1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

岩岩同仔仔IN左一間,考既野都幾多

切形狀、切LEGO、考對顏色+講係咩野顏色、叫咩野名+幾多歲+媽咪去左邊度(媽咪無入試場,淨係我帶)、講物件名稱 + 答左去問可唔可以食,例如,答左的士,老師問:的士食唔食得㗎、指眼耳口鼻頭髮肚、俾玩具識唔識捉住同講多謝、最後要識推凳

好似咁多

男爵府

kcchan521 發表於 18-11-9 17:21

切形狀、切LEGO、考對顏色+講係咩野顏色、叫咩野名+幾多歲+媽咪去左邊 ...

穿繩、形狀/顏色分類

子爵府

kcchan521 發表於 18-11-9 17:21

切形狀、切LEGO、考對顏色+講係咩野顏色、叫咩野名+幾多歲+媽咪去左邊 ...

越多人報名嘅學校interview就越求其, 最誇張應該算係啟思, 成班家長同小朋友係一個非常狹窄嘅課室, 課室 凳嘅位置係放到 ,所有家長大髀貼住大髀咁座, 老師用毛公仔講故事, 逐個小朋友問乜嘢名, 跟住畀啲動物貼紙俾小朋友,然後叫小朋友貼番適當嘅位置, 跟住唱一首只有30秒嘅歌, 所有小朋友都未warm up就已經完, 整個面試過程少於15分鐘, 真心講 就算 佢揀咗我 個女,我都唔會去呢間 樣樣求求其其嘅學校

大宅

In過一個考埋數目字,要根據老師提出既數字拎返咁多粒積木出來。仲有要砌四塊拼圖。

別墅

baby668 發表於 18-11-11 10:48
越多人報名嘅學校interview就越求其, 最誇張應該算係啟思, 成班家長同小朋友係一個非常狹窄嘅課室, 課 ...

係咪帝堡城果間

大宅

shansqr 發表於 18-11-11 16:57
係咪帝堡城果間

屯門啟思都係咁,課室都ok闊,但啲要家長又迫埋坐

大宅

越多人報名嘅學校interview就越求其, 最誇張應該算係啟思, 成班家長同小朋友係一個非常狹窄嘅課室, 課 ...

多人報多人in,自然要加快流程
課室細先係重點

子爵府

emmmacyk 發表於 18-11-12 09:06
多人報多人in,自然要加快流程
課室細先係重點

其實我一直都唔贊成,老婆同個女報咗 12間橫跨三區既幼稚園, 但係經歷過十間面試之後, 真係有好好嘅寶貴經驗, 呢四百幾五百蚊報名費絕對值得比, 因為你會清楚睇到,唔同學校嘅做事方式, 好似我個女去靈糧堂面試, 佢都不知玩得幾開心, 臨走前副校長同佢拜拜,仲問我個女,今日見到你好開心喎

另外太太報咗兩間救世軍, 去到面試真係大開眼界, 有貌似成功人士嘅父母去面試, 亦有穿著爛底衫行為粗魯,不知所謂嘅疑似綜援家長帶小朋友去面試, 見到呢啲龍蛇混雜嘅學校, 就算佢肯收我都要好認真諗下,究竟應唔應該比佢讀

男爵府

baby668 發表於 18-11-12 18:37
其實我一直都唔贊成,老婆同個女報咗 12間橫跨三區既幼稚園, 但係經歷過十間面試之後, 真係有好好嘅寶貴 ...

好認同你講龍蛇混雜救世軍。我仔出世第一時間報,話好難入,上星期去面試,校長講野悶到暈,好似照稿讀,小朋友係出面玩,咩家長都有,我觀察到老師最識同新移民家長傾,我地香港人道無咩理。

男爵府

baby668 發表於 18-11-12 18:37
其實我一直都唔贊成,老婆同個女報咗 12間橫跨三區既幼稚園, 但係經歷過十間面試之後, 真係有好好嘅寶貴 ...

你指嘅係平田救世軍?

子爵府

snow333 發表於 18-11-12 21:20
好認同你講龍蛇混雜救世軍。我仔出世第一時間報,話好難入,上星期去面試,校長講野悶到暈,好似照稿讀, ...

其實唔係啲老師鍾意同啲新移民傾計, 係啲疑似綜援漢或新移民,會咬住啲老師唔放, 越窮嗰班人,講嘢就最惡,又最麻煩, 當日聽校長講嘢嗰陣,見到一個著住粉紅色T裇加螢光波褲,接近60歲阿伯係咁問校長, 係咁問, 我心諗 我係個校長,我都會覺得要招呼哩班人,絕對係好很煩

侯爵府

畀面勳章

我都有in啟思, 內容同你講的差唔多,
但我就發現in的家長們比較斯文d,
對我來說呢點都重要

子爵府

Mrs.KarenTse 發表於 18-11-13 17:00
我都有in啟思, 內容同你講的差唔多,
但我就發現in的家長們比較斯文d,
對我來說呢點都重要

不能完全同意, 去其他幾間interview,啲家長質素好明顯比啟思好好多, 只可以講係唔會好似救世軍,咁多綜援漢同埋 新移民

珍珠宮

回覆樓主

我報4間
有一間因我感冒,唔想傳染比其他小朋友無去到
原來其他家長報咁多間

禁止訪問

別墅

snow333 發表於 18-11-12 21:20
好認同你講龍蛇混雜救世軍。我仔出世第一時間報,話好難入,上星期去面試,校長講野悶到暈,好似照稿讀, ...

你地係咪報半日制架?
我見全日制面見冇其他家長
個校長好pro解釋得好楚佢地上堂分班學咩,老師點教法。。同埋校工好nice
基本上面見都冇考小朋友,只係同家長傾計

子爵府

moon7632 發表於 18-11-14 00:27
畫圖,跳舞(綠茵)

收左冇乜其他想見,希望老師係有愛心的老師,但見救世軍的老師,個個都好 ...

有個教育界嘅朋友話比我聽,救世軍係香港最top嘅幼稚園其中之一, 因為救世軍嘅幼稚園都係用中央教材, 所以佢哋係做得非常出色, 但係因為出名,所以好多新移民,雙非,綜援人士都會去爭

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至