自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

bmuimami 發表於 18-11-14 12:03
分配好時間就得,公職可提升自信同存在感。但老實說,上U唔多睇,都係睇dse分最重要
...

咪就係

就算点為学校拎奬,最终又係睇成绩!

水晶宮

bmuimami 發表於 18-11-14 12:01
我女背哂十幾篇範文,點知考出嚟四張卷得卷一冇*

我覺得唔可以咁諗, 5上5* 只係爭幾分而已.
係5以上果班, 只係再係5細分果堆有1星定2星. 中間既分只係相差極少.
所以achieve 到5, 已經係well done. 我到依家都話亞女好叻叻架......唔駛要求太高, 否則係一種壓力, 夠分夠碌入去已經OK.

珍珠宮

畀面勳章

WChan 發表於 18-11-14 12:04
咁又唔係呀, 人生唔係淨係讀書既, 學校既公職係培訓佢領導, 組織, 解難既能力, 呢D 係書本教唔到, 只要時間 ...

thx

我囡百足咁多爪,自問我真係顶唔住,成日要忍住唔好哦佢咁多,怕佢反感!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KK20010609 發表於 18-11-14 11:17
回覆 chingmon 的帖子

當時選科和之後興趣, 大大出入, 好像我小朋友, 當時選PHY CHEM BIO, 以為喜歡醫, 但 ...

你好, 即你小朋友入左醫科定未入?

明天會更好~~

水晶宮

SandyWu 發表於 18-11-14 12:05
咪就係

就算点為学校拎奬,最终又係睇成绩!

自信都好緊要,否則就係「隱形人」我女話,佢唔想喺中學係邊緣人,所以都有攬住啲乜乜學會主席直至校方規定中六一定要落馬佢先放棄
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

wawaliluk 發表於 18-11-14 12:03
好多2018年考生寫"重遊舊地", 同時亦有很多學生比考評局批評離題+引用錯誤成語及例子。
...

舒情文係好難拎高分, 呢點亞女完全清楚, 佢係要求穩陣.
議論文係好極端, 一係好高分, 一係好低分. 離題.... 係好容易的, 太主觀. 所以中作先係最難攪既一份卷.

珍珠宮

畀面勳章

bmuimami 發表於 18-11-14 12:11
自信都好緊要,否則就係「隱形人」我女話,佢唔想喺中學係邊緣人,所以都有攬住啲乜乜學會主席直至校方規 ...

妳囡同我囡應该係同道中人

水晶宮

Kittymummy 發表於 18-11-14 12:08
我覺得唔可以咁諗, 5上5* 只係爭幾分而已.
係5以上果班, 只係再係5細分果堆有1星定2星. 中間既分只係相差 ...

所以,有時唔買卷都好,尤其當你見到欠一分多粒星,然後dse會多一分,嗰種想死嘅感覺真係好難頂!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

水晶宮

SandyWu 發表於 18-11-14 12:13
妳囡同我囡應该係同道中人

嗰時我都有哦佢,成日都去比賽,人哋溫書補習佢就去比賽同預備,但而家睇返,就係可能以前嘅經驗,令佢今年可以係大學裏面成功上莊,維繫住一班莊友,重話比我知大學開心過高中好多,讀返自己喜歡嘅科目,做返自己喜歡嘅學會幹事,搵到一班志同道合嘅朋友

珍珠宮

畀面勳章

bmuimami 發表於 18-11-14 12:20
嗰時我都有哦佢,成日都去比賽,人哋溫書補習佢就去比賽同預備,但而家睇返,就係可能以前嘅經驗,令佢今 ...

妳囡好叻 二迈也能兼顧!

我囡一個星期天天差不多也有活动,我成日話佢套校服好抵著

水晶宮

bmuimami 發表於 18-11-14 12:20
嗰時我都有哦佢,成日都去比賽,人哋溫書補習佢就去比賽同預備,但而家睇返,就係可能以前嘅經驗,令佢今 ...

Exactly, 我女都成功上莊.
佢係中學有玩過年宵呀咁,依家係上佢讀既faculty 既莊. 內面做finance , 因為佢有accounting 底子,佢果科冇人識account 既野,同埋搵到幾個都係共同理念,又玩得埋既大同 (大學同學)。所以佢依家好enjoy 佢大學生活。 上莊係一件好事,雖然好busy, 但勝在好多野係書本上學唔到,呢點我覺得對佢出黎做野係好有幫助。

水晶宮

SandyWu 發表於 18-11-14 12:27
妳囡好叻 二迈也能兼顧!

我囡一個星期天天差不多也有活动,我成日話佢套校服好抵著

不能這樣說,事實上佢dse都係一般嘅成績,已經過去了我都不需要扮謙虛。
兼顧?喺屋企係一啲家務都唔會幫手,肯執返自己間房,廁所,已經偷笑,行出嚟企理,喺屋企?大懶蛇一條
即係只會返學,學會,補習,溫書,完全唔理自己身勢,更加唔會幫輕吓我

水晶宮

Kittymummy 發表於 18-11-14 12:30

Exactly, 我女都成功上莊.

大家囡囡enjoy就好,記得我哋做媽咪嘅喺放dse前同jupas前嘅傷心崩潰嗎?而家睇返好儍瓜啊!

珍珠宮

畀面勳章

bmuimami 發表於 18-11-14 12:32
不能這樣說,事實上佢dse都係一般嘅成績,已經過去了我都不需要扮謙虛。
兼顧?喺屋企係一啲家務都唔會幫 ...

夠分入U,拎到入場卷已可以

我囡想入既科,以佢而家既"努力"程度,怕且冇乜希望

我只係想佢知自己條路点行,日後唔好後悔!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Kittymummy 發表於 18-11-14 12:12
舒情文係好難拎高分, 呢點亞女完全清楚, 佢係要求穩陣.
議論文係好極端, 一係好高分, 一係好低分. 離題... ...

我女一直專攻議論,得分都穩陣
點知臨場議論文完全揀唔落手,寫抒情,得4

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bmuimami 發表於 18-11-14 12:36
大家囡囡enjoy就好,記得我哋做媽咪嘅喺放dse前同jupas前嘅傷心崩潰嗎?而家睇返好儍瓜啊!
...

令人尷尬tim啦

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 18-11-14 12:37
我女一直專攻議論,得分都穩陣
點知臨場議論文完全揀唔落手,寫抒情,得4
...

我女係冇得揀議論,因為⋯在校作文堂如果係議論,未合格過囉

子爵府

2018復活節勳章

J-smama 發表於 18-11-13 15:54

去外國讀書,首先要報名考IELTS 先。你上英國文化協會個網 ...

多謝你的解答。琴晚同阿仔傾左,佢話唔想去外國讀。多個choice啫,都say no! 唉!頭痛同担心!!

水晶宮

SandyWu 發表於 18-11-14 12:36
夠分入U,拎到入場卷已可以

我囡想入既科,以佢而家既"努力"程度,怕且冇乜希望

對啊最緊要有學位啊乜都好啦

首頁

尾頁

跳至