婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

ppche 發表於 18-11-9 11:58
有冇痔瘡手術推薦比我?一直諗住可以搽住d痔瘡藥膏就冇事,但呢排搽左同冇搽一樣都會痛。尤其係大便完之後, ...

庤瘡水解技術治療,要打去約期,醫生檢查後如果做到水解技術治療就即刻做埋。

大宅

albertwang 發表於 18-11-15 11:30
講得啱呀!我生痔瘡果陣就做過結紮果隻,但點知個醫生手勢差,紮得唔好,令到個效果麻麻,醫生仲好意思叫 ...

請問幾錢

禁止訪問

禁止訪問

大宅

albertwang 發表於 18-11-16 11:50
痔瘡水解做一次就大概$12,000左右啦!

Thank

大宅

albertwang 發表於 18-11-15 11:30
講得啱呀!我生痔瘡果陣就做過結紮果隻,但點知個醫生手勢差,紮得唔好,令到個效果麻麻,醫生仲好意思叫 ...

請問你有冇醫生資料可以pm我

複式洋房

回覆 albertwang 的帖子

pls ^^ 請問你有冇醫生資料可以pm我

複式洋房

FB體驗帳戶

國民生產總值:16

發表於 4 秒前 |只看該作者
有點經驗談供大家參考。至於是否真實體驗,相信認真閱讀以下文字嘅明眼人,一定可以自行判斷。

半年前喺baby版上見到有人(懷疑槍手)提起,沙田新城市中央廣場同旺角雅蘭中心有個"黃X熙醫生",推廣用水解技術嘅痔療法,可以代替微創痔瘡手術。好處就係無需動手術,無需麻醉,不影響工作,價錢相宜,一次搞掂。

由於其服務之醫療中心之網站, "香港痔瘡X科",patpat(X)k.com 上介紹各種治療方法,並提供貌似客觀的性價比比較,片面及誤導性之結論,誤導,消費者以為,水解技術,是目前市面上最明智的選擇。

於是打上熱線,介紹本人去旗下的"秀X醫療中心" Solv(x) Medical Center,位於沙田新城市中央廣場。接電話的負責咨詢那位護士話,你要過嚟等醫生睇下,唔係人人都適合做水解技術架, 如果醫生判斷咗做得到,我們先會收錢。如果於醫生判斷病況唔適合做,就只收1000診金。如果醫生診斷認為做得到,就一次可以解決痔瘡。

這種”專業”回答,聽起上嚟,非常公平!

於是上去畀醫生檢查完畢,果然馬上診斷,本人情況為第三期痔瘡,很適合水解技術痔瘡療法。

但我未曾聽過秀X醫療中心,也擔心黃X熙醫生沒什麽名氣,會否不夠經驗云云... ?

仍然小心謹慎刻意問佢,如果一次過做得唔好,還要再做呢? 該美女護士就針對我的擔心話,你放心啦,黃醫生係我哋呢度最有經驗嘅醫生,如果佢診斷你適合,他就一定做到。如果佢冇信心一次會成功,佢就根本唔會接嚟做,我喺呢度做咁多年,從未聽過有病人話一次解決不到,又要翻做第二次嘅,。

她為增加可信度,出示一本痔瘡水解技術的官方小冊子,封面亦誤導性地標明"一次見效"。

多番保證之後,於是在不好意思的壓力的情況下簽約付費。

但係做完之後一個月去覆診,其間出血腫脹情況完全冇改善,絕對是一丁點兒都未見好轉。本人已經照足醫生吩咐,戒口,辣嘅刺激嘅乜嘢都唔食得。
醫生覆查之後,叫個護士打發我表示,可能每個病人需要康復嘅時間唔同。個別有些病人要2-3個月才吸收。要俾多d耐性架,肯定會慢慢見效架。 再食多一期藥觀察啦。結果開咗兩劑$300幾嘅消腫藥,效果當然又係完全冇用。

兩個幾月之後我再whatsapp問呢個護士,話完全冇好過喎! 我期間,拍攝大量圖片,說明患部情況。同我簽約嘅時候,合同上講嘅完全一樣都冇做到。於是我要求免費重做。

呢位護士就話,要打電話去總公司同公司商量點做,(此期間他完全冇表示過要同醫生商量,或者問醫生意見!)之後隔咗一個星期終於打電話返嚟,表示公司叫我我等多半年,因為儀器生產商規定,要半年先安全。到時你證明真係冇改善,公司都可以幫你免費重做。
佢仲一直安撫我話,你放心我哋都係負責任嘅公司。最後達成協議我要繼續send患部出血嘅情況圖片,佢會交畀公司跟進。

