三人家庭一個月搵幾錢先可以搬出去住

Cindy525
|
我想問吓一個三人家庭(兩夫妻(emoji)加個小朋友(emoji)(emoji))
。一個月要有幾多錢收入。先至適合/搬出去租屋住?
事關我同我老公。好想搬出去。但係又驚應付唔來。
pearluffy
|
屋租:>$12000、視乎你想住邊區、幾多間房,應該唔會諗住劏房吧?劏房都唔平。
水電媒寬頻:$500-$1500,視乎用量、但三人家庭其實$1000走唔甩
伙食:>$4000,視乎營養、出街食定自己煮
交通:>$1000,視乎生活圈、租住地方同返工距離
儲蓄:點都要儲下錢、如果搬出嚟兩公婆會冇晒儲蓄就不建議、因為有時會有突發開支,例如睇醫生⋯
可能仲有講漏、但一個家開支真係唔少、尤其要租屋就更大了
sinohk33
|
pearluffy 發表於 18-11-9 17:41
屋租:>$12000、視乎你想住邊區、幾多間房,應該唔會諗住劏房吧?劏房都唔平。
水電媒寬頻:$500-$1500,視 ...

未計傢俬,電器。

租屋要兩個月按金,一個月上期,仲要地產佣金。

你冇五萬蚊係手,都唔好諗。
asukav6
|
你羅列哂所有開支出來先,人人要求唔同,買樓同租樓已經係2回事啦
SASA滾
|
樓主你住邊區,我朋友最近租屯門2百幾呎1萬到,另一個租左觀塘區2百幾呎13000。
當你係ftm,大約數
租金 12000, 水電煤 2000, 買餸 4000計埋你1日3餐, 日常用品 1500, 上網同電話費 500, 交通費 1000,你c61個月洗費1日100計埋早午餐,小朋友開支先難預,當你小朋友係bb就 1000,當飲人奶唔洗睇醫生,如果小朋友讀緊書,買書買校服雜費校車費都唔少。
我朋友1家3口4萬1個月,月月清,1毫子都無俾個4大長老,0娛樂,0興趣班,日日煮飯唔煲湯,星期日唔係在家,就去6299家痴1日2餐,小朋友放長假食完午餐就去圖書館嘆冷氣當娛樂,小朋友全部2手衫,0 玩具,我朋友成日都話為生存而活,唔好講生活。
taiwoon
|
要睇你想住邊區
小朋友幾大
大約家庭收入2萬尾3萬
都應該可以應付
美之選468
|
起碼要25000/月 UP先可以考慮
SASA滾
|
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21511577

樓主我朋友話手頭至少要有6萬先好諗搬,上期下期1口氣俾3個月過3萬,煤氣電費按金,買傢俬電器杯杯碟碟都洗唔少,搞掂曬至少留10000係手。
樣禾糖
|
SASA滾 發表於 18-11-9 22:53
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21511577

樓主我朋友話手頭至少要有6萬先好 ...

老實說,得返$10000係手,其實好危險
kaman0617
|
Cindy525 發表於 18-11-9 17:22
我想問吓一個三人家庭(兩夫妻(emoji)加個小朋友(emoji)(emoji))
。一個月要有幾多錢收入。先至適合/搬出 ...

唔計買入伙電器床、屋租按金!
唔洗供養父母都要最少$35000,租金約$12000、水電媒$1500、仲有一堆生活開支未計
SASA滾
|
樣禾糖 發表於 18-11-10 21:26
老實說,得返$10000係手,其實好危險

老實講,如果2公婆連10萬儲蓄都無,唔好話搬,月入唔過4萬連諗都唔敢諗。
不過好多jm唔想受6299氣,用錢買到自由同快樂,唔會諗危唔危險,倒不如諗點找多點仲好。
樣禾糖
|
SASA滾 發表於 18-11-11 01:44
老實講,如果2公婆連10萬儲蓄都無,唔好話搬,月入唔過4萬連諗都唔敢諗。
不過好多jm唔想受6299氣,用錢買 ...

最怕突然有事,但無錢應付,要返去跪低咋,到時仲衰。
kunn
|
之前我ftm, bb剛出世,老公搵3萬,租12000,真係月月清,冇俾任何家用,好慳
sinohk33
|
樓主,提下你,最貴係阿B睇醫生。
SASA滾
|
樣禾糖 發表於 18-11-11 02:22
最怕突然有事,但無錢應付,要返去跪低咋,到時仲衰。

我之前都係其他post咁講過,點知俾jm串我,唔通要揸頸就命。
jacobkit
|
唔洗工人,最少4萬,要就五萬
sweetiesbear
|
Cindy525 發表於 18-11-9 17:22
。一個月要有幾多錢收入。先至適合/搬出 ...

搬出去就要勁慳錢、唔好諗去旅行、買名牌
馬爾太
|
SASA滾 發表於 18-11-11 10:10
我之前都係其他post咁講過,點知俾jm串我,唔通要揸頸就命。

講事實都俾人串??
SASA滾
|
馬爾太 發表於 18-11-11 17:40
講事實都俾人串??

喺呢版唔反99, 就算係講事實,都係罪嚟㗎。