6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

前排BB吽牙仔, 訓得唔好夜晚成日醒, 作為媽媽都一樣會訓得唔好.

流感高峰期就到, 各位姐妹記住增強自己抵抗力唔好自己都病埋ar! 加油~

男爵府

Snowcherry 發表於 18-11-9 14:19
前排BB吽牙仔, 訓得唔好夜晚成日醒, 作為媽媽都一樣會訓得唔好.

流感高峰期就到, 各位姐妹記住增強自己抵 ...

我個衰仔自己訓bb床仔,半夜總係會醒一醒要我抱佢上我同老公中間訓,明明張床仔泊係我旁邊嫁喇,晚晚無教好訓,我同個仔上個月就打左流感針喇

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我真係自從生完bb之後,經常都跟住佢病...抵抗力差好多

珍珠宮

bb訓唔好,最辛苦就係媽媽了

男爵府

係 我女一訓得唔好,我都休息唔好 抵抗力就差,容易病,大家要保重身體

男爵府

kissapplegirl 發表於 18-11-9 14:36
我個衰仔自己訓bb床仔,半夜總係會醒一醒要我抱佢上我同老公中間訓,明明張床仔泊係我旁邊嫁喇,晚晚無教 ...

我女都係,唔肯自己一張床,半夜成日要抱翻大床呀

複式洋房

bchuma 發表於 18-11-9 23:48
我女都係,唔肯自己一張床,半夜成日要抱翻大床呀

我2個女都係唔肯自己訓, 大女3個零4個月開始, 細女1.5個月左右開始, 而家張床極度擠迫, 但係有時係幾sweet既~

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-11-9 16:20
我真係自從生完bb之後,經常都跟住佢病...抵抗力差好多

係咪坐月坐得唔好易病左呀? 如果係咁可能要打定流感針同食d supplement增強抵抗力喎

別墅

原來個個bb半夜都係扭大床瞓,我個仔都係甘
其實,有無人的bb係一覺瞓天光,健康院姑娘話半夜醒好正常(除吽牙仔)???

複式洋房

RubyYu07 發表於 18-11-9 22:45
bb訓唔好,最辛苦就係媽媽了

係, 而且多數佢地病/唔舒服, 就會更加痴媽咪!
而媽咪又會變得更敏感, 就算訓著左都易d醒去check下bb情況!

有時候, 媽咪突然半夜醒左, 係好似感應到佢情況轉壞左添! 好神奇~

複式洋房

dessertwing 發表於 18-11-10 00:45
原來個個bb半夜都係扭大床瞓,我個仔都係甘
其實,有無人的bb係一覺瞓天光,健康院姑娘話半夜醒好正常(除 ...

我女唔係半夜扭返上大床, 係氹左訓教但感覺到返左自己床就扭, 所以我同佢同床佢先肯訓...

其實未吽牙前我細女係一教訓天光架... 嗯... 明確d係連訓6hrs以上... 半夜好少醒架!

男爵府

回覆樓主:

床在旁邊,但都要同我一起瞓,但晚晚醒幾次,這半年只有5只手指數到的連續4個鐘。我靠煲黨蔘藥材水,食早飯維持抵抗力。

複式洋房

Bicanna 發表於 18-11-10 09:04
床在旁邊,但都要同我一起瞓,但晚晚醒幾次,這半年只有5只手指數到的連續4個鐘。我靠煲黨蔘藥材水,食早飯 ...

食早飯係咪5am起身食果隻5更飯? 聽講對身體好好!

男爵府

Snowcherry 發表於 18-11-10 09:48
食早飯係咪5am起身食果隻5更飯? 聽講對身體好好!

咁又吾係,只係早餐食飯餸,因為坐月慣左,又覺得精神d,所以keep住食。

珍珠宮

Snowcherry 發表於 18-11-10 00:46
係, 而且多數佢地病/唔舒服, 就會更加痴媽咪!
而媽咪又會變得更敏感, 就算訓著左都易d醒去check下bb情況!
...

好似心靈相通咁。哈哈~

男爵府

Snowcherry 發表於 18-11-10 00:38
我2個女都係唔肯自己訓, 大女3個零4個月開始, 細女1.5個月左右開始, 而家張床極度擠迫, 但係有時係幾sweet ...

sweet得來好逼,爸爸訓得半個身,最近買左木板床拼接多點床位出來,舒服左啦

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 Snowcherry 的帖子

我覺得應該同坐月冇關係,反正就係產後抵抗力真係下降好多

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

系吖,BB乖D,大家都容易D.

伯爵府

小朋友訓的唔舒服,大人肯定訓的唔舒服嘅

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-11-10 14:07
回覆 Snowcherry 的帖子

我覺得應該同坐月冇關係,反正就係產後抵抗力真係下降好多 ...

可能照顧小朋友少左休息

首頁

尾頁

跳至