淘宝官集

car15
|
各位JM想问一下淘寶官方集運自提點, 係咪已經冇郵局自提選择?
即職郵局自提已取诮? 抑或仲有但我搵唔到呢!!
應剔入边到才搵到呢? 先谢!!
Bling11
|

係,已經冇得在郵局自取,但又多咗自提櫃可選擇,以前所謂「便利店自取」即等如郵局自取,而家就改為等如其他快递站或自提櫃自取
oceandeepsea
|
我果區唔見有郵局,有中通,多寶,4px
car15
|
Bling11 發表於 18-11-9 19:18
係,已經冇得在郵局自取,但又多咗自提櫃可選擇,以前所謂「便利店自取」即等如郵局自取,而家就改為等如其 ...

唔怪得搵唔到喇 !! 我樓下嗰間郵局以前可以自提 行落去就可以拎到!!
已我住呢度冇自提櫃 我又要搭車去別處拎

andyman
|
car15 發表於 18-11-9 21:37
唔怪得搵唔到喇 !! 我樓下嗰間郵局以前可以自提 行落去就可以拎到!!
已我住呢度冇自提櫃 ...

我呢邊有郵局取呀!!係唔係你件貨太大咋.
car15
|
andyman 發表於 18-11-10 00:48
我呢邊有郵局取呀!!係唔係你件貨太大咋.

我都未買,只係揀定自取點 已經冇得選擇 郵局自提
k800320
|
我都想問其實多寶4px安全, 因為我以前都係用順豐集運
totoro
|
car15 發表於 18-11-9 16:40
各位JM想问一下淘寶官方集運自提點, 係咪已經冇郵局自提選择?
即職郵局自提已取诮? 抑或仲有但我搵唔到 ...

未用過淘寶官方集運。剛要直送到香港(已揀香港地址),下單後地址變東莞集運地址(另加海外運費)。
我不知道是不是會送到香港?
hkken04
|

回覆 totoro 的帖子

一般, 你選左香港的地址會出現兩個選項, 一個是直送, 一個是集運, 而標準預設是集運, 所以若果你是想直送就要選返直送, 似乎你只是確認左, 所以就會去左集運倉啦.而集運而家有兩個選項, 菜鳥同順豐, 預設係菜鳥, 即係4PX.
若果真係這樣的話, 你會係你的訂單項目金額下面見到"集運"兩個字.
totoro
|
hkken04 發表於 18-11-13 20:14

一般, 你選左香港的地址會出現兩個選項, 一個是直送, 一個是集運, 而標準預設是集運, ...

見官方直送,冇入官方直送就確認。
地址變了集運(四方),又收了海外運費。
問到時會發貨到集運,之後集運會發貨到香港嗎?

hkken04
|

首先應該係無收你海外運費, 因為是到國內段, 你可以看一下單有沒有運費這一個金額; 而集運是不會主動到香港, 顧名思義, 它是要你集合運到香港, 當貨品入左集運倉, 你就可以按"集運"呢個鍵, 就可以集運, 步驟好似有朋友貼過教學. (可以在物流中查看到貨品是否已入倉, 而4PX亦會以SMS通知你貨品已入庫)有兩點你要注意是: 集運的倉存是有時效的, 國內是入庫之後20天免費, 之後就要收錢; 香港若果是派送沒有限制, (當然多次派不到怎樣處理我就未試過), 而自取而家好似係7日. 第二是件數,重量同體積都有限制, 最多每次20件, 體積同重量我就唔記得啦.
即係話你可以買多幾件野, 一齊運落來, 會比d.