自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有d人開口埋口就話私家好,都係因為錢,覺得我生仔豪過你,人生就因為去私家生而威d?好井底!
我同中學同學同一時期陀,佢問點解唔去私家生要去政府,我好老實話唔想因為服務好d面洗幾萬。朋友個咀面我仲好記得,仲話生仔幾萬都冇點養?
我一得車埋去:我一家四口新年去日本都唔只生仔依幾萬啦。

子爵府

回覆樓主:

我反而因為見兩個朋友係私家生完bb有事,結果bb要轉返政府醫院,佢地老公就慘,要走兩間醫院,媽咪因為開刀未出得院見唔到bb

子爵府

Moonlight819 發表於 18-11-13 15:30
除非已早知道bb有問題,你見大部分明星和有錢人也會去私家!

Agree

子爵府

choco_soup 發表於 18-11-13 13:21
眼光唔好咁狹窄

我識好多有錢媽火都選擇係公立醫院生,揀公立醫院有時唔係錢既問題。

吾排除有甘旣可能性,但大部分都吾係

複式洋房

睛靈勳章

ivycwl 發表於 18-11-9 22:42
一行四人食飯,我同另一個朋友已生咗,一個未結婚,一個大肚中。

大肚朋友已有一個小朋友,係政府生,今胎 ...

私家醫院手術刀口會靚仔好多!我朋友頭胎是政府生,尾胎我叫他去私家生,她真是好聽人勸!在私家生完,他說條新疤痕好靚靚!

珍珠宮

其實公家好多預計吾到,好睇彩數。我及大部分朋友私家生是怕了以下幾點。
有些要睡走廊,
有些到生没有房要在床位生,真是吾知點算
有些痛幾個鐘没有人理
有些要做白老鼠,给實習生做
有些開刀,傷口真是好傷。

珍珠宮

あやや 發表於 18-11-13 17:58
有d人開口埋口就話私家好,都係因為錢,覺得我生仔豪過你,人生就因為去私家生而威d?好井底!
我同中學同 ...

同意,佢地覺得私家生好威威然後睇唔起公立醫院生既媽媽。

子爵府

我覺得你再講,可能講多錯多,等件事掉淡,到時再探BB送份禮當冇野發生。

大宅

choco_soup 發表於 18-11-14 10:19
同意,佢地覺得私家生好威威然後睇唔起公立醫院生既媽媽。

幾萬蚊唔用係私院唔代表比唔起,係自己用得值唔值,有d人寧願花錢食、買。
又有d人寧願花錢一家人去旅行。
老公放假一家四口去食個tea要幾百我覺得好值。
平時老公返工小朋友返左學,我一個人食我連30幾蚊食個早餐都覺得貴。
錢用得自己覺得值就冇問題,不過將自己既價值觀放在人身上(我指樓主)

大宅

catiou627 發表於 18-11-14 10:30
我覺得你再講,可能講多錯多,等件事掉淡,到時再探BB送份禮當冇野發生。
...

人地話要等人主動搵佢先算,就知佢個人係幾自我中心

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

其實政府生BB/私家生BB都係各有喜好, 好似食飯咁, 有人屋企食, 有人去茶餐廳食, 有人酒樓食, 有人酒店食, 最終目的都係填飽個肚。
有人覺得政府生幾百蚊埋單, 慳返D錢可以請陪月/買補品/買BB用品/去旅行。有人覺得私家生服務環境好, 生BB是人生大事唔好待薄自己, 如果私家開刀傷口會靚D(睇醫生手勢)。
無論選擇如何, 大家互相尊重, 理性討論。

珍珠宮

虎到金來勳章

whywhywhywhy 發表於 18-11-13 18:18
我反而因為見兩個朋友係私家生完bb有事,結果bb要轉返政府醫院,佢地老公就慘,要走兩間醫院,媽咪因為開刀 ...

我都係見親戚一樣係咁,所以去政府生。

珍珠宮

虎到金來勳章

conniebingbing 發表於 18-11-14 08:49
私家醫院手術刀口會靚仔好多!我朋友頭胎是政府生,尾胎我叫他去私家生,她真是好聽人勸!在私家生完,他 ...

