急!元朗有什麼車或方法去皇崗口岸?

sabun
|
如上
tictactoe
|
B1 新田落, 轉黃巴
kc_babe
|
大馬路有架綠色小巴77號,元朗廣場、開心廣場、康樂路輕鐵站對開pccw 都有站。

另 水車管街,有架紅色小巴 17號 都經皇巴站
sabun
|
tictactoe 發表於 18-11-9 22:07
B1 新田落, 轉黃巴

謝謝先!即乘B1,然後在落馬洲前一個站落,然後乘黃巴?請問黃巴收八達通嗎?黃巴多久到皇岡?
sabun
|
kc_babe 發表於 18-11-9 22:09
大馬路有架綠色小巴77號,元朗廣場、開心廣場、康樂路輕鐵站對開pccw 都有站。

另 水車管街,有架紅色小巴 ...

77號直到皇崗嗎?
kc_babe
|
sabun 發表於 18-11-9 22:13
77號直到皇崗嗎?

唔到架!只到落馬洲,再轉搭黃巴

好似冇車直到皇崗口岸,除非你book中港私家車
tictactoe
|
sabun 發表於 18-11-9 22:13
77號直到皇崗嗎?

77以黃巴站為終點

sabun
|
tictactoe 發表於 18-11-9 22:18
77以黃巴站為終點

但上面個jm又話唔係嘅
即77號終點已是皇崗口岸?
mlcbb
|
sabun 發表於 18-11-9 22:19
但上面個jm又話唔係嘅
即77號終點已是皇崗口岸?

小巴終點站係黃巴站

通宵小巴就會入落馬洲管制站,不過都要坐黃巴先過到深圳
sabun
|
mlcbb 發表於 18-11-9 22:30
小巴終點站係黃巴站

通宵小巴就會入落馬洲管制站,不過都要坐黃巴先過到深圳

黃巴站是否皇崗?在那兒可搭的士入深圳嗎?
傻豬妮妮
|
sabun 發表於 18-11-9 22:41

大馬路麥當勞後面75小巴好似都經新田黃巴站的,黃巴站可用八達通,黃巴站到皇崗口岸10分鐘內
andyman
|
sabun 發表於 18-11-9 22:41
無車直入皇崗口岸架, 你要坐黃巴入去, 果度係管制區, 要過關呀。
小肥§澄
|
皇崗口岸香港關到大陸關距離好遠,所以需搭係2個關口之間行駛的黃巴士,如果你一定要經皇崗口岸過關,只好先坐車到皇崗口岸的香港海關呢邊,過左關後再坐車到大陸關果邊。

如果唔係必需經皇崗口岸,可搭B1經落馬洲口岸(福田口岸)到深圳,或者搭B2經深圳灣口岸到深圳。
andyman
|
小肥§澄 發表於 18-11-9 23:02
皇崗口岸香港關到大陸關距離好遠,所以需搭係2個關口之間行駛的黃巴士,如果你一定要經皇崗口岸過關,只好 ...

福田關口而家收左工啦
sabun
|
其實我去觀瀾湖,如在深圳灣口岸搭的去要多少錢?
traeh
|
sabun 發表於 18-11-9 23:26

你幾時出發?好似皇崗先至24小時通關
andyman
|

好好好貴呀
andyman
|

睇左地圖, 原來唔使200喎, 唔知真定假.反正我上大陸都唔敢搭的士.
traeh
|
sabun 發表於 18-11-9 22:11
謝謝先!即乘B1,然後在落馬洲前一個站落,然後乘黃巴?請問黃巴收八達通嗎?黃巴多久到皇岡?
...

黃巴(落馬洲-皇崗過境穿梳巴士)可用八達通,好密班次,由落馬洲口岸往皇崗口岸幾分鐘車程。可參考https://www.td.gov.hk/tc/transport_in_hong_kong/land_based_cross_boundary_transport/access_to_lok_ma_chau_control_point/index.html
sabun
|
andyman 發表於 18-11-9 23:37
睇左地圖, 原來唔使200喎, 唔知真定假.反正我上大陸都唔敢搭的士.

成家人搭唔驚吧