政府唐篩檢查, 話高風險, 好擔心

man_smile
|
今日收到電話話我 1:110
我高齡, 所以好擔心
做咗 nifty pro, 但未有報告

係咪要抽羊水?
musiccisum
|
man_smile 發表於 18-11-9 19:19
我高齡, 所以好擔心

咁頸皮係幾多?

等埋nifty報告先,就算抽羊水都無咁早抽到的。

man_smile
|
musiccisum 發表於 18-11-9 20:29
咁頸皮係幾多?

等埋nifty報告先,就算抽羊水都無咁早抽到的。

頸皮1.47
bchuma
|
我高齡, 所以好擔心

高風險唔係一定有事! 抽羊水先確診吧
pkh0207
|
我高齡, 所以好擔心

做左nifty pro 就直接等埋先。nifty 準確度比唐氏高。
因為高齡,政府唐氏計埋年紀一定會拉低左。
amyk1101
|
我高齡, 所以好擔心

我第一胎時已經高齡,同你一樣話唐氏高危,都好擔心~之後做左T21係正常,私家醫生同健康院都話可以唔洗再抽羊水驗。BB出世都好健康正常,依家歲半啦~~

今胎第二胎就直接做T21,唔洗再擔心個篩查結果⋯

Magicpian
|
我都系醫院唐氏高危~ 但T21出來沒有問題, 所以不用太擔心, 等埋份報告再睇下點先啦~
man_smile
|
amyk1101 發表於 18-11-10 12:04

我第一胎時已經高齡,同你一樣話唐氏高危,都好擔心~之 ...

多謝大家支持和鼓勵.
你第二胎仲冇返醫院做唐篩 (有冇度頸皮?), 只做T21?
amyk1101
|
man_smile 發表於 18-11-10 13:39
多謝大家支持和鼓勵.
你第二胎仲冇返醫院做唐篩 (有冇度頸皮?), 只做T21?
...

我依家第二胎無返醫院做啦~係私家度做T21,佢做埋度頸皮⋯

第一胎收到醫院電話時,太嚇人⋯個時等做T21同結果~擔心足兩個幾星期⋯諗太多又唔開心又喊⋯今胎唔想經歷~
joyfulwinnie
|
我高齡, 所以好擔心

Same here, 我唔係高齡,但8/11 姑娘度完頸皮話偏厚,就即刻安排我12/11 做抽絨毛,但我早前已抽血做nifty pro, 應該過幾日有結果,所以唔會做抽絨毛住,始終有流產風險,你都等埋報告先啦
man_smile    發表於 6 天前
麻辣媽咪
|
man_smile 發表於 18-11-9 22:26
頸皮1.47
1.47好正常喎,不用太擔心,唐篩只係screening,我第二胎高齡,頸皮正常,但都1:6x高風險。我覺得高齡對screening 結果影響好大。放鬆啲等結果!
man_smile
|
麻辣媽咪 發表於 18-11-10 18:40
1.47好正常喎,不用太擔心,唐篩只係screening,我第二胎高齡,頸皮正常,但都1:6x高風險。我覺得高齡對scr ...

我朋友都話係因為年齡而令結果咁樣

你最後係咪做咗 T21 or nifty?
man_smile
|
amyk1101 發表於 18-11-10 13:45
我依家第二胎無返醫院做啦~係私家度做T21,佢做埋度頸皮⋯

第一胎收到醫院電話時,太嚇人⋯個時等做T21 ...

我聽完電話, 都忍唔住.....
等真係好漫長
haha748494
|
等nifty報告出左睇下點,希望可以順利pass。
man_smile
|
haha748494 發表於 18-11-10 20:55
等nifty報告出左睇下點,希望可以順利pass。

謝謝鼓勵
希望順利
麻辣媽咪
|
man_smile 發表於 18-11-10 19:10
我朋友都話係因為年齡而令結果咁樣

你最後係咪做咗 T21 or nifty?
我喺外國生,醫院免費幫我做NIPT同埋照結構
man_smile
|
麻辣媽咪 發表於 18-11-11 08:41
我喺外國生,醫院免費幫我做NIPT同埋照結構

那太好了
amyk1101
|
man_smile 發表於 18-11-10 19:13
我聽完電話, 都忍唔住.....
等真係好漫長

完全明白!加油(emoji)(emoji)
man_smile    發表於 5 天前