我好好彩,政府開刀,條疤好ok, 而家差啲睇唔到。

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

nanakobe0066 發表於 18-11-14 10:38
其實政府生BB/私家生BB都係各有喜好, 好似食飯咁, 有人屋企食, 有人去茶餐廳食, 有人酒樓食, 有人酒店食, ...

同意, 純綷個人選擇啫, 唔使因為自己揀左一邊, 就講到另一邊一文不值

水晶宮

畀面勳章

ivycwl 發表於 18-11-9 22:54
我都係咁既意思,因為佢講上胎生完d bb點喊點嘈,咁私家夜晚真係冇b喊,全部人瞓。。。
...

咁係你好彩啫,我朋友晌私家生咪一樣話同房其它媽咪好嘈,無覺好訓

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

nanakobe0066 發表於 18-11-14 10:38
其實政府生BB/私家生BB都係各有喜好, 好似食飯咁, 有人屋企食, 有人去茶餐廳食, 有人酒樓食, 有人酒店食, ...

我唔明點解政府開刀一定唔好!
我喺政府生,初時係揀順產,產檢時有得揀架,政府都有得揀架,醫生姑娘都會問順產定擇日開刀!
我入去催生,催咗兩日,跟住問我仲催唔催定開刀,病房姨姨同我閒聊時,佢地話「好多人都揀哩兩日開刀呀,過兩日就連續幾日都唔好日呀,睇你信唔信哩D嘢啦....」咁我寧可信其有 不可信其無,咁咪開刀囉!條疤呢,靚呀!老公、我屋企人都話靚呀!著低腰底褲都遮到,三點式比堅尼都得!所以唔明點解要否定政府醫院!人地日日咁多產婦,手勢會差得去邊?

男爵府

冇錯!

咸魚青菜各有喜好

同埋樓主你句野個重點係一句車埋去,
等於話人係你自己唔揀私家, 你自己攞黎, 抵死,私家醫院既野你識條鐵咩
嘩, 串到一個點

D人成日都講, 唔係要自己唱歌叻先可以話評論人地唱歌好唔好聽
好多野唔係一定要做過先有資格去講
人人睇法意見唔同,樓主你可以話「哦~咁私家環境始於好少少既」咁樣表達自己睇法
你可能唔係有心, 但聽果個真係俾你吹漲

同埋我有D明你朋友諗乜
我自己都陀緊二寶, C6都有問我, 如果你今次想私家可以BOOK私家生
老實, 真係辛苦既, 政府生完要自己湊 + 嘈呢2樣野

但諗諗下, 生第一個最驚最新手既時間都頂得到
咁做咩第二個仲要搞咁多野俾多幾皮野去住私家?
咪又係一 _ 樣咁生, 求其啦是 _ 但啦

所以你個FD先俾你激死呀樓主

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ivycwl 發表於 18-11-9 22:42
一行四人食飯,我同另一個朋友已生咗,一個未結婚,一個大肚中。

大肚朋友已有一個小朋友,係政府生,今胎 ...

我又覺得甘 之前佢又呻政府唔好

甘正常都話去私家生,確實私家真係舒服好多

邊個叫佢係甘呻政府生唔好.....

親子皇帝    發表於 18-11-14 11:38
日本の平安を祈ります

別墅

kk80400 發表於 18-11-14 11:28
我又覺得甘 之前佢又呻政府唔好

甘正常都話去私家生,確實私家真係舒服好多
呢個情況應該都同仇富有關
明明肯用多D錢去私家果個,都只係覺得去私家好D,唔去公院
但就會引黎一班人覺得,你去私家,你晒命 (如果班人心入面唔係覺得私家好D,點解要咁勞氣?)

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

親子皇帝 發表於 18-11-14 11:40
呢個情況應該都同仇富有關
明明肯用多D錢去私家果個,都只係覺得去私家好D,唔去公院
但就會引黎一班人覺得, ...

好搞笑係,佢明明係呻政府醫院唔好,朋友咪想幫佢,叫佢去私家,甘都叫串?我真係唸唔明,

即好似....d人覺得阪長壽司唔好食,咪話叫佢試下元氣囉。

其實我真係冇唸過錢問題,只係比多個選擇佢。

首頁

尾頁

跳至