自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

AAmother 發表於 18-11-13 17:50
太遲啦!
無你們咁醒安排條路出國,宜家為有硬食DSE

我邊有咁多錢俾佢出國....留港消費咋,唸緊master一年兩年仲有得唸

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

WChan 發表於 18-11-13 20:37
考左係手,有咩突發事都可以多條路揀,同埋Ielts本地大學都可作參考用

果時浸大黎講收生,學校代表講明有6.5(好似)就當英文3

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 18-11-13 20:55

吓,6.5 當3咋?不過BU 讀如果DSE 英文拎3,唔好咁開心住,入到去一連串英文course要學生上,要考試。係Mandatory 的,唔達標唔好諗畢業。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

回覆樓主:

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Kittymummy 發表於 18-11-13 20:59
吓,6.5 當3咋?不過BU 讀如果DSE 英文拎3,唔好咁開心住,入到去一連串英文course要學生上,要考試。係Ma ...

B U除了英文外,仲有普通話。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

王國長老

Kittymummy 發表於 18-11-13 20:59
吓,6.5 當3咋?不過BU 讀如果DSE 英文拎3,唔好咁開心住,入到去一連串英文course要學生上,要考試。係Ma ...

佢只有「當3」及「唔可以當3」兩項,話之ielts滿分,都只能當3

水晶宮

wawaliluk 發表於 18-11-13 22:06
B U除了英文外,仲有普通話。

係呀,要係year 2 前修讀好似話。不過都係beginner 開始,根本冇難度的。

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 18-11-9 16:42
我嘅分享
唔好只將focus擺喺jupas,原來呢個世界好大。拎學友社本天書刨下non jupas部分,唔好以為nj就係垃 ...

Thanks for sharing

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 18-11-13 20:55

真係無諗過。。。。。仲以為只係參考咋!另外,想問下學友社天書幾時會有?係派定去買?

男爵府

畀面勳章

小飛越 發表於 18-11-12 17:46
各位2019 DSE,

我仔係2018 DSE, 同受惠於上年的post, 純分享自己經驗作回報:

男爵府

畀面勳章

chingmon 發表於 18-11-13 23:23
玩dse呢個遊戲我覺得最難係F3選對electives —> 大學選對學系。

我仔2020 DSE,打機為先,但學校考試又OK。我比較擔心我仔揀錯科,m2, chem, bio, econ,我始終認為econ 應該改為phy, 但佢唔鍾意

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

clarawuwu 發表於 18-11-14 00:05
真係無諗過。。。。。仲以為只係參考咋!另外,想問下學友社天書幾時會有?係派定去買?
可以上網download
http://student.hk/site/?q=e_book/1484/2959

伯爵府

WChan 發表於 18-11-13 20:37
考左係手,有咩突發事都可以多條路揀,同埋Ielts本地大學都可作參考用

宜家最驚是中文,你提意私補再加YY Lam
都是有需要的。
你囡囡好叻比學校PG 高出3分!
我仔好飄忽
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

peggy 發表於 18-11-14 02:06
可以上網download
http://student.hk/site/?q=e_book/1484/2959
謝謝你。

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

clarawuwu 發表於 18-11-14 08:03
謝謝你。

http://www.student.hk/site/?q=e_book/1307/2597

仲有這本出路指南2018

clarawuwu    發表於 18-11-14 11:22
clarawuwu    發表於 18-11-14 11:21

王國長老

AAmother 發表於 18-11-14 07:11
都是有需要的。

範文,範文,範文要熟讀
可以拯救世界

禁止訪問

男爵府

報到, 我囝都係2019 DSE考生。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

AAmother 發表於 18-11-14 07:11
都是有需要的。
因為我地學校中文真係弱架, 就算校內唔算低分, 出到去同人地官津學校都係差D, 所以淨係補YY LAM 一定唔夠

舊年有好幾個其他科都考得好, 只係差中文衰左, 真係會飲恨!!!

首頁

尾頁

跳至