點知隔咗半年,當我再聯絡呢一個護士嘅時候,佢唔聽電話不特止,仲係完全冇回應。
打上去佢公司問,點知原來呢個姑娘已經離職,但係中間從來冇人講過畀我聽,我亦唔知佢幾時離職。

之後另外一個新來嘅護士就完全否認,公司曾經應承,幫我免費重做。佢仲話,我電腦上邊冇之前嗰位護士嘅跟進紀錄。

其後找到高層鄧小姐及醫生本人,竟然不約而同遊說我,介紹我不如去他們旗下其他醫生,再花一大筆費用去做外科手術。而那位厚顏無恥啲高層鄧小姐,景哄騙要我再付費給他們做新一輪手術,是出於"關心"我病情 及”為我好"。談判過程中這位高層只是推卸責任及不斷帶我"游花園"!

而最後一次覆診黃X熙醫生本人,竟然仲奚落諷刺的表情反問我,"乜有世界上有人真係會相信,會有一次過搞掂嘅嘢咩!? "
原來佢自己都不信,自己買的廣告! 佢推翻秀夫醫療所喺行銷嘅時候,出示嘅官方小冊子封面上廣告嘅謊言!! 我答他説"YES! 我當時的確相信你的謊言! 亦正傷人因為你是打著西醫即名銜,而我是病人,我才尊重你的專業資格。"

連醫生都前言不對後語,完全沒有誠信。就再一次證明,此間秀夫醫療中心,是徹底信譽破產的黑心機構。佢旗下的黃博熙醫生,衹是披著,西醫制服的醫療騙子。
他們宣傳手法誇大誤導,毫無誠信,而且可以利用法律嘅灰色地帶,巧妙地進行醫療詐騙。我一定會去聲討。

年來整個治療過程與跟進經歷,令我覺得嚴重受騙。治療後一個月復诊,醫生推卸責任話我自己吸收慢,要再等三個月,三個月後又再拖我半年,直至如今電視流血未止。現在他醫療中心主管鄧小姐,竟想轉介我去她旗下其他外科醫生,游說病人重新付幾萬手術費 ! 並且美其名,叫我重新付費做手術是關心我!

各位進行呢類看似 "too good to be true" 的新型"gimmick療法"之前,一定要從多方考慮衡量後果。

市面上有太多名氣未響嘅醫生,未有實力開自己診所之前,就會遊走於各大小良莠不齊的私人醫療中心,以分帳形式合作。他們靠此類醫療中心的大膽marketing宣傳自己打響名堂,倚靠醫療中心做各種言過其實的廣告拉生意。由於並非西醫本人打廣告,醫生便無需為失實廣告負上任何法律責任。而某些無良醫療中心,亦利用西醫身份魚目混珠,引入各種爭議性的另類療法,擾亂消費者的判斷。

這種情況,如同醫學美容,那些遊走於各大美容院之間,幫客人打肉毒針的醫生冇多大分別。他們好多只顧賺快錢,而醫德操守,basic integrity,都嚴重缺失。

醫生與黑心醫療中心之間的微妙關係。要病人撞過板之後,去深入調查探訪業界人士,先領會得到。

但不要相信廣告同網站上d槍手,而入咗黑店就攞嚟煩,拖足半年費時失事病情惡化。

希望我嘅真實經歷,幫助到病急亂求醫的市民,可以更加深思熟慮,做更明智的選擇。

Poyau    發表於 19-3-9 09:25

民房

回覆 PianoPourlavie 的帖子

黃X熙我有同樣經驗,我之前睇過其他醫生話我3期,但佢死都要我先食藥,後做水解,比咗千幾蚊,好彩見完佢感覺好差,無再去搵佢。佢又串又唔細心,問多兩句就黑口黑面,不知所謂。我無食佢D藥,我已經睇過幾個醫生都話可以即刻做,只佢一條契弟話要先食藥等1-2星期再見佢先做!儍仔都知道無藥食左一星期痔瘡會好噃?!:(
就你件事,我覺得佢無醫德。我中伏因為見到佢有一遍報導講水解。希望以後無人再比佢老點!

咁嘅醫生做唔長

子爵府

Candycan77 發表於 19-7-31 08:07
回覆 PianoPourlavie 的帖子

黃X熙我有同樣經驗,我之前睇過其他醫生話我3期,但佢死都要我先食藥,後做水 ...

我之前係尖沙咀都做左,對我黎講 效果都唔好,都有流血,結果都要做埋結紮,而家暫時無流血,但有腫痛,扯住,好谷,水解醫生話無野再可幫到

首頁

尾頁

跳至