英國牛奶

Sobored
|
有冇人知點解英國啲牛奶咁難飲?有陣怪味,知唔知英國邊到可以買到啲正常既牛奶?
ChloePP
|
點會呀。。係咪你飲唔慣?英國D牛奶新鮮有牛奶味。你可以買室温,經過UHT的牛奶,睇下會唔會慣D?
ctsang
|
係唔係唔慣飲太重牛奶味嘅牛奶啊,試下低脂會無咁重味
我要做媽媽
|
我都覺得系你未習慣?
EMILY03
|
我都覺英國牛奶好難飲, 新鮮的都係
vivian520
|
死啦!我勁鍾意飲英國嘅牛奶!
我係香港反而唔飲鮮奶
去到英國日日都要2公升返屋企飲
Sobored
|
EMILY03 發表於 18-11-9 16:25
我都覺英國牛奶好難飲, 新鮮的都係

終於有同道中人
Sobored
|
ChloePP 發表於 18-11-9 16:18
點會呀。。係咪你飲唔慣?英國D牛奶新鮮有牛奶味。你可以買室温,經過UHT的牛奶,睇下會唔會慣D?
...

有「英國牛奶味」
單獨飲真係飲吾落
Sobored
|
vivian520 發表於 18-11-9 16:28
我係香港反而唔飲鮮奶
去到英國日日都要2公升返屋企飲 ...

點解你覺得佢好味呢
caramom
|
我覺得Cravendale semi-skimmed幾好飲
ARS_fans
|
以前係英國讀書牛奶真係好平,當水咁飲
JD930    發表於 18-11-9 16:44
MM2H
|
英國牛奶好飲,香港大多係"奶固體" 開嘅奶,唔算真牛奶,自覺好難飲,應該係習慣口味問題
bosch
|
難飲咪唔好飲.... 飲其他野.
VivienMan
|
Sobored 發表於 18-11-9 16:12
有冇人知點解英國啲牛奶咁難飲?有陣怪味,知唔知英國邊到可以買到啲正常既牛奶?
...

我都覺,好似有陣膠味咁,試過2個牌子都係怪怪地味!
birdbird
|
vivian520 發表於 18-11-9 16:28
我係香港反而唔飲鮮奶
去到英國日日都要2公升返屋企飲 ...

me 2.
我觉得英國d 奶又平又好飲
永然
|
覺得難飲咪飲過第樣囉,又唔係必要嘅
洋洋
|
好好飲喎,4 pints 1 鎊勁抵又好飲
1998Ruby1998
|
點會吖,我日日飲喔?我飲到唔想停,我飲普通「超市牌」(即 Sainsbury's、Morrisons、Tesco....)。

藍色係全脂,好濃,同盒裝北海道純牛奶近似,但印象中係更濃。我班內地同台灣朋友好鍾意,但我覺得麻麻,可能唔慣咁濃。
綠蓋係半脫脂,呢隻好唔穩定,有時候覺得好飲,有時候覺得有陣奇味。
紫色係重 protein,呢隻我覺得超難飲。
黃色係 1% fat,呢隻會似返香港嘅奶,但再香 d。
紅色係脫脂,但你唔會覺得係 skimmed,會比較甜。

香港嘅奶,完全唔係奶,係奶白色嘅水,尤其係脫脂。香港嘅麵包,更加唔係麵包。英國平靚正,£ 1.1/4 pint 奶,所有顏色都一樣價。香港買奶貴,仲要全脂奶係貴 d。白方包、麥方包 £ 70p 一大條,仲要又香又滑,香港嘅方包簡直係被比下去。

我買開黃色同紅色奶,黃色我覺得好飲 d,不過黃色只有 2 pint 同 4 pint 揀,而且唔係間間超市都有。你試下買紅色飲,應該會容易入口 d。
almaly
|
Sobored 發表於 18-11-9 16:12
...

Organic或local農場出嗰D有無試過?奶味更香。比普通的好飲。又或者試下植物煶煉嘅奶:oat, almond, rice之類,大把選擇。
stkyo
|
唔難飲,可能我日日飲,飲慣左,但我覺得唔夠味,似水

香港個D結D濃D

利申,我只飲全脂奶