乙型肝炎針 一針定三針?

cheers_iris
|
啱啱喺醫院做咗身體檢查, 發現我冇乙型肝炎抗體, 所以醫生叫我補打返,點知打去診所問,佢問我打一針定三針,請問有咩分別?同埋點樣先知自己要打幾多針?thx
crystal媽咪
|
cheers_iris 發表於 18-11-9 12:17
啱啱喺醫院做咗身體檢查, 發現我冇乙型肝炎抗體, 所以醫生叫我補打返,點知打去診所問,佢問我打一針定三針 ...

我以前係打三針。第三針應該係叫加強劑定係藥力強啲。 你同診所姑娘講番你個case等佢問醫生
cheers_iris
|
crystal媽咪 發表於 18-11-9 12:21
我以前係打三針。第三針應該係叫加強劑定係藥力強啲。 你同診所姑娘講番你個case等佢問醫生
...

佢叫我問返醫院個醫生
AAmother
|
啱啱喺醫院做咗身體檢查, 發現我冇乙型肝炎抗體, 所以醫生叫我補打返,點知打去診所問,佢問我打一針定三針 ...

我打3針,是混合針來!
有甲、乙、丙 抗體 ,第一、二隔一個月,第三針隔4個月打
不是周圍有針,你要問下先
crystal媽咪
|
cheers_iris 發表於 18-11-9 12:25
佢叫我問返醫院個醫生

oh no…………
佢哋怕負責任,一係你打去另外一間診所問。 話你曾經打過,而家驗咗冇抗體應該點打?
howmuch
|
打幾多針都好, 幾年後記得要check下, 有冇抗體, 我當年3針之後, 冇抗體, 要補多3針.
Janicefin
|
三針
cheers_iris
|
howmuch 發表於 18-11-9 12:33
打幾多針都好, 幾年後記得要check下, 有冇抗體, 我當年3針之後, 冇抗體, 要補多3針. ...

如果想生bb咪唔打得?
Rita
|
我以前係三針
holiday0129
|
如果完全無抗體, 應該是三針,
有抗體先打一針個種, 個種係BOOSTER, 通常比D 以前打過針, 但抗體唔夠的人
呢個係以前的情況, 宜家唔知有無新針
cheers_iris
|
holiday0129 發表於 18-11-9 12:48
如果完全無抗體, 應該是三針,
有抗體先打一針個種, 個種係BOOSTER, 通常比D 以前打過針, 但抗體唔夠的人
...

我都覺得係咁
youhello507
|
乙肝親密接觸才傳染

所以我冇打
panda361
|
youhello507 發表於 18-11-9 12:58
乙肝親密接觸才傳染

所以我冇打

如果係親密接觸才傳染,就唔會有咁多人帶菌。

世界各地的乙型肝炎帶病毒率都有所不同。在低流行地區(美國、西歐、澳洲、新西蘭等),乙肝帶病毒率少於2%;而中流行地區(地中海國家、東歐、中亞、南美、日本等),約3至5%;至於高流行地區(東南亞、中國、太平洋群島、非洲撒哈拉以南地區等),高達10至20%。陳沛然補充,香港屬於中流行地區;乙型肝炎帶病毒率介乎5至10%,不算嚴重。
youhello507
|
panda361 發表於 18-11-9 13:28
如果係親密接觸才傳染,就唔會有咁多人帶菌。

香港12個有1個中招!

不要靠估,自己睇

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
kaman0617
|

三針⋯我老公無抗體,家計會叫佢打三針
fanlee
|
我曾經打過但無咗抗體。醫生話要補打返三針
panda361
|
youhello507 發表於 18-11-9 13:31
不要靠估,自己睇

你能解釋,為何中國人比外國人多?
cinda72.
|
panda361 發表於 18-11-9 13:57
你能解釋,為何中國人比外國人多?

因為杜雷絲不是國產的
mymarigold
|

我好多年前打3支,打咗後無再 check, 之有次做身體檢查 (15年後),抗體指數仲好高,唔駛再打
Pulmma
|

睇指數決定。 你有幾多?