聖誕節韓國滑雪自駕遊

oliviaaivlio
|

Hi, 又到冬季, 記得前年到韓國首爾, 帶亞仔到鳳鳯公園渡假村參加一日兒童滑雪班, 住一個獨立屋
Goodstay Elf Spa Resort , 真係好回味. 所以想同大家分享下:

由於我同要去雪場, 江凌, 所以要租車, 韓國是左軚, 訂車是韓國版的AJ Avis. 會平過英文版好多. Google Map在韓國用唔到, 所以要租GPS, 又或可以用離線地圖, 可以用

NAVER、Daum的地圖.

Day1 晚機到, 市首爾市區酒店.
Day 2, 攞車, 只要有國際版就可以, 我和先生都可以駕車, 要預先訂好車, 及買保險, 之後開去江 凌, 途中到平昌鱒魚節, 這裡可以滑雪和釣魚, 是付費的. 近旁晚駕車到冮凌, 然後在注文津水產市場吃晚餐, 我們在市場內一檔海鮮當吃比目魚魚生, 海鮮湯...價錢比起首爾鷺梁津平 .

Day3, 駕車到
鳳鳯公園渡假村,由於我們有車,所以沒有住雪場的酒店,而選擇附近的Goodstay Elf Spa Resort. 這是兩房的villa, 用廚房雪櫃,所以我們買了好多食物, 海鮮自己開大餐. 在Resort內有小型雪場,和好小型動物園 可以比小朋友玩. 晚上可以放自攜的煙花. 當時我們都遇到一對港人夫婦和孩子.

Day4, 帶孩子到雪場, 然後即時參加一個半日的兒童初級滑雪體驗班, 比孩子滑, 我們自己租Ski裝備, 自已玩吓, 但大人好難學. 我們都是在平地玩吓.

Day5, 駕車返回首爾, 途中到近郊的高陽一山的海鮮店吃醬油蟹和辣海鮮蟹湯. 當時個店主奇怪我們怎會知道他們飯店, 我們表示都是港人介紹. .哈. 當然, 此價級比起在首爾市區平好多.

Day6, 到鷺梁津買了兩只長腳蟹, 平均500蚊一隻, 約2.5kg. 價錢都Ok. 然後Pack箱回港.

Fanpui507
|
多謝分享,我琴日啱啱就係book左 goodstay elf resort 呀。不過有d擔心交通問題,因不打算自駕。

想問
- resort 是否很偏遠,附近無咩餐廳?最好自己準備食物煮?
- 兒童滑雪班邊度可以報名?
- 滑雪服有3歲同5歲租的嗎?
- 滑雪場是否如不坐吊車,就不用買ski pass?

先謝謝(emoji)
|
Fanpui507 發表於 18-11-9 12:10
多謝分享,我琴日啱啱就係book左 goodstay elf resort 呀。不過有d擔心交通問題,因不打算自駕。

想問

啲Googstay有啲偏。離開大路時要過一段距離山路先到。佢地特定時間會有車去雪場。附近無嘢飯。但Resort內有餐廳。我知佢地可以代call的士。我果陣counter有人懂國語。

我個當時仔7歲。都係walk in join雪場內的班的。我唔很公司名。不過唔難搵。唔坐吊車唔洗買pass

wcpcelia    發表於 18-11-11 18:00
Kianiu
|
請問如果自己去到滑雪場才找人教滑雪可行嗎?
|
可以。我當時都係咁。因為預早訂太多變數
youhello507
|
包雪呔嗎?
以前跟團去過鳳凰城,感覺不錯,12am 都有人滑雪
|
youhello507 發表於 18-11-10 12:03
包雪呔嗎?
以前跟團去過鳳凰城,感覺不錯,12am 都有人滑雪

車輛無特別注要雪軚, 主要路都沒有雪, 只是上鳳凰城時有雪, 慢駛就得.

Kianiu
|

回覆 oliviaaivlio 的帖子

我地聖誕去,揸車難唔難(在雪地上),未決定好自駕或是跟local tour ,有乜嘢建議呀?
|
Kianiu 發表於 18-11-12 17:51

我地聖誕去,揸車難唔難(在雪地上),未決定好自駕或是跟local tour ,有乜嘢建 ...

韓國不會太多雪。有雪的路是海拔較高和通往滑雪場。慢車就不是太大問題。返而要留意市區路複雜, 車多, 韓國人揸車好狠。與日本得不同。
Kianiu
|

謝謝,等我計劃下,另外我想問吓香港嘅國際牌係可以係韓國揸車的?另外你之前住嗰間酒店係咪都好好㗎?鳳凰城滑雪場啱唔啱小朋友玩?我見好多家長都係帶佢哋去洪川大明滑雪場,唔知係咪嗰邊啱小朋友啲呢?
kpbb
|
Kianiu 發表於 18-11-13 15:27

謝謝,等我計劃下,另外我想問吓香港嘅國際牌係可以係韓國揸車的?另外你之前住 ...

香港國際牌就可以
|
Kianiu 發表於 18-11-13 15:27

謝謝,等我計劃下,另外我想問吓香港嘅國際牌係可以係韓國揸車的?另外你之前住 ...

我無去過其它雪場, 所以比唔到意見。你可上他們的website睇吓。
Kianiu
|

謝謝你的意見,我想請問你之前住的洒店是否間間房都有露台燒烤?我哋本來打算訂最平嗰隻房,但我見得兩張單人床,我哋有兩個大人,兩個細路,八歲同四歲,唔知會唔會唔夠瞓呢?另外係唔係自駕才方便出入?我見你去酒店之前去咗釣魚,路程會唔會都經過可以去玩埋鐵路單車,或者可唔可以摘多啤梨?
唔好意思,有太多問題想問。
謝謝你
|
Kianiu 發表於 18-11-15 13:40

謝謝你的意見,我想請問你之前住的洒店是否間間房都有露台燒烤?我哋本來打算訂 ...

[size=1.2em]是Goodstay Elf Spa Resort 嗎, 我不知道其它房有否露台, 你兩大兩小可能真的細了點, 我住的是一間兩房間和有露台, 兩大一小, 好舒服, 空間十足, 有暖氣, 如果不是要同小朋友去雪場, 我留在房間都好開心, 我去時12月尾, 但晚上天氣以好凍, 晚上有下雪, 和結霜, 外面燒烤也好凍, 尤其你有個小朋友, 外面不能熬太久, 可以考慮打邊爐, 有廚房好放便, 如果酒店沒有邊爐, 可以自己帶一個size唔係唔大, 標籤註明電壓110-220v的輕勁電火煱爐去, 我好多朋友都係咁.

[size=1.2em]

[size=1.2em]由於不近酒店, 自駕方便啲, 但酒店好似定時有車去雪場, 也可以代訂的士.

[size=1.2em]

[size=1.2em]我目的地是去江凌, 食海鮮, 所以我到平昌沒太多時間, 沒有釣魚, 只是路過見識下, 影吓相, 所以沒有到其它地方.

Kianiu
|

謝謝你的回覆