媽媽向歐甘諾道謝 最美空姐~不忍乘客寶寶餓肚哭鬧她獻奶哺

盧大力
|

而這位媽媽下機時,也不斷向歐甘諾道謝。
祝福愛心空姐出勤平平安安

菲律賓一名24歲空姐歐甘諾(Patrisha Organo)日前在執勤中時,遇到一名女乘客的寶寶,不停在機上哭鬧。歐甘諾前去了解狀況,發現是寶寶餓肚子,媽媽所準備的配方奶已吃完。歐甘諾二話不說,當場充當奶媽,直接哺乳寶寶。

據英國《鏡報》報導,歐甘諾說,當天的班機上,一直聽到這位寶寶的哭鬧聲,她說:「哭到讓我想幫他。」歐甘諾說,她現在有一個9個月大的女兒,因此很能夠知道媽媽的焦慮,她也理解這位媽媽面對孩子在機上哭鬧,當下一定壓力很大。歐甘諾前去了解狀況,這位母親表示自己所帶的配方奶已經喝完,沒有多餘的奶可以餵小孩,這時歐甘諾義不容辭,決定充當奶媽,讓這位寶寶直接吸她的奶。過沒多久,寶寶終於心滿意足吃飽睡下,寶寶的母親也鬆了一口氣。

事後歐甘諾接受媒體訪問時表示,這位媽媽在周一晚間9點就出現在機場,但班機卻是在周二凌晨5點才起飛,這可能是配方奶不足的原因。而這位媽媽下機時,也不斷向歐甘諾道謝。(施旖婕/綜合外電報導)

https://tw.news.appledaily.com/international/realtime/20181109/1463200/

其實絕大部分航空公司也沒有提供奶粉的,當然你可以訂機票時候問清楚,一齊分享正確的知識解開小孩搭飛機十大疑問:做足準備 親子輕鬆上機5.問:可以帶罐裝奶粉上機嗎?能否要求提供奶粉或指定奶粉牌子?答:沒有提供奶粉,但乘客可以帶奶粉上機,亦可在航程中任何時候餵哺母乳。然而要注意基於衛生理由,機艙服務員不能協助冷藏母乳。如媽媽帶備雪藏的母乳,應保存在冰袋或真空瓶內,並自行攜帶冰種或乾冰(不超過2.5公斤),以及須妥善包裝讓二氧化碳氣體自由揮發。https://happypama.mingpao.com/湊b經/闗你b事/解開小孩搭飛機十大疑問:做足準備-親子輕鬆上機/

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
SiuBBee    發表於 18-11-9 20:07
十分鐘
|
偉大
但香港媽媽一定跳出來表示無法忍受其他人餵自己小BB,八啦八啦
月見草
|
盧大力 發表於 18-11-9 14:45

據英國《鏡報》報導,歐 ...

講真,佢又真係幾靚
yuenloklok1
|
我細佬B B時媽媽唔夠奶水俾細佬飲,鄰居姨姨充當奶媽餵我細佬,我細佬聞味點都唔肯飲.
|
無知問,不是哺乳期的媽媽上到奶的嗎?
lulalulahey
|
1314625 發表於 18-11-9 15:46
無知問,不是哺乳期的媽媽上到奶的嗎?

空姐應該係母乳媽媽啦
佢自己有個九個月大bb
boboblublu
|

EMILY03
|
真心覺得最大問題是個新手媽媽, 連奶粉都帶唔夠上機都得
greenpea    發表於 18-11-9 21:23
11B
|

我唔會俾我B飲,39547,唔知佢食過咩同有無病,輕如藕感冒嘅菌都有機會經母乳傳染俾BB。
大肉兒    發表於 18-11-9 18:04
金牌阿四
|
月見草 發表於 18-11-9 15:36
講真,佢又真係幾靚

係呀
終極熊貓
|
11B 發表於 18-11-9 15:58
我唔會俾我B飲,39547,唔知佢食過咩同有無病,輕如藕感冒嘅菌都有機會經母愛傳染俾BB。
...

係母乳。。。
JD930
|

yinyin1981
|
11B 發表於 18-11-9 15:58
我唔會俾我B飲,39547,唔知佢食過咩同有無病,輕如藕感冒嘅菌都有機會經母愛傳染俾BB。
...

即係你冇奶比你個B飲,佢喊到拆天嘈住所有人,都唔接受人哋好意?
成程機你會點解決?全機必須包容包容?
MICMATL
|
yinyin1981 發表於 18-11-9 17:04
即係你冇奶比你個B飲,佢喊到拆天嘈住所有人,都唔接受人哋好意?
成程機你會點解決?全機必須包容包容?
...

咁又係幾麻煩,就算全機包容,個B都餓暈或者喊到失聲,唔吸人哋啲奶,吸住盒裝奶或豆奶,機上應該有些少存貨供應嘅。
stepo
|
真奶媽
iris2014
|

Sorry我真係接受不到bb飲其他人的母乳...... 因為我覺得母乳係好私人的東西..... 就算用樽餵都接受不到

Ho_BB
|
Jen_Rowen
|
我估所有媽媽都無法忍受自己的bb要飲人地既「人奶」。我估所有媽媽都冇可能吾預備後備奶粉就咁上機!正常上機前泵定奶雪應該吾難。完全咩準備都冇,是未真是做人阿媽?
ctsang
|
十分鐘 發表於 18-11-9 15:29
偉大
但香港媽媽一定跳出來表示無法忍受其他人餵自己小BB,八啦八啦
...

你好有先見之明
emimi
|
我覺得
1, bb食慣樽奶粉竟然一埋身識食人奶?
2,呀媽連奶粉都帶唔夠?同bb出門可以唔記得帶錢都唔可以唔帶奶粉啦