自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

親子王國15週年勳章

wawaliluk 發表於 18-11-9 15:57
你好! Kittymum

20 choices 改5個的意思是, 即係在20 choices 改動位置? 或是在原先的選擇內 加5 choices ...

我聽女講係20內可任排位置

另20內可5出5入囉!

希望有jm可指証一下。
[

水晶宮

AAmother 發表於 18-11-9 16:02

Kittymummy,

冷靜d, 冷靜d.
到放榜再jupas 放榜(8月)依家先11月,條路好漫長。 反而呢個階段,做多點兩手準備,睇定大學各科要求分數,讀d咩。無論佢有冇興趣都好,都要睇埋冇興趣既科先。

侯爵府

回覆樓主:

報到先,大女都係19年考

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

Kittymummy 發表於 18-11-9 16:04
再講多少少我既經濟 ( 唔好怪我長氣).
除左jupas 排位要有兩手準備, 唔好比之前收生既分厄到. 特別係工科, ...
一d都唔長氣呀!好開心你係度俾意見同經驗我地知,過來人提點,好珍貴。謝謝你。

水晶宮

BK2002 發表於 18-11-9 16:11
係~我仔小學升中填表時已經俾班主任漏夜打電話來問長問短, 話我太進取, 機會好微...
但其實我都係參照番佢 ...

鬼咩,好多老師怕比校長卒,影響學校升學率。驚佢地冇得讀,係咪都話叫人讀Asso.

水晶宮

Kittymummy 發表於 18-11-9 16:15
鬼咩,好多老師怕比校長卒,影響學校升學率。驚佢地冇得讀,係咪都話叫人讀Asso.
...

老師都要「跑數」㗎
靠自己好啲
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

wawaliluk 發表於 18-11-9 12:11
我子又是剛UT完, 但S6係完全唔會predict dse分數, 大考又十分遲, 要考到2月底, 真心想問學校點解有這樣行政 ...

什麼是UT?

珍珠宮

2024年龍年勳章

hoganmama 發表於 18-11-9 15:53
係, 見佢好努力真係好心痛, 我唔係擔心佢考唔考到, 條條大路出羅馬, 佢已經讀得書多過我, 佢中六, 我得中五 ...

依家程度深好多
我仔都算係咁~F3開始生性認真讀, 當然成績未必次次理想, 中英兩科都係比較弱...
但見佢都叫儘咗力, 最壞打算學佢話RETAKE囉~2020又一條好漢

wcpcelia    發表於 18-11-11 19:06

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

大家好呀! 話咁快又一年, 我個囡都係同KITTYMUMMY 囡囡一樣係上年考 DSE, 祝願大家囝囡都入到心儀大學.

記得舊年成日同人講自己唔緊張, 但其實到亞囡考果段時間(3-5月) 我真係好緊張, 但又唔可以比佢察覺, 怕比佢太大壓力, 結果自己真係廋左幾磅. (賺左)

選科策略真係好重要, 大家要多D同小朋友溝通, 因為佢地好多時太理想化, 諗法有D 天真, 有大人幫佢參詳下會現實好多.

大家加油呀!!!

水晶宮

bmuimami 發表於 18-11-9 16:17
老師都要「跑數」㗎
靠自己好啲

當日亞女咪同我好執著既。又話UST 唔面試,要講興趣,咩咩77. 好啦,依家year 1, 改晒口風,話好多謝我當日幫佢排jupas,起埋有得讀,同埋係relate 佢高中學過既野,Sem 1 冇咁辛。同埋入唔到band 1A, 因為冇bio 底,派到都未必係好事。又話眼見讀Asso 中學同學依家壓力好大,駁唔返U 真係唔知點算,咁咁咁⋯⋯你話⋯⋯我係咪比佢吹脹呀!

子爵府

回覆樓主:

到 2019 DSE
皇帝唔急太監急
呀女仍然未開車
擔心唔來 唯有聽天由命
想問2018 各間入U 個分邊度有得睇,做定功課, 希望邊緣靠策略入到。求資料
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 18-11-9 16:04
再講多少少我既經濟 ( 唔好怪我長氣).
除左jupas 排位要有兩手準備, 唔好比之前收生既分厄到. 特別係工科, ...
一定唔會嫌你長氣, 長氣我鍾意, 同聲同氣
我仔讀ECON同BASF, 即係無咗你講嘅優勢...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

amychoi 發表於 18-11-9 14:50
我地係跟學校提供資料去報, 記憶中大約每科都唔過500的。

……

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 18-11-9 16:23
當日亞女咪同我好執著既。又話UST 唔面試,要講興趣,咩咩77. 好啦,依家year 1, 改晒口風,話好多謝我當 ...
你囡囡好在有你, 但都要你識先可以幫到佢。
我仲十下十下...希望到時可以請教你指點下

水晶宮

Kittymummy 發表於 18-11-9 16:23
當日亞女咪同我好執著既。又話UST 唔面試,要講興趣,咩咩77. 好啦,依家year 1, 改晒口風,話好多謝我當 ...

心甜地「啤一聲」啫
真係好多謝你舊年真誠分享
各位2019 dser媽咪爸爸囝囝囡囡努力啊!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

BK2002 發表於 18-11-9 16:24
一定唔會嫌你長氣, 長氣我鍾意, 同聲同氣
我仔讀ECON同BASF, 即係無咗你講嘅優勢...
...

Jm, 如果冇理科係手。真係要好小心。
考得好,間間都冇問題。因為touchwood 係邊緣人時,一定唔夠理科生爭。你可以偏向搵City, BU, LU 非工科理科做兩手準備。舊年睇仍然有點選擇的。同埋小心Bafs, 係好難拎到高分,因為一擺錯位,後面果d係全錯。

子爵府

回覆 Kittymummy 的帖子

謝謝分享

男爵府

我個仔, 仍然每天都是掛住打機...
表面睇佢好似無咩壓力.... 因為佢由細到大都是唔急的...
成績一般般, 但中文就弱D...

問佢有無溫書, 有無做功課, 佢都是個句: 平時如戰時, 戰時如平時.... 佢話唔想因為考DSE, 生活有大改變, 怕到時成績仲差左, 所以一切照舊...... (太好的藉口 )

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 18-11-9 16:31
考得好,間間都冇問題。因為touchwood 係邊緣人時,一定唔夠理科生爭 ...
知道~謝謝~佢ECON同BASF算OK, 但唔知佢學校成績同DSE落差大唔大

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

Kittymummy 發表於 18-11-9 16:31
考得好,間間都冇問題。因為touchwood 係邊緣人時,一定唔夠理科生爭 ...

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE2018_Press_Release_Chinese_full_version.pdf

2018 年DSE 成績統計, 可以先睇附件一(P.15)

理科生係著數D

首頁

尾頁

跳至