自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

呀囡係報報習天王林XX所以貴囉

伯爵府

Benbenmum 發表於 18-11-9 13:10
佢最後一科主科同M2相隔12日,話M2可以擺埋一邊先

出左時間表啦? 我都唔知, 上網睇下先

伯爵府

Benbenmum 發表於 18-11-9 13:18
仔已有方向,加上咁大個人,書又係佢讀,佢自己決定排位

我仔只排Band A, 佢叫我幫佢排後面

子爵府

我女後年考DSE,但見她冇做past paper,每日只是打機聽歌上綢睇電視,測驗前就溫書時訓著覺,仲得閒過中三時,佢話有做學校提供的pp,讀理科但又5見她計數,佢又話在學校計左,我想請問是否中五生現在要開始做pp,或是我是否過份緊張?

水晶宮

終於見2019了!各位子女加油!父母加油!
我女係2018,有個舊post 係kittymum開㗎,有時間去睇吓舊年我哋嘅心路歷程
19比18考生少D,入U機會應該高D!祝大家順順利利!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

KK20010609 發表於 18-11-9 12:46
回覆 Benbenmum 的帖子

SBA真的做死人特別是 : physics , chemistry, biology, ...

我女今年f.5,好似未做phy chem bio sba,好驚嚇㗎?!

伯爵府

MYMAMA 發表於 18-11-9 12:50
5 科

他修什麼科?

公爵府

wawaliluk 發表於 18-11-9 11:02
大家好!

有無JM嘅子女係明年考DSE?

不用緊張,宜家有很多升學路,公立大學,私立大學,多種選擇。

伯爵府

mama32 發表於 18-11-9 14:42
補習班有Mock Exam....好貴每科$800

我個F5也補很多.

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

公爵府

hashtag影視迷勳章

bmuimami 發表於 18-11-9 15:12
我女係2018,有個舊post 係kittymum開㗎,有時間去睇吓舊年我哋嘅 ...

我有睇,當時也戥你們緊張,話咁快現在就到自己了

水晶宮

1773 發表於 18-11-9 15:20
我有睇,當時也戥你們緊張,話咁快現在就到自己了

加油啊!
好快就過!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

2024年龍年勳章

hoganmama 發表於 18-11-9 15:03
出左時間表啦? 我都唔知, 上網睇下先

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Timetable/2019_DSE_Timetable.pdf

伯爵府

BK2002 發表於 18-11-9 15:28
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Timetable/2019_DSE_Timetable.pdf

Thank you

珍珠宮

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 18-11-9 14:26
大家加油!我女係上年
真係難捱,佢又辛辛苦我又辛苦。見佢捱係心痛,見佢唔捱想樁佢!
做阿媽要練到通氣d ...

見佢捱係心痛,見佢唔捱想樁佢...

心聲

我仔已立下大志, 話大不了~RETAKE

水晶宮

bmuimami 發表於 18-11-9 15:12
我女係2018,有個舊post 係kittymum開㗎,有時間去睇吓舊年我哋嘅 ...

好開心見到2019DSE post.
各位同學,家長加油哦 話咁快又一年,我地2018 果堆已經year 1, 岩岩仲完成左mid term exam.

我想share 一下我既經驗,係Jupas 選科, 無論你子女屬於成績好,中游好,或者窄窄地都好。唔好太倚賴學校predict 出黎既成績。應該話要兩手準備,即係心儀科目一定要選擇,同時間亦要作最壞打算,萬一係邊緣人時,有咩科可選擇;因為submit 完,到final 放左榜最後一次modification, 只可以係你20個choices 改5個。所以我建議除左心儀科目,不防睇睇有咩科收生分數要求唔太高,可以先一擺落Jupas 20個choices 內。到時-/+ 5個choices, 你仍然有走盞位。所以可以睇睇其他學科先.

珍珠宮

2024年龍年勳章

hoganmama 發表於 18-11-9 15:33
Thank you
一齊加油~~

水晶宮

Kittymummy 發表於 18-11-9 15:35
各位同學,家長加油哦 話咁快又一年,我地2018 果堆已經year 1, 岩岩 ...

對呀!
要咁做!

珍珠宮

2024年龍年勳章

各位同學,家長加油哦 話咁快又一年,我地2018 果堆已經year 1, 岩岩 ...
謝謝你同其他JM指點...
22號學校會有講座, 到時要聽多D。
不過我仔都話學校好低估佢, predict全部跌一個grade, 我都唔識講

公爵府

hashtag影視迷勳章

謝謝!
同意你所說不可太倚賴學校pg, 聽過太多阿仔學校師兄說因為真實分數同pg 有太大落差而影響部署。

首頁

尾頁

跳至