堔圳樓爆煲, 劈價50%!

yucl_hk
|
深圳近期湧現大量被法院查封的樓盤,有羅湖區市價1100萬人民幣﹙下同﹚的豪宅,劈價一半賣523萬元;福田區680萬元單位,亦劈價至324萬元有售。

內地網媒「愛股票」報道,地產經紀表示,最近出現大量被迫劈價拍賣的單位,大部份是因業主斷供或企業資不抵債而被銀行追數。今年內地消費借貸大增,但整體消費額並無增加,因為很多人其實是借錢去炒樓。因此近期樓價下跌,令炒樓客脫不到手,只能繼續靠高達20厘的消費貸款供樓,雪球愈滾愈大後,終於爆煲。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
tansyneko    發表於 18-11-9 14:47
littlefunpig
|
個別事件姐⋯⋯⋯

無事既
美之選468
|
買大6樓的朋友要小心D,因不容易做按揭的。
C.yan110
|
純粹好奇一問:
點解會買個邊D樓既? 5怕隨時會冧架咩?
同埋睇新聞講過好多單話買左但少上去, 點知比不明來源既人侵佔住左...
orangeca
|
唔信!
Poyau
|
半價求售
orangeca
|
深圳如果跌50% 銀行都出事啦,上海北京都出事啦,香港宜家仲咩事都無? 大陸經濟如果出事, 香港失業率可以翻倍咁上。
cindy8888
|
就算係都買唔起
ddkaka
|
唔信
wantaima
|
C.yan110 發表於 18-11-9 15:11
純粹好奇一問:
點解會買個邊D樓既? 5怕隨時會冧架咩?
同埋睇新聞講過好多單話買左但少上去, 點知比不明來 ...

好奇問,大陸樓會冧?個別事件吧?香港土瓜灣都冧樓啦。

awah112
|

vivibabyvivi
|
littlefunpig 發表於 18-11-9 14:56
個別事件姐⋯⋯⋯

無事既

深圳唔計
huiriss
|
都無錢呀,減左都唔會買到
my005
|
未收到風添
nanananana
|
睇少些毒果啦⋯⋯講真的
Ho_BB
|
ayi1
|
如果係真又唔區噃!08年定09年深圳樓價大跌,之後係點你睇吓?如果跌到幾十萬我去關口買返間乜居樂,乜桂圓,乜世界地產商起嘅大盤收租。係就好囉。
stepo
|
內地資金鏈斷裂
火燒連環船
orangeca
|
ayi1 發表於 18-11-9 19:32
如果係真又唔區噃!08年定09年深圳樓價大跌,之後係點你睇吓?如果跌到幾十萬我去關口買返間乜居樂,乜桂圓 ...
大陸一線城市限購, 大把人想買都買唔到。
ssssum    發表於 18-11-9 19:50
ayi1
|
orangeca 發表於 18-11-9 19:36
大陸一線城市限購, 大把人想買都買唔到。

原來係咁,我暫時死心