日日睇英文書

mandy952
|
終於見成績,阿仔英文科考試竟然高過中數
umama
|
Good! 日子有功
panyeung
|
mandy952 發表於 18-11-9 16:57

不過要佢肯睇先得㗎,我個衰仔凈係鍾意睇漫畫
mandy952
|
panyeung 發表於 18-11-9 17:01
不過要佢肯睇先得㗎,我個衰仔凈係鍾意睇漫畫
...

唔肯架,到今日都係要陪讀架
fundfund
|

幾大?每日睇幾耐?
yiyiyi
|
幾多年級?
Poyau
|
恭喜 日子有功
stepo
|

hohoho36
|
幾大?我個仔都唔肯睇
MM2H
|
閱讀習慣確不能睇少,仔仔叻,你都辛苦了
Cheddar85ang
|
媽媽伴讀日子有功
閱讀真係識多好多字
starbuckscoffee
|
^—^
|

1998Ruby1998
|
恭喜曬!呢個時候你更加要鼓勵佢「你肯花時間睇下書,開心下之餘亦成績上有進步!繼續努力吖!」
bobo620
|
想問睇英文書要唔要解釋比佢聽
Sumyeema1
|

英文睇書真係幫到成績。

我仔睇好多中文書,但仍錯字連篇……都要靠死記硬背。同佢溫書好辛苦。
tsung
|

mimi222shi
|
文法同作文,主要靠閱讀!
Mrs.Luckycat
|
語文真係要慢慢浸,要有毅力。日子有功。
mandy952
|
hohoho36 發表於 18-11-9 17:19
幾大?我個仔都唔肯睇

小3,小1開始要日日睇,好抗拒,但而家漸入佳境,唔可以話英文好好,同直資神校學生當然冇得比,但起碼正正常常咁做到份卷,唔再抗拒睇英文文章同做英文補充。
過程好漫長,基本上係我讀一句,佢跟住讀一句,有音頻都冇用,太快佢聽唔到。點懶都唔可以懶個仔,見過唔少3,4年級見到英文閱讀理解,睇都唔睇,諗都唔諗就話唔識,唔做或求其做,咁就浪費6年光陰,亦浪費左個細路。
基本上真係每日15至20分鐘已經足夠,唔可以太多,否則佢會非常抗拒。
但發覺太著重英文,忽略左中文同數學。