醫生手摸準確定係超聲波準確?

蔡小姐0712
|
今日返政府醫院產檢,30週幾,醫生摸肚又量下度下咁,跟住就話叫我過兩個禮拜翻去照超聲波,佢話bb可能偏大好大。我就話,我上個禮拜一先係私家照完,bb size係中碼,俾咗結果醫生睇。佢話可能肚皮厚摸得唔清楚,都係照多次好D。咁我話ok,反正過兩週我都打算出去照多次,睇下bb轉頭未。
咁其實醫生手摸準確定係超聲波準確Dd
我要做媽媽
|
我覺得肯定系超聲波準確喇
蔡小姐0712
|
我要做媽媽 發表於 18-11-9 16:10
我覺得肯定系超聲波準確喇

俾個醫生講到我都有D驚驚哋,佢話bb偏大好大
cookingbaby
|
蔡小姐0712 發表於 18-11-9 16:08
今日返政府醫院產檢,30週幾,醫生摸肚又量下度下咁,跟住就話叫我過兩個禮拜翻去照超聲波,佢話bb可能偏大 ...

唔好咁擔心,我個人就覺得超聲波準喇。
KILW
|
直頭覺得手摸同亂估無分別,一定係信超聲波。
蔡小姐0712
|
KILW 發表於 18-11-9 18:10
直頭覺得手摸同亂估無分別,一定係信超聲波。

嗯嗯,我霖霖下都係,信超聲波
lolitaloves
|
我信超聲波
Carmen8080
|
用手完全斷估
cavy0511
|
今日返政府醫院產檢,30週幾,醫生摸肚又量下度下咁,跟住就話叫我過兩個禮拜翻去照超聲波,佢話bb可能偏大 ...

梗係超聲波啦
yoyocandy
|
蔡小姐0712 發表於 18-11-9 18:18
嗯嗯,我霖霖下都係,信超聲波

我果時私家同政府照都話大碼8.3磅 點知出來7.5磅中碼
我想順產 後來催生不成bb心跳減慢變左緊急開刀
吾驚得多 ..... 有d野不是預算或控制範圍內 .... 有兩手準備最穩陣
angela96
|
一定係超聲波,我同你相反,我係超聲波照到過大,同返政府講佢手摸話唔係!最後出世同超聲波一樣
hamsterma
|

超聲波比較準
我要做媽媽
|
回覆 蔡小姐0712 的帖子

個人既話,我覺得太主觀喇,你都咪信太多,等超聲波喇
haha748494
|
我較為相信超聲波較為精確。
Biji1314
|
回覆 蔡小姐0712 的帖子

超聲波度到size, 手摸點可以作準
Mrswong_JM
|
手摸都得就唔洗要照超聲波啦,個醫生咁都得嘅
hoimin
|
我同你相反 手摸話胎偏細3週 嚇死我 我同傍講話私家一直話細一週 佢都話保險d 要我返醫院 照左超聲波 醫生話冇事 胎係中碼偏細 所以唔使相信手摸 冇意思 完全唔科學化
sk21208
|
頭仔位置我覺得手摸都ok嘅 size就唔好太信
RubyYu07
|

肯定超聲波睇準確啦

RubyYu07
|
angela96 發表於 18-11-9 22:12
一定係超聲波,我同你相反,我係超聲波照到過大,同返政府講佢手摸話唔係!最後出世同超聲波一樣
...

手摸都係憑經驗,都會判斷失誤架!