自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

bbasco 發表於 18-11-10 23:55
原來唔係得我自己係咁諗, 我成日諗做朋友應多多包容??? 還是唔要岩唔好勉強?
...

包容得太多就會被輕視
十七八年前,我以前好鐘意去花園街買嘢,我舊同學話:你應該都好熟花園街啲行情啦呵。到十五年前我無嘢做,要做part time staff, 佢竟話「吓,你諗住成世做part time呀?」
到今時今日,佢閱歷咁豐富,做人都可以咁直接同唔尊重舊朋友。喺whatsapp group,打句「求燉奶食譜」,我都唔知佢想點。仲有叫我老公升職請食嘢,仲有好多好多銀耳又無腦嘅說話。

我真係唔知點解我仲可以到而家先嬲。

日月水火    發表於 18-11-11 01:06

大宅

盡量都會包容下,每個人都會有缺點

男爵府

koizaki 發表於 18-11-10 16:56
同我個情況好似,不過我地就係3個人。
有時我約食飯A同B其中一個唔得,
佢地就會話齊人先食。

係囉,根本得佢地是好姐妹,
我係外人。
我再呻一單最近發生的。
我谷內其中一人(叫佢做A)買到平的樂園飛,
是人地公司包場佢搭上搭買到。
係佢自己打比我個仔問佢去唔去的(我地4個都有小孩),
咁我仔話去。
之後A在谷內話已confirm咗佢同B既飛,
即係話,在我知道前佢地已知呢個活動。
跟著佢話,因是平飛,要每兩張咁買,亦不確定一定買到。
咁我話,咪啱囉,C同我仔夾埋是兩張。
原來C有個親戚仔年紀差不多的會一齊去,
佢幫我仔再夾一個冇啦lung嘅人去(即後加4人)。
問題來了,我問A,如果你只買多兩張咁點分?
佢話,咁就唔要了,要有4張先要。
我當其時有啲嬲,

我又唔識C個親戚又唔識個冇啦lung人,
點解要問完我個仔又要為咗唔齊飛冇得去?
但你又一早confirm咗自己同B個張?

用戶要求終止服務

-Johnnywalker- 發表於 18-11-11 01:59
係囉,根本得佢地是好姐妹,
我係外人。
我再呻一單最近發生的。

侯爵府

畀面勳章

happybebebe 發表於 18-11-10 23:05
之前bk都討論過子女去自己朋友飯
食飯收不收錢....我不討論喇
但我覺得同佢哋食得唔開心,次次去完我都唔 ...

計唔計錢唔討論啦,但我嘅心諗難得見到小朋友,我唔會計較,甚至將來佢再大啲十三四歲,佢地都未必會跟你出嚟啦,我啲同事和朋友成日講,難得佢肯出嚟,當請細姪女食飯囉 所以我都唔會跟我啲朋友計較

子爵府

caa 發表於 18-11-9 20:59
如題,因越來越對佢一d方面接受不到,但又不想失去這個朋友,應如何?

男爵府

如題,因越來越對佢一d方面接受不到,但又不想失去這個朋友,應如何?

唔知係唔係年紀大了,越來越不想花太多時間去一些無結果、花心力、很煩的事上。

最近諗返原來自己身邊,可以傾得埋的朋友也沒有幾個了。

有些識了30年的同學,因為她們未結婚、或者已婚沒有孩子的,同我結婚已經2個仔的,大家價值觀是很不同。她們一餐可以食$400-500/人閒閒地,但我不太捨得囉。她們一有假就一起去旅行,話我唔合群去不到;但我又時間及錢,也同仔去啦。
久而久之她們自己個幾開gp沒有告訴我,但被我估到,算啦!

男爵府

另外一些所謂朋友,有事就一定找我幫,平時就no show!

