自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

SandyWu 發表於 18-11-14 12:36
夠分入U,拎到入場卷已可以

我囡想入既科,以佢而家既"努力"程度,怕且冇乜希望

岩呀,夠分碌入去就得了

水晶宮

lilylily107 發表於 18-11-14 12:42
多謝你的解答。琴晚同阿仔傾左,佢話唔想去外國讀。多個choice啫,都say no! 唉!頭痛同担心!!
...

咁可以預先睇定自資學位資料啊,買定保險
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

bmuimami 發表於 18-11-14 12:36
大家囡囡enjoy就好,記得我哋做媽咪嘅喺放dse前同jupas前嘅傷心崩潰嗎?而家睇返好儍瓜啊!
...

諗起我自己都忍唔住笑
喊咩鬼,仲要喊左3粒鐘。依家回想返,我覺得自己好傻,浪費晒d眼淚。

伯爵府

chingmon 發表於 18-11-13 23:23
玩dse呢個遊戲我覺得最難係F3選對electives —> 大學選對學系。

嘩你完全講出我心聲....

我大果個F.2已經知自己數理科強 , Phy, Chem, M2 走唔甩... 有左目標F.3 為左入呢幾科非常努力... 不負所望DSE成績 5.4.3

細果隻今年F.2 ... 理科唔精 , 文科冇興趣.... 冇科出眾... electives

侯爵府

aeiou_drm 發表於 18-11-14 11:28
係,我都明白揀科,真係好重要,揀錯科對將來入大學有好大影響,我仔比較鍾意文科,中史西史,不過大家又 ...

我女都選地理,地理係咪好難攞分呢?

男爵府

2018復活節勳章

報到, 睇到topic 個心撲撲跳。

子爵府

點解我個仔一d 都唔緊張, 日日放學就打機, 唔明白仲有同學仔同佢一齊online 打機... 究竟佢幾時先識溫書

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

回覆 WChan 的帖子

我個又係忙公職,已經遲放學,返到黎仲係忙呢樣果樣,有時仲要幫佢調補習時間,煩到嘔!提佢注意功課,又係講呢d對ole有用,要寫落去,仲要出去joint活動比賽,儲cert...人地s5已經操pp啦!佢仲好似以為大把時間,我始終覺得dse分數先係最重要。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

SandyWu 發表於 18-11-14 12:08
thx

我囡百足咁多爪,自問我真係顶唔住,成日要忍住唔好哦佢咁多,怕佢反感!
身同感受
成日話我唔相信佢,唔支持佢,大佬呀!s5啦!仲好花時間係公職度,乜都攬上身。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

clarawuwu 發表於 18-11-14 13:48
回覆 WChan 的帖子

我個又係忙公職,已經遲放學,返到黎仲係忙呢樣果樣,有時仲要幫佢調補習時間,煩到嘔 ...

我個當時真係忙到癲,我就好似明星褓母咁,日日幫佢排期,提佢幾時做咩。

當然DSE分數係最重要,但當大家差不多分既時候,就會睇OLE, 可能話影響唔係好大,但任何有可能幫到手既野,就算係少少,執靚佢對自己都係有利既。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

#sammisammi# 發表於 18-11-14 13:37
點解我個仔一d 都唔緊張, 日日放學就打機, 唔明白仲有同學仔同佢一齊online 打機... 究竟佢幾時先識溫書 ...

現中六嗎?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

珍珠宮

畀面勳章

clarawuwu 發表於 18-11-14 13:52
身同感受
成日話我唔相信佢,唔支持佢,大佬呀!s5啦!仲好花時間係公職度,乜都攬上身。
...

我也同你一樣處境

唯有等佢自己醒

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

chingmon 發表於 18-11-14 14:24
有Chem、Bio其實有好多選擇,好多人先入engine ,year 1重新洗牌再選major。
你個仔亦不一定要局限自己在 ...

..........

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

公爵府

hashtag影視迷勳章

SandyWu 發表於 18-11-14 11:58
至弊我囡仍然好投入學校既公職

我同c6有提過佢要分輕重,希望阿囡会快D發力!

我仔去年中五是讀書多年來最忙最多公職嘅一年,我見佢忙得好開心而且勉強分配好温習時間就無哦佢。佢忙嘅都係正經嘢,ok啦!人不輕狂枉少年呀

珍珠宮

2024年龍年勳章

SandyWu 發表於 18-11-14 12:36
夠分入U,拎到入場卷已可以

我囡想入既科,以佢而家既"努力"程度,怕且冇乜希望
"我只係想佢知自己條路点行,日後唔好後悔!"
呢句我成日同我仔講, 條路自己揀, 唔好後悔, 就對得住自己...
個衰仔會唱Paul嗰首<年少無知>回應我"如果~命運能選擇..."

珍珠宮

畀面勳章

chingmon 發表於 18-11-14 14:24
有Chem、Bio其實有好多選擇,好多人先入engine ,year 1重新洗牌再選major。
你個仔亦不一定要局限自己在 ...

GBus 真勁

珍珠宮

畀面勳章

BK2002 發表於 18-11-14 15:10
"我只係想佢知自己條路点行,日後唔好後悔!"
呢句我成日同我仔講, 條路自己揀, 唔好後悔, 就對得住自己... ...

天與地

子爵府

wawaliluk 發表於 18-11-14 14:08
現中六嗎?
對呀, 佢自己話咁大個仔, 知道幾時溫書, 媽咪..唔駛提我

伯爵府

Kittymummy 發表於 18-11-14 11:22
範文係重要, 但同時間中作都好重要. 因為呢兩份佔既比重最大.
以我女為例, 範文有5, 中作3, 其他兩份卷有 ...

我想請問範文有幾多課?係咪要背熟哂?thx

首頁

尾頁

跳至