工人放假回鄉, 返港後有了bb?

紫薯NaNa
|
如題!!都要照養佢10個月+坐月+醫療費用嗎?
當然只是預防萬一....所以想完約前先放她大假....如她不ok...就為有炒.....jm明白嗎?
elmowong108
|
紫薯NaNa 發表於 18-11-9 16:43
當然只是預防萬一....所以想完約前先放她大假....如她不ok...就 ...

上次我姐姐放假回鄉,agency 要求姐姐回鄉前打避孕針。你問下續約的agency
birdbird
|
當然只是預防萬一....所以想完約前先放她大假....如她不ok...就 ...

工人生仔、產檢费用, 僱主不用負責
seenfu
|

如果佢已經做滿40周就會有有薪產假。 期間睇醫生有假紙就等同病假計算。 僱主因僱員大肚而炒, 係犯法嘅。 你上勞工處個網睇下啦。 揾Agent 處理啦。
紫薯NaNa
|
birdbird 發表於 18-11-9 18:47
工人生仔、產檢费用, 僱主不用負責

就算哩d費用不用負責 假如姐姐有左 係屋企照顧佢十個月同睇佢坐月都麻煩 到時幫輕唔到自己不特只 自己仲要唔多唔少要睇住佢 膽心多樣野
紫薯NaNa
|
elmowong108 發表於 18-11-9 18:42
上次我姐姐放假回鄉,agency 要求姐姐回鄉前打避孕針。你問下續約的agency
...

就算有哩樣野打 我都唔想駁
因為本身一向唸住請2年 跟住係家人湊
birdbird
|
紫薯NaNa 發表於 18-11-9 22:25

其實工人就算在香港, 都有機會大肚。
當工人大肚, 僱主唯有諗下用咩方法氹工人返家鄉生仔。
紫薯NaNa
|
birdbird 發表於 18-11-9 22:33
其實工人就算在香港, 都有機會大肚。
當工人大肚, 僱主唯有諗下用咩方法氹工人返家鄉生仔。
...

我都明生b 係任何人權利 但我地香港打工仔唔同 我地都只係返工放工 住返自己屋企
但姐姐會大肚十個月都住僱主屋企 到時真係妹仔大過主人婆 冇幫輕自已之佘仲要加重負擔

紫薯NaNa
|
但放心 姐姐未放假 未回鄉的 只是問定jm 會點做...
birdbird
|
紫薯NaNa 發表於 18-11-9 22:38
我都明生b 係任何人權利 但我地香港打工仔唔同 我地都只係返工放工 住返自己屋企
但姐姐會大肚十個月都住 ...

我覺得最無賴的工人 係在港生仔, 放產假住僱主家用咗僱主個床位, 撹到僱主想請個工人頂替大肚工人都冇地方比人訓。唔係個個僱主家有幾千尺及多間房比額外工人訓
shirley_chiang
|
紫薯NaNa 發表於 18-11-9 22:25

你千萬不要告知只請這2年時間,跟住你不再請新工人,因她有權追討你遣散費㗎!
lily-of-valley
|
產險唔使包架。 佢生仔醫院亦不用你包。 你只比產假人工。

坐月? 佢地無坐月, 你唔使服侍工人返轉頭, 唔使幫佢煲羗醋。
PCCW2319
|
紫薯NaNa 發表於 18-11-9 22:23
就算哩d費用不用負責 假如姐姐有左 係屋企照顧佢十個月同睇佢坐月都麻煩 到時幫輕唔到自己不特只 自己仲要 ...

唔可以叫做照顧佢10個月。即我地大肚都要返工工作啦!

老闆唔會幫我地付定期檢查費及入醫院生仔費用一樣。

只不過坐月係僱主家, 可能做成不便。 但生左BB(坐月)可唔可以留係僱主家, 就另1個問題。