但是有次我因懷疑婦科病,要立即做一個檢查,檢查前幾擔心就電她傾下,傾左2句就話約左個女家長食飯剛剛到,轉頭電我。當然就無影啦,直到報告出才出現。

大家既然步伐不一樣算了吧!

伯爵府

借位一嗔。今日比個識左廿年的朋友怪責。

十幾年前、佢同左個男仔一齊、個男仔成日同佢講分手(因識左第二個)、咁有次佢同我商量仲同唔同呢個男仔一齊、我就話唔好、呢個世界有好多好男仔。

之後佢都係決定同返呢個男仔一齊、我果陣又細個、係咁數個男仔的衰野、勸呢個朋友唔好同佢復合。但我朋友就話我唔抵得佢有拖拍。

十幾年後今日、佢地結左婚生左小朋友、但呢個老公又大洗一直欠十幾萬咭數、又唔會幫手照顧小朋友同家務、小朋友成績差、又鬧我朋友唔識教、現在仲要賣數填咭數。

跟住我朋友今日話我、點解當年唔阻止佢結婚。我只可以話老公自己簡。

大宅

caa 發表於 18-11-10 08:25
你知唔知點解佢對你生厭?係咪現在不再是朋友?

其實都唔突然既 日積越累
佢覺得我煩 好干涉佢既生活
再加上佢向不同既圈子 識到好多不月同既朋友

我同佢而家都仲會一齊食下飯 但感覺已大不如前 而其實都知呢段友情已經步向死亡 因為有時大家都相對無言 至少佢唔想再分享的野我知

伯爵府

koizaki 發表於 18-11-10 16:56
同我個情況好似,不過我地就係3個人。
有時我約食飯A同B其中一個唔得,
佢地就會話齊人先食。

3人行,多數有兩個會friend d,如果吾介意有返兩個朋友

用戶要求終止服務

OforOsaka 發表於 18-11-11 23:34
借位一嗔。今日比個識左廿年的朋友怪責。

十幾年前、佢同左個男仔一齊、個男仔成日同佢講分手(因識左第二 ...

佢真係打橫嚟講,婚姻同家庭問題都可以賴朋友咖咩

男爵府

happybebebe 發表於 18-11-11 00:22

包容得太多就會被輕視

好多時尼的人你客氣nice的巨以為你好蝦,遇著呢的朋友真係一個都嫌多!

Mnbvcxdsa    發表於 18-11-14 07:06

用戶要求終止服務

licpd 發表於 18-11-12 15:58
好多時尼的人你客氣nice的巨以為你好蝦,遇著呢的朋友真係一個都嫌多!
...

係呀,我諗返轉頭好似俾人蝦到上心口,但念在大學一起讀書就忍耐啖氣,咁就忍了廿年

男爵府

happybebebe 發表於 18-11-12 16:00
係呀,我諗返轉頭好似俾人蝦到上心口,但念在大學一起讀書就忍耐啖氣,咁就忍了廿年
...
我明!就係因為念舊先包容下,不過無品的人係吾會變儸!

日月水火    發表於 18-11-14 19:43

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

panyeung 發表於 18-11-9 21:00
莫講話朋友,對住個C6都會

說出重點來
~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

大宅

2024年龍年勳章

有時對c6,對呀爸呀媽都會有,不妨拎出黎講,好過屈住屈住呀

男爵府

日月水火 發表於 18-11-11 00:05
我個人就覺得包容應有個㡳線,超出就bye bye.

好啱!

子爵府

都試過,漸漸疏遠。
價值觀不同,覺得佢愈來愈虛偽,行為反感,不值得再交心,一齊食飯都浪費時間

侯爵府

有的,見到都無咩講,以前真係好fd, 早幾日一齊去朋友屋企party, 我一早去陪host 買餸整野,佢最遲黎,一黎就話最鐘意坐係度就有得食,你知啦,我咩都唔識做架嘛,個下都幾難頂,我笑笑口話,哦,唔識可以學嘅 就行左去

首頁

尾頁

跳至