自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Usborne look inside 系列。好適合小朋友看。又有圖畫。
Curious George 都好有趣

公爵府

畀面勳章

mandy952 發表於 18-11-10 16:55
係,就算佢自己睇都係扮睇,只有讀出聲先知佢真係睇左

如果唔鍾意睇好難扮到,長時間攞住本英文書。

珍珠宮

個個小朋友性格不同。
我個女是不喜歡我陪讀,细個幼稚園時我有我讀,佢有佢翻床。我都堅持讀。又買有閲讀筆的圖書给她㸃來聽,佢又可以看,慢慢另到她有興趣。
佢看書是吾肯讀出聲,吾可以問她點解。所以我用DVD 吸引地,如Pepa pig佢有興趣看,跟著就去書局買書佢自己看。

Curious George 亦是由DVD 開始到故事書
Charlie & rola 亦如是。
到小二已可以一套套英文書看。買書我是無限支持。書展差不多年年去。

小一至現在高小英文聆聽,Oral 都次次拿 A, 發音又準,不用補習。

選圖書,给小朋友自己選佢喜歡的圖書,我個女喜歡動物類型,就選動物開始。

到現在Harry potter 已睇了2本,DVD 同她一起看。因為之前可以去universal 玩,看得好起勁!

全靠看英文書,英作又好高分。
她可以在英文教深一年的學校,每個學期都全级頭1,2。

琥珀宮

kirstyau 發表於 18-11-10 18:06
如果唔鍾意睇好難扮到,長時間攞住本英文書。

所以我知佢扮睇,之後要佢讀出聲。不過真係要慢慢黎,通常開高收低,叫佢讀晒,佢就講價,話一半

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mandy952 發表於 18-11-10 17:09
oxford reading tree

呢個系列真係幫到我女唔少
而家啱啱6歲
睇lv 12 都無難度

我伴讀一人一頁
佢非常enjoy 同追住要睇

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mandy952 發表於 18-11-10 18:39
所以我知佢扮睇,之後要佢讀出聲。不過真係要慢慢黎,通常開高收低,叫佢讀晒,佢就講價,話一半
...

我女都鍾意讀出聲
習慣一人讀一頁
所以如果我無睇佢一個人都讀出聲

首頁

尾頁

跳至