如何改變自己

冬瓜籽
|
自己報復心很強,人也很執著,應該如何學習放開懷抱
Cute_Rabbit
|
肯面對同改變已成功踏出新一步!

有什麼事令你報復心強呢?
kimberlybaby
|
Cute_Rabbit 發表於 18-11-9 16:41

點檥可以面對自己?
我C6成日吾面對現實,成日覺得自己會發達,又要認叻,又吾認輸
小星星1
|
冬瓜籽 發表於 18-11-9 16:37

係,對我差嘅人,我一定要對返佢衰!

Cute_Rabbit
|
kimberlybaby 發表於 18-11-9 16:46
點檥可以面對自己?
我C6成日吾面對現實,成日覺得自己會發達,又要認叻,又吾認輸
...

有些人又認叻,又唔認輸,因為身邊冇朋友或親人指正佢。 不過就算你指正佢,佢都會覺得你係另類。 可能要好幾個人指出佢問題,佢才會反省覺悟。
mini1204
|

當你令人討厭到身邊無哂朋友親人嗰陣你自己會改變
skybiebie
|

當仇恨到一個點自己都唔鐘意自己個時,或者報復到好攰個時。。。睇多d 心靈嘅書,反覆練習下人地教嘅方法,慢慢會有進步的
Yibu
|
報復傷既都係自己, 因為時間花在報復上, 自己都唔會有好處.

最好係做好自己, 叻過佢, 做人有選擇過佢, 生活得比佢好.
維仔媽媽
|
斷捨離,通過減物改變自己的內在思想,同時睇書,需要睇大量的正能量的書改變自己,多留意身邊的事物,小小的善都令人感到溫暖。
Poyau
|
想改善已踏出成功第一步
littlecar
|

其他人其實同你無咩關係,你在意得幾多個,庸人自擾!

呀紫CANDY
|

冇ga!凡事睇開的!對自己好人地好!加油!
bosch
|
touchwood 等年紀大見多d 人死,或等自己有大病,咁人會易d 放下堅持。
Ononluk
|
問下自己,妳想報復嘅人仲有無喺妳今天嘅生活存在,如果答案喺否定咁何必仲讓呢個所謂愁人影響自己今日嘅生活。如果呢個人仲喺度對你有負面影響,你真的避無可避就勇敢反抗
Yubi.T
|
離開一吓熟習的環境,出去散散心,返去嚟已經可以變成另一個人咁,只要你有決心
vivibabyvivi
|

報復心強既人好恐怖,咩事會令你咁?有冇啲例子?
靚媽媽
|

怨怨相報何時了。

佢傷害過你,算了。 如果你又懷恨在心,去害番佢,第時都會再受番。

或者你前世同佢有d因怨,今世佢傷害你,你咪當還番比佢,無拖無欠。
冬瓜籽
|
Cute_Rabbit 發表於 18-11-9 16:41

例如好似公司有男同事開門怕蝕底,我會密謀下次如果有同樣機會會報返仇。又啲女同事特登企係度等我開門之後撞到我即刻攝入去,我又密謀下次報返仇
冬瓜籽
|
vivibabyvivi 發表於 18-11-9 21:29
報復心強既人好恐怖,咩事會令你咁?有冇啲例子?

例如好似公司有男同事開門怕蝕底,我會密謀下次如果有同樣機會會報返仇。又啲女同事特登企係度等我開門之後撞到我即刻攝入去,我又密謀下次報返仇
冬瓜籽
|
Yubi.T 發表於 18-11-9 20:39
離開一吓熟習的環境,出去散散心,返去嚟已經可以變成另一個人咁,只要你有決心
...

嗯,嚟緊有旅行,希望可以改變下