自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Moonlight819 發表於 18-11-12 18:29
是,很多人不想洗錢就安慰自己說什麼公立醫院醫療設備齊全些...
...

咁都正常,邊有人想比人當水魚。有錢一件事,想唔想比人劏又另一件事。既然生果個都覺得冇分別,冇理由仲入私家掛,除非同錢有仇。

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

要睇咩人介唔介意,我未生時住了一晚公院產前房做checking,對面有位太太阿媽在這間醫院做護理助理,佢都係未生得只係住院檢查,佢阿媽問點解唔係度生揀私院,呢位太太係度大聲講私院點點點公院點
係隔離準備生的媽媽也露出不滿神色
我就當肥皂劇咁睇,其他人點睇沒有所謂,但係佢對着在公院工作的媽媽咁講,我覺得好傷佢阿媽心

子爵府

mwsiipb2 發表於 18-11-9 23:19
政府同私家最大分別,就係政府生完即刻隊個b畀你餵,但私家就係畀你瞓足抖足精神有姑娘同你餵,私家亦有親 ...

咁又唔係,政府係你痾左第一次尿先推bb比你,我果時好想快d見到bb, 好快去廁所,仲差d暈左,之後好彩頂到,bb就出現,之後12點姑娘話我bb喊,就幫我餵奶同叫我訓教,近天光先比返bb我,老實,我真心好開心可以係醫院學湊bb! 我新手媽唔識就可以問姑娘同姐姐,返到屋企都無咁驚!

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Moonlight819 發表於 18-11-12 18:29
是,很多人不想洗錢就安慰自己說什麼公立醫院醫療設備齊全些...
...

其實,你不可以否認,政府設備的確比私家好,私家連NICU都冇。政府既設備都比私家多和新,因政府既醫療budget和私家比,一個係政府、一個係私人機構,可想而知分別幾大。

但,私家有一個政府給完全比下去的因素,一定冇既貼心服務,呢個服務值唔值,就睇自己budget。

當然有人覺得好值,例如我老公,無論我媽、我、我女,都一定要我地去私家。因為佢要快、要舒服,唔想身邊人辛苦要等,或要受姑娘氣。(我覺得佢幾偏見)

我自己就覺得唔值,所以生B我係堅持政府,剛好我想順產,政府更適合我。

所以,我覺得各取所需。設備政府一定好,服務可以話冇,基本做到我覺得可以了(因太忙了),私家服務貼心,媽媽會感覺好好,冇事就好,有事就要返去政府。

大宅

2024年龍年勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆樓主:

私家生完唔洗即時揍bb,媽媽有足夠休息,係好d。不過人地選擇政府生一定有佢既理由,你又可必咁執著。 點都好, 唔講都講咗,說者無心, 聽者有意。 下次講嘢小心啲。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

tester5 發表於 18-11-13 09:53
其實,你不可以否認,政府設備的確比私家好,私家連NICU都冇。政府既設備都比私家多和新,因政府既醫療bud ...

同意. 大家各有所需, 冇必要眨低人地既理由.

我屋企人都係叫我去私家生, 同事朋友就叫我去政府生, 我只係揀去外國或政府生, 我揀去政府生都係因為d 設備. 冇人"恨"用政府任何額外設備或服務, 我大仔有幸用得著, 佢係QE 執番佢條命返黎, 我亦唔駛擔心錢銀問題就可以要求同個仔住多一個禮拜. 我接受到佢地d 服務, 我鍾意自己湊番個b, 好多湊仔知識都係我留院時學. 身邊有幾個朋友都係產前或產後遇到問題, 我見政府跟得好足.

我住過大房, 雙人房同單人房, 次次我都係自己湊番個b. 我鍾意住大房同單人房, 雙人房唔好住.

伯爵府

ivycwl 發表於 18-11-11 08:39
佢係講緊生完仔夜晚冇覺好瞓。

你生左應該明白, 其實係邊度生都無覺好訓。 生完都無同理心, 我都會當識少個朋友

男爵府

甘你又真係直接左ge.雖然係政府生唔代表無錢,不過如果捨得比錢係私家生(順產/開刀),個體驗會舒服d ge.價錢都反映了有無人服侍了
當然講緊d正常case不是咩特別case要政府icu先處理得到

男爵府

本身呢D話題, 本身就敏感.

1. 公院私院價錢不同, 佢會覺得俾人話使唔起錢去私院.
2. 本身佢自己意向是否公院? 會否老公或家人覺得應該留錢給BB,
佢被迫放棄私院?

一句點解唔去私院, 已經問得無腦.
仲俾樓主加多腳, 真係會意難平.

珍珠宮

kid 發表於 18-11-11 19:20
Agree但果D人吾會話自己吾捨得,只會政府醫院好過私家

眼光唔好咁狹窄

我識好多有錢媽火都選擇係公立醫院生,揀公立醫院有時唔係錢既問題。

醫療支援、地點、唔想浪費交左既稅都係考慮因素。

其實私家生都會有事,不過出事可以用錢搞掂,唔洗下下都報紙見。

珍珠宮

baby_chu 發表於 18-11-12 15:09
我都想咁點.....
「都未試過喺政府生,點知政府真係唔好?」
人地話政府開刀,條疤唔靚!我同我老公、我啊 ...

人云亦云,講句衰d ,未係過公立醫院生點知公立好。

不過總有班女人覺得係私家醫院生高級d ,講出黎比人覺得佢好有錢。然後踩公立生既人係因為無錢。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

moniko 發表於 18-11-13 10:38
你生左應該明白, 其實係邊度生都無覺好訓。 生完都無同理心, 我都會當識少個朋友
...

咪係囉!私院生完,喺醫院好瞓兩、三晚,出院後呢?!其實咪一樣~~~ 難道屋企大到BB會遠離媽媽瞓,喊都聽唔到咩!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

...

點解你會咁樣覺得?!好多事話唔埋,我唔你黑心,有起咩事,公院又真係好似齊全D!
幾年前 yumiko 生完梁浸浸,佢女有事,咪又係轉番去公立 icu~~~ 公立係有佢可取之處!

珍珠宮

baby_chu 發表於 18-11-13 13:49
點解你會咁樣覺得?!好多事話唔埋,我唔你黑心,有起咩事,公院又真係好似齊全D!
幾年前 yumiko 生完梁 ...

除非已早知道bb有問題,你見大部分明星和有錢人也會去私家!

水晶宮

tester5 發表於 18-11-13 09:53
其實,你不可以否認,政府設備的確比私家好,私家連NICU都冇。政府既設備都比私家多和新,因政府既醫療bud ...
BINGO! 我同你一樣諗法. 唔係錢唔錢問題, 係諗咗好耐边樣啱自己多D, 我老公都同我嘈過我要去政府生, 佢話點解唔私家咁上下依D 嘢. 生仔政府真係OK架, 反而我上次做大手術就一定私家. 我手術係生仔錢N咁多倍, 根本唔係錢唔錢既問題, 係因為有個B involve 好多嘢. 我係政府3 日就學滿師出黎啦.

複式洋房

回覆樓主:

講者無心,聽者有意

禁止訪問

回覆樓主:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Moonlight819 發表於 18-11-13 15:30
除非已早知道bb有問題,你見大部分明星和有錢人也會去私家!

醫院名氣同佢地私穩都係佢地考慮因素。

名人中有幾多個 e 神嫂,伏明霞....

首頁

尾頁

跳至