自由講場

跳至
Nil  

首頁

尾頁

珍珠宮

樣禾糖 發表於 18-11-9 17:51
我係80後,普通家庭,有學野,有補習,有好多玩具。
身邊朋友都差唔多。
...

我都係

伯爵府

vkm2014 發表於 18-11-9 17:33
睇咗之前post,發覺出生在7,80年代既人比較惨,因為d父母為生而生,大部分d老豆都吾識諗、教,仲要冇錢養! ...

咁都可以一概而論?

我父母雖然無咩讀書,但絕對有教做人應有既態度同行為!

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

男爵府

回覆樓主:

我70後,細時屋企係無乜多餘錢,但要一定無捱冷捱餓,真係無興班,但以前同街坊小朋友玩得好開心,父母同街坊鄰居關係都好好,大家 都會守望幫助,但反觀而家各家自掃門前雪,小朋友亦都係各有各揸住啲電子產品。 只可以咁講唔同時代大家嘅需求唔同, 冇得比較邊個幸福。

伯爵府

你係唔代表人人係

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Fion_Chan 發表於 18-11-9 19:07
我又加多個零

我都跟隊加多個零。

不知所謂。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

睇咗之前post,發覺出生在7,80年代既人比較惨,因為d父母為生而生,大部分d老豆都吾識諗、教,仲要冇錢養! ...

邊個話???有乜嘢憑證???
做咗幾多個研究數據???
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

tester5 發表於 18-11-9 20:34
我都跟隊加多個零。

不知所謂。

我跟你呀。

真係不知所謂。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

以前學校有課外整手工,煲冬瓜,織頸巾,綉花,小童群益會大把野玩,整野食,出外參觀,免費,不知幾充實

男爵府

屋企小康,父母好慳儉,不過好捨得比錢我哋學習不同興趣,學芭蕾舞去毛妹學,反而我而家既家境相對父母當年好,但都唔捨得比個女去毛妹。

男爵府

对不起!得罪了很多人!或者自己表達能力差,加上小時候過得很苦,自己爸爸对屋企不負責任,常向親戚借錢,一時說錯了話,大家當我冇講過!此話題應终止了,Sorry

珍珠宮

70後,讀書靠自己,選中學,選大學,選老公都是自己,父母給好大自由,讀書無乜壓力。
中學才參加學校的課外活動。中六開始要補習,做暑期工,

父母現在安享晚年,他們不用為我們付首期。他們沒有陪玩,現在是我們陪他們。

知足,感恩,您的潛力會是好大。我亦知道怎樣教養下一代。

寶石宮

2023年兔年勳章

crystal媽咪 發表於 18-11-9 20:36
我跟你呀。

真係不知所謂。

成千萬 想唔地裂都唔得

寶石宮

Poyau 發表於 18-11-9 23:39
成千萬 想唔地裂都唔得

我冇睇曬咁多人嘅回應。好鬼火滾。 我cap咗一樓嘅圖

男爵府

寶石宮

2023年兔年勳章

crystal媽咪 發表於 18-11-9 23:40
我冇睇曬咁多人嘅回應。好鬼火滾。 我cap咗一樓嘅圖 :hold ...

息怒
樓主開帖希望他人感同身受 但事與願違
現在可能更難受

男爵府

crystal媽咪 發表於 18-11-9 23:40
我冇睇曬咁多人嘅回應。好鬼火滾。 我cap咗一樓嘅圖 :hold ...

請息怒,已反省

男爵府

Poyau 發表於 18-11-10 00:03
息怒
現在可能更難受

多謝体諒!

Poyau    發表於 18-11-10 00:59

寶石宮

Poyau 發表於 18-11-10 00:03
息怒
現在可能更難受

唔打算公開。不過佢一口氣鬧曬七、八十年代嘅人同父母,係有啲慶……

Poyau    發表於 18-11-10 11:56

寶石宮

vkm2014 發表於 18-11-10 00:13
請息怒,已反省

我唔打算公開,不過坦白講係有啲慶。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

首頁

尾頁

跳至