如果佢唔係度我搞,之後會徹底洗乾淨對手,如果你整完覺得唔舒服就唔到勉強,搵另一半幫手啦~~
cookingbaby
|
唔舒服嘅話,可以叫下其他人幫手換下,唔好勉強。
moomooo
|
等老公換+清洗,但有時老公返咗工,貓又去咗大便,廢事等一日,我會戴即棄手套剷,然後馬上用消毒硯液洗手
Cathryn
|
c6放工得閒會幫手剷,不過由於我平時習慣如果我喺屋企,佢地一去完之後我就會跟手清,所以即使我而家有咗都會每日都有份清個砂盆,驗過屋企啲貓皇冇事
oken
|
第二胎,雖然有姐姐但我間唔時都係自己清理,其實貓貓無食開生肉兼定期杜虫唔會有大問題,莫講貓,任何生物既排洩物都會有菌,清理完徹底清潔唔會有問題
efren
|
我大肚有時都要鏟屎,因為信衰仔專吼我老公出左門口返工先痾屎,仲要爛果隻同佢講左好多次唔準,而家間中聽話。大住肚鏟堅辛苦。仲要幫佢清潔pat pat
bchuma
|
我唔係擔心弓形蟲問題
每次自己換完貓砂盆個肚
都有啲緊緊地

懷孕最好交給家人處理
yingmiying
|

多數屋企人搞 怕弓形蟲
有時無人整就戴口罩戴埋手套 自己鏟 跟住洗乾淨手
不過肚大烏低很辛苦

hielainehk
|
多數交比老公換砂,有時真係要我換嘅話會帶即棄手套,始終有咩事,老人家會入晒貓貓數。
haha748494
|
最好叫屋企人做,準媽媽唔好踎起踎落。
中級貓奴
|
我唔係擔心弓形蟲問題
每次自己換完貓砂盆個肚
都有啲緊緊地

一有左,老公就自動波日日幫我換了
我要做媽媽
|
既然上邊有JM講話醫生都建議他人換,咁你都係唔好自己